Hlavní obsah

Slováci staví československý tým. Kdo by se z Čechů vešel do základní sestavy?

Praha

Od rozdělení federace uplynulo již 25 let. Fotbalový osud však tomu chtěl, že se v nové soutěži, Lize národů sešly v jedné skupině výběry české a slovenské reprezentace. Slovenský portál Sport.sk se před zítřejším prvním duelem obou zemí zaměřil na to, jak by vypadalo složení československého týmu v současné době. Kolik svěřenců Jaroslava Šilhavého by se do imaginární nominace dostalo?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fotbalista Bořek Dočkal (vlevo), kondiční trenér Pavel Čvančara a Josef Šural během tréninku reprezentace.

Článek

Bude to bitva, která rozhodně bude mít grády. V sobotu od 15:00 se ozve úvodní hvizd zápasu mezi Slovenskem a Českem. A fanoušci v Trnavě se rozhodně mají na co těšit. Redaktoři deníku Šport se u této příležitosti rozhodli složit hypotetický československý výběr.

S jakým rozestavením by československý tým nastoupil? Dle autorů by tím ideálním bylo 3–4–2–1.

Brankáři

A začněme od brankářů. Slovenští žurnalisté by do brány postavili na úkor Tomáše Vaclíka oporu Newcastlu a bývalého brankáře pražské Sparty Martina Dúbravku, který se v Premier League prezentuje ve velmi dobré formě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Dúbravka předvádí v Newcastlu velmi dobré výkony.

Vlastimil Vacek

Obrana

Obranu by jistili tři fotbalisté. Bez překvapení je nominace vycházející superstar Milana Škriniara z Interu Milán, o kterého se zajímá mimo jiné i slavná Barcelona. Střed defenzívy patří velezkušenému Martinu Škrtelovi, levou stranu by pak jistil první Čech v nominaci a možná i trošku překvapení – Filip Novák. „Jeho největší výhodou je, že může hrát na pozici stopera i levého beka. A leváků není nikdy dost,“ píšou autoři.

Záloha 4+2

Zálohu by zprava jistil další Čech Pavel Kadeřábek, který by se v případě potřeby stahoval do obrany, kterou by tak rozšířil na čtyřčlennou. „Pavel je schopný hrát na všech postech. Jeho velkým plusem je vyváženost při útočení a bránění,“ cenní si opory Hoffenheimu slovenští novináři.

Střed zálohy by obstarala slovenská dvojice Stanislav Lobotka a největší hvězda výběru Marek Hamšík. „O Lobotku se zajímají přední evropské kluby a není se čemu divit, uprostřed hřiště je nezastavitelný. V této pozici by měl více povinností i v obraně,“ píšou o hvězdě Celty Vigo novináři.

Důvod, proč slovenští žurnalisté zvolili rozestavení 3–4–2–1, je právě v osobě neapolské ikony Marka Hamšíka. „Marek se postupem času posouvá stále hlouběji ze středu hřiště. Jako takto postavený hráč je svému týmu nesmírně platný a díky trojici stoperů za sebou a Lobotkovi vedle sebe by měl dostatek času na to nejdůležitější – tvoření hry,“ mají jasno autoři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Pavel Kadeřábek během utkání Ligy národů s Ukrajinou.

Vlastimil Vacek

I druhou lajnu by jistil v záložní řadě český fotbalista. Důvěru dostala česká naděje ze Sampdorie Janov Jakub Jankto. „V dresu Udine předváděl velmi dobré výkony. Teď je v Sampdorii, kde si stále hledá své místo. Svoji úlohu by však díky výborné fyzické připravenosti stejně jako na druhé straně Kadeřábek zastal,“ píše slovenský portál.

Ofenzívní úkoly v záložní řadě by dostala na starost dvojice Ondrej Duda, Antonín Barák.  Třiadvacetiletý Slovák předvádí velmi dobré výkony v dresu Herthy Berlín, v dosavadních  sedmi zápasech nasázel již pět branek.

„K velmi pohyblivému Dudovi by se skvěle hodil Antonín Barák, který je levák a má velmi dobrou a razantní střelu z větší vzdálenosti. Je to chlap jako hora, měří 190 centimetrů a obránci mají hodně práce a s tím, aby ho odstavili od míče,“ vysvětlují autoři svůj výběr.

I slovenský národní tým trápí podle portálu Sport.sk problémy s útokem. Důvěru by však nedostal rozjetý plzeňský snajpr Michael Krmenčík, ale Patrik Schick.

„Krmenčík hraje v české lize výborně, ale evropská scéna je něco jiného. Zvolili bychom Schicka. Sice po příchodu do AS nedává moc  branek a často je jen na lavičce, přesto bychom vsadili na něj,“ vysvětlují novináři svůj výběr.

SESTAVA ČESKOSLOVENSKÉHO TÝMU
rozestavení: 3–4–2–1
Dúbravka – Škriniar, Škrtel, Novák – Kadeřábek, Lobotka, Hamšík, Jankto – Duda, Barák – Schick

Reklama

Související témata: