Hlavní obsah

Tři milióny odstupného? Pakatel proti sumě, kterou by dostal Jarolím před rokem

Zdeněk PavlisSport.cz

Ještě že si před rokem asociační místopředseda a nejmocnější muž na fotbalovém Strahově Roman Berbr okamžité odvolání reprezentačního kouče rozmyslel a jeho veřejnou popravu po pár dnech odvolal. Nikoli samozřejmě proto, že by během nich změnil názor na Jarolíma, ale z důvodů čistě pragmatických. Finančních, samo sebou. Promptně si spočetl, že odstupné vyplacené trenérovi by zacloumalo asociační pokladnou natolik, že ani další škrty v rozpočtu a úsporná opatření by Strahov neuchránily od velkých problémů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nyní už bývalý trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím dostal tučné odstupné.

Článek

Za vším vězela smlouva, kterou s Karlem Jarolímem podepsal někdejší předseda Miroslav Pelta. Když ho totiž lanařil z Mladé Boleslavi k národnímu týmu, počínal si v duchu svých zvyklostí velkoryse. A nejen platem, který mu garantoval a přesahoval 600 tisíc měsíčně.

„Slíbil mi, že mě nezastřelí ani v případě, že se s reprezentací neprobojuji na mistrovství světa 2018, protože za prioritu jsme si dali účast na EURO 2020," rozverně prozradil Jarolím, proč čtyřletá smlouva a žádné sankce a dopady v případě kvalifikačního nezdaru.

Když k němu po blamáži v Severním Irsku nakonec došlo a česká reprezentace se na šampionát do Ruska nekvalifikovala, Pelta už českému fotbalu nevládl. Aféra kolem rozdělovaní státních dotací ho semlela, takže proč by měl Jarolíma odstřelit? Natož se zabývat smlouvu, kterou s ním podepsal.

Až ex post Berbr a spol. zjistili, že je smlouva v duchu Jarolímových zvyklostí a trenérské praxe vypracovaná s tak cizelérskou precizností, že by odstupné přesáhlo dvanáct miliónů. Jen pro kouče, o realizačním týmu nemluvě.

Dohoda Berbr - Jarolím

V době, kdy byl tok státních dotací úplně zastaven a různé kontroly se na Strahově střídaly s vytrvalou pravidelností nemyslitelná představa. Zvláště, když tam už nevládl Pelta schopný vymámit tele i z jalové krávy a sehnat tolik peněz, kolik si umanul či kolik bylo zapotřebí. I pro Jarolíma.

Proto odvolaná poprava vysílaná v přímém televizním přenosu. Proto kompromisní řešení, k němuž Berbr s Jarolímem posléze dospěli a jež bylo přijatelné pro obě strany.

Zejména, když s ním i trenér po nezdaru v kvalifikaci souhlasil. Zvláště, když do něho Berbr prosadil podmínky o prvenství ve skupině druhé divize Ligy národů a samozřejmě postupu na EURO 2020. I případné odstupné v něm bylo zahrnuto, ale už nešlo o desítky miliónů, ale jen o alikvótní částku vyplacenou v případě předčasného Jarolímova konce.

A protože po dalším nepodařeném roce při návratu z Rostova na Donu k odvolání trenéra došlo, byly tři milióny odstupného už částkou akceptovatelnou pro obě strany.

Pro asociační pokladnu rozhodně přijatelnější než suma, kterou by musela Jarolímovi a celému jeho realizačnímu týmu zaplatit před rokem, pro trenéra a jeho ansámbl představující slušný finanční polštář obzvláště hřející po tristní reprezentační bilanci čítající v 22 zápasech deset výher, čtyři remízy a osm proher včetně ostudného debaklu 0:4 s Austrálií a výprasku 1:5 s Ruskem.

Reklama

Související témata: