Hlavní obsah

Wenger ani letos neutrácel, přesto před startem Premier League zase slíbil fanouškům titul

Londýn/Praha

Zase si věří. Znovu je přesvědčen, že může přivést Arsenal k titulu, na který už čeká dlouhých dvanáct let. A přesto, že se ani letos nenechal strhnout k finančním dostihům a horečnému utrácení. „Fotbal není finanční soutěží a jen peníze rozdíl nedělají. Leicester toho byl v uplynulé sezóně dokladem,“ dává kouč Kanonýrů Arséne Wenger před startem nového ročníku fotbalové Premier League za příklad Lišky, které senzačně získaly mistrovský titul.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Bez posil, ale s mečem...Tak vyráží kouč Arsenalu Arséne Wenger do nového ročníku Premier League.

Článek

Arsenal nakonec dosáhl na druhou příčku, jenže ta byla jeho příznivcům málo. Čekání na opravdu velký úspěch je příliš dlouhé a ani občasný zisk FA Cupu nemůže bolavé rány v duších fanoušků zacelit. Zvláště, když po dvou předchozích triumfech ani ten Gunners v loňské sezóně nezískali. Čekali proto, že Wenger poruší své zvyklosti a během prázdnin mužstvo patřičně posílí.

Čekali však marně, protože kouč Gunners přivedl na Emirates stadium z věhlasných hráčů jen Granita Xhaku z německého Mönchengladbachu, za kterého zaplatil 35 miliónů liber.

„Nakládám s aktivy, které mám k dispozici a nikdy jsem nebyl ochoten pouštět se s kterýmkoli jiným klubem do soupeření o některého hráče. Proto jsem se nepustil ani s Manchesterem United do soupeření," reagoval francouzský kouč na výtky, že koupil pouze Granita Xhaku.

Zato třeba na Old Trafford přišli Pogba, Bailly, Mchitarjan, Ibrahimovic a spol.

„Manchester nakupoval, ale já jsem přesto přesvědčen, že jsme schopni s ním soupeřit a konkurovat mu bez ohledu na to, kolik utrácel on a kolik my. Ne vždy jsou peníze rozhodujícím kritériem, protože se rozhoduje na hřišti. Tabulka nezobrazuje finanční sílu jednotlivých klubů. Jen se podívejte na loňskou sezónu a Leicester," mudroval Wenger před sobotním úvodním ligovým duelem v neděli doma proti Liverpoolu.

„A když připomínáte Manchester United - uvědomte si, že je to spolu s madridským Realem nejbohatší fotbalový klub na světě. Jen málo jiných klubů s nimi může v tomto směru soutěžit," hájil Wenger svou filosofii.

Už ale neřekl, že i on by nakupovat a patřičně posilovat mohl. Podle posledních údajů má totiž Arsenal ve finančních rezervách kolem 200 miliónů liber v hotovosti, které by mohl použít. Jedno ale byl přece jen nucen přiznat...

„Uznávám, že v dlouhodobém horizontu hrají peníze čím dál větší roli, ale teď nás čeká nový ročník a v něm bude rozhodovat kvalita na hřišti. To bude nejdůležitější věc. V loňské sezóně jsme skončili v tabulce druzí a v té nastávající chceme o stupínek výš. To je úkol, na jehož splnění se zaměříme," opětovně slíbil atak na titul.

V neděli se v duelu proti Liverpoolu ukáže, jak jsou na něj jeho Kanonýři - samozřejmě s Čechem v bráně - nachystáni.

Reklama

Související témata: