Hlavní obsah

Aston Villa bude mít čínského majitele

Tradiční anglický fotbalový klub Aston Villa bude mít čínského vlastníka. Tým z Birminghamu, jenž v nedávno skončené sezóně sestoupil z Premier League, koupí za částku 75 až 100 miliónů liber (2,6 miliardy až 3,5 miliardy korun) magnát Sia ťien-tchung.

Foto: John Sibley, Reuters

Joleon Lescott (vpravo) z Aston Villy v souboji o míč s Jackem Wilsherem z Arsenalu.

Článek

Šéf společnosti Recon Group se stane prvním mužem z pevninské Číny, jenž bude mít v plném vlastnictví anglický klub. Agentuře Reuters Sia ťien-tchung řekl, že celková pořizovací cena Aston Villy se bude odvíjet podle toho, jak se bude v klubu dařit v příštím ročníku. Pokud se tým okamžitě vrátí do Premier League, zaplatí za něj částku na horní hranici, v opačném případě může cena klesnout až k 75 miliónům liber.

Sedminásobné anglické mistry Aston Villu vlastnil od roku 2006 Američan Randy Lerner, jenž šel před dvěma lety s klubem na burzu. V asijských rukou je také městský rival Aston Villy Birmingham City, který vlastní obchodník z Hongkongu Carson Yeung.

Největší čínskou investicí do fotbalu zůstává prosincový vstup konsorcia vedeného společnosti China Media Capital do Manchesteru City. Za třináct procent akcií zaplatili Číňané 400 miliónů dolarů (9,6 miliardy korun).

Čínského majitele má také tradiční český klub Slavia Praha. Společnost CEFC bude mít od června v týmu už 81 procent, zbylých 19 zůstane menšinovému vlastníkovi Jiřímu Šimáněmu.

Reklama

Související témata: