Hlavní obsah

Odměnou za trpělivost byl pro Jankulovského přestup

PRAHA

Obránce italského AC Milán Marek Jankulovski je jedním z mladíků, kteří pod trenérem Karlem Brücknerem hráli v úspěšném reprezentačním výběru do jednadvaceti let. Levý bek nechyběl na posledních dvou evropských šampionátech, na letních olympijských hrách v Sydney ani na MS v Německu. Z působení v jednadvacítce má doma stříbrnou medaili z ME na Slovensku v roce 2000.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Marek Jankulovski na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Marek Jankulovski se narodil v Ostravě a pochází z rodiny bývalého fotbalisty. Otec Pando, původem Makedonec, hrál druhou nejvyšší československou soutěž v NHKG Ostrava a dokonce první ligu ve Zbrojovce Brno.

V Ostravě začínal i Marek, v dresu Baníku působil až do roku 2000. Kariéra ofenzivně laděného hráče nabrala spád právě v létě roku 2000. S reprezentačním výběrem do jednadvaceti let vybojoval stříbro na mistrovství Evropy, trenér seniorské reprezentace Jozef Chovanec jej povolal na EURO 2000 v Belgii a Nizozemsku a v polovině července přestoupil do italské Neapole.

Navíc měl být jednou z opor reprezentačního celku na olympijských hrách v Sydney. Do Austrálie se mu ale příliš nechtělo, raději by v Itálii bojoval o místo v základní sestavě Neapole. Tu vedl český kouč Zdeněk Zeman, který je proslulý svým důrazem na plnění taktických pokynů svými svěřenci. A ty se nejlépe pilují v období těsně před startem nového ročníku, které musel Jankulovski kvůli olympiádě oželet.

Jižané své oblíbence milují

Rodáku z Ostravy se na italském jihu líbilo, temperamentní jižané své fotbalisty milují. I po letech byla ve městě stále cítit úcta k někdejší hvězdě klubu - Argentinci Diegu Maradonovi. Jankulovski toho v první sezóně v Neapoli nenahrál, po odvolání trenéra Zemana mu nový kouč Mondonico příliš šancí nedal. Jihoitalský klub se snažil uspět defenzivní hrou, což mu ale nepřineslo úspěch a Neapol bojovala o udržení v nejvyšší italské soutěži. Ale neúspěšně a po ročním působení v Sérii A sestoupila znovu do druhé ligy.

Ta už není tak technická, což šikovnému českému reprezentantovi příliš nevyhovovalo, navíc Neapol českému reprezentantovi dlužila peníze. I proto uvítal v únoru 2002 dohodu s Udine, kam měl po sezóně zamířit. Už tehdy ale Jankulovski tvrdil, že to bude jen přestupní stanice do jednoho z italských velkoklubů. Itálie totiž rodákovi z Ostravy učarovala, ještě v Neapoli s manželkou a dcerkou objížděli historické památky a užívali si krás na Apeninském poloostrově.

Ani úvod angažmá v Udine nebyl bez problémů. V přípravném utkání před startem ligy s AC Turín si poranil koleno a musel odpočívat. Alespoň se ale lépe seznámil s novým městem, které mu více připomínalo rodnou Ostravu. Po slabším startu navíc Udine zahájilo úspěšnou sérii, které svými góly pomohl i český reprezentant. Severoitalský klub stoupal do vyšších pater italské ligy a Jankulovski se znovu stal terčem zájmu předních světových klubů. Zájem měl Arsenal, Liverpool, Valencie, ale i italští velikáni Inter Milán či turínský Juventus. Ale ani další kolo námluv nevyšlo a Jankulovski v létě 2004 prodloužil svůj kontrakt v Udine do roku 2008.

Nucená pauza

V květnu 2005 ale přišel šok. V semifinále italského poháru proti AS Řím si český obránce v souboji s obráncem Cufrem zlomil levý kotník a musel několik měsíců odpočívat. Paradoxně v době nuceného pauzírování se konečně dočkal přestupu do vysněného velkoklubu. Po létech nadějí a spekulací jej koupil AC Milán, se kterým Jankulovski podepsal čtyřletý kontrakt. Premiéru si odbyl v přípravě proti Luganu a osladil si ji dokonce gólem. Jinak ale první sezóna na Sani Siru nedopadla podle Jankulovského představ, po rehabilitaci zraněného kotníku povětšinou jen zahříval lavičku náhradníků.

V závěru ročníku propukla v Itálii korupční aféra, podle které si nejslavnější kluby jako Juventus Turín, ale i AC Milán, měly v minulosti domlouvat nasazování rozhodčích pro svá utkání. Spekulovalo se také o nelegálním sázení na zápasy hráči soutěže, což je v Itálii přísně zakázáno. Mezi vyšetřovanými osobami byl i český obránce, který ovšem jakoukoli vinu odmítl.

Na MS v Německu nechyběl ani minutu

Pokud je zdravý, má Marek Jankulovski místo v základní jedenáctce národního celku jisté. Zatímco v klubech byl rozptyl jeho postů pestrý, v reprezentaci pravidelně nastupuje na místě levého obránce. Po neúspěšné baráži o MS 2002 s Belgií byl oporou už na mistrovství Evropy 2004, na kterém odpočíval jen v závěrečném duelu základní skupiny proti Německu. To už ale Češi měli jistý postup, trenér Brückner dal šanci náhradníkům a své opory šetřil pro vyřazovací boje. V dalším průběhu šampionátu už Jankulovski nechyběl ani minutu a radoval se ze zisku bronzové medaile.

I v kvalifikaci na světový šampionát v Německu byl hráč Udine klíčovým mužem Brücknerova výběru, jen v Rumunsku odehrál pouhých čtrnáct minut. To musel pro zranění střídat, chyběl v následujícím duelu ve Finsku a předtím i v červnových utkáních s Andorrou a Makedonií. To si léčil zlomený kotník. Jinak odehrál kompletní kvalifikaci včetně obou barážových duelů s Norskem. Na šampionátu v Německu pak nechyběl ani minutu. Český národní tým se ale s mistrovstvím světa rozloučil už v základní skupině.

Minulou sezónu Marek víceméně proseděl na lavičce AC, letos už se probojoval do základní sestavy "rossoneri". Daří se mu i střelecky, což trenér Carlo Ancelotti při letošních problémech se střílením gólů vítá.

Reklama