Hlavní obsah

GLOSA: Jarolím skončil, dva promarněné roky zůstaly

Praha

Jedna vyřčená věta stačila. „Mužstvo asi potřebuje nějaký impulz,“ připustil reprezentační kouč Karel Jarolím sám a o své vůli po blamáži s Ruskem v Rostovu na Donu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér Karel Jarolím

Článek

O konci mluvit odmítal, i když si byl vědom, že jeho mise u reprezentace u konce je. Anebo že ke konci z vůle strahovské generality spěje, což ovšem vycházelo nastejno.

Dva roky Jarolím mluvil o síle, energii a chuti, kterou v sobě má a stále ji nachází, ještě po prohře s Ukrajinou tuhle zaklínací formuli skloňoval. A když mu vládci ze Strahova vzkázali, že doba jeho působení u národního týmu je víceméně provizorní, a ještě podmíněná nereálnými a prakticky nesplnitelnými premisami, zpěčoval se a prohlašoval, že se pohrůžkami začne zabývat, až přijdou na řadu.

Po lekci od Rusů jim sám předešel zmiňovanou větou o novém impulzu.

Dospěl k poznání, že on už ho reprezentačnímu týmu nedá. Nebo spíše že od něho už hráči žádný impulz nepřijmou.

Nebylo ostatně divu, když sledoval bohorovnost, s jakou k zápasu přistoupili. Když musel mít pocit, že snad dokonce sabotují úkoly, které v taktické partituře dostali. V defenzivě hlavně.

Lekce od Rusů mu přitom otevřela oči, takže byl ochoten nahlas přiznat celou pravdu o českém fotbale.

„Bránit a věřit, že takovýmto způsobem nějaký výsledek uhrajeme," pravil pragmaticky

Žel pro něho a hlavně celý český fotbal šlo o poznání ex post.

Po dvouleté misi, při níž se ukázalo, že bylo i Peltovým omylem, když Jarolíma k reprezentace přivedl.

I proto, že k poznání pravdy o českém fotbale potřeboval celé dva roky.

Ztracené a promarněné roky, které po něm zůstaly.

Zdeněk Pavlis
Pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi.

Reklama

Související témata: