Hlavní obsah

Tělocvikář by neměl trénovat Everton, míní na Ostrovech po další blamáži Toffees

Londýn/Praha

Podobnou mizérii slavný Everton ve své historii ještě nezažil. V loňském sezóně se pod vedením nizozemského kouče Ronalda Koemana prodral v Premier League na sedmou příčku a dostal se tak do pohárové Evropy, na podzim se ovšem neskutečně trápí. V ligové tabulce figuruje s osmi body na osmnácté sestupové příčce, v Evropské lize je po čtvrteční prohře v Lyonu 0:3 ve skupině poslední s pouhým bodem za remízu uhranou doma s Apollonem Limassol, což je konečná.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Cuco Martina z Evertonu po zranění v utkání s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Kanonýr Lukaku, kterého klub v létě prodal za 158 miliónů eur do Manchesteru United, Evertonu chybí až příliš. Nic proto nepomohlo, že vedení Toffees trenéra Koemana po ligové prohře s Arsenalem 2:5 vyhodilo, ani David Unsworth povolaný k áčku od rezervy zázraky nesvede.

Sečtený osud provizorního kouče

„Je to je do nebe vynášený tělocvikář, který by ale neměl trénovat první tým," pustil se před mikrofony do provizorního kouče Evertonu bývalý záložník Manchesteru City, ale i Newcastlu či Queens Park Rangers Joey Barton.

Unsworth sice moc a moc touží, aby v roli prvního muže na lavičce Toffees zůstal, ale už po třech zápasech je jeho osud nejspíš sečtený. V Premier League prohrál Everton pod jeho vedením s Leicesterem 0:2, v Ligovém poháru s Chelsea 1:2, teď podlehl v Evropské lize ve Francii Lyonu 0:3 a je vyřazen.

„Není to o mě, ale o Evertonu, pro který chci jen to nejlepší. Ať vedení rozhodne jakkoliv, přijmu to.Teď je pro nás ale klíčová neděle," připomínal Unsworth ligový zápas s Watfordem. Pokud by ho jeho svěřenci nezvládli, byla by jejich situace na pováženou a slavnému klubu by nejspíš už teď hrozil poprvé v historii sestup.

I Rooneyho nechal doma

Údajně i proto nechal provizorní kouč doma tři nejzkušenější hráč Rooneyho, Bainese a Jagielku. I když kdo ví, jak to je, protože třeba Rooneyho vystřídal v předchozím ligovém střetnutí s Leicesterem proto, že nebyl s jeho výkonem spokojen.

„Ale hlavně proto, aby svým šéfům ukázal, že se nebojí sáhnout i na klubové ikony a že je tím pravým mužem pro velká rozhodnutí," reagoval jízlivě na tahy kouče Barton.

V Lyonu se anglický celek znovu zmítal v bezmoci, což se promítlo do hladké třígólové prohry.

„Jsem zklamaný mentalitou i nedostatečnou bojovností a odvahou svého týmu. Plnit taktické příkazy jen sedmdesát minut nestačí, když pak za deset minut všechno ztratíte," reagoval Unsworth na dva góly inkasované v rychlém sledu, které rozhodly o porážce jeho týmu rovnající se vyřazení z Evropské ligy.

Probrat se. A rychle!

Z toho by ovšem Everton až tolik mrzutý nebyl. Mnohem horší je rozpoložení mužstva před partií s Watfordem. Zvláště, když nebude moci nejspíš nastoupit ani stoper Martina, kterého odnesli ze hřiště s otřesem mozku na nosítkách a odvezli do nemocnice. Na Ostrovy se sice s výpravou vrátil, ale těžko bude do neděle v pořádku.

„Musíme se probrat. A probrat se hodně rychle, protože v neděli nás čeká obrovský zápas. Obrovský pro klub a nevěřím, že by nebyl obrovský i pro hráče," apeloval na své svěřence cestou domů trenér Unsworth, kterého by měl podle posledních informací vystřídat bývalý kouč anglického národního mužstva Sam Allardyce.

Reklama

Související témata: