Hlavní obsah

Britská prokuratura zvažuje obvinění 23 lidí za Hillsborough

Londýn

Téměř 27 let po tragédii na stadionu Hillsborough, kde přišlo v přeplněném sektoru o život 96 fotbalových fanoušků, zvažuje britská prokuratura vznesení obvinění proti 23 lidem. Hrozí jim obvinění mimo jiné z neúmyslného zabití či z bránění spravedlnosti v důsledku policejní snahy o krytí vlastních pochybení.

Foto: Profimedia.cz

Připomínka úmrtí 96 fanoušků na stadiónu Hillsborough.

Článek

Nové prošetření událostí nařídil v prosinci 2012 nejvyšší soud po dlouholetých protestech příbuzných obětí, kteří nesouhlasili s tím, že šlo o nešťastnou náhodu a že na vině je i chování některých fanoušků. Soudní porota vloni v dubnu rozhodla, že tragédie byla způsobena policejní nedbalostí.

Vyšetřování příčin neštěstí odhalilo množství pochybení v zajištění bezpečnosti i při následném zásahu záchranářů. Na jeho základě hrozí obvinění 15 lidem, ze souběžného nezávislého vyšetřování policejní komise vzešlo osm podezřelých.

K největší tragédii v dějinách britského sportu došlo 15. dubna 1989 při semifinále Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem v sektoru Liverpoolu. Vedle 96 umačkaných fanoušků bylo dalších 766 lidí zraněno.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články