Hlavní obsah

Slovenský fotbal řeší reprezentační ostudu. Padají hodně drsná slova

Aktualizováno

Ostrá slova, šokující, drsná vyjádření a někdy i trpký úsměv. Fotbalový trenér Ján Kozák se rozhodl na tiskové konferenci vysvětlit, proč se vzdal po porážce s Čechy místa u slovenského národního týmu. „Fanoušci si zaslouží všechno vědět," prohlásil kouč pro portál sport.sme.sk. Sedm slovenských reprezentantů po porážce s Čechy porušilo interní pravidla týmu, když večer opustili hotel a vyrazili na noční tah městem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský fotbalový reprezentant Milan Škriniar nastoupil do utkání s Českem, po zápase vyrazil se spoluhráči na noční tah městem.

Článek

Radost slovenským fanouškům jistě neudělala porážka s Čechy. Události, které následovaly po zápase Ligy národů, jsou však daleko horší. Trenérovi ležela porážka v žaludku, dvakrát se na utkání podíval na videu. Následně se v noci šel podívat za svými svěřenci. Zahlédl přitom, jak se vracejí v noci na hotel.

„Byla to facka, To bylo jako kdyby na mě někdo plivnul nebo mi dal facku. Strašně mě to bolelo," říká kouč. Z nočního tahu se vracelo sedm jeho svěřenců. „Dúbravka, Weiss, Lobotka, Škriniar, Gyömbér, Šatka, Šulla," vyjmenoval kouč hříšníky. „Chtěl jsem pak od nich slyšet přiznání," dodává s tím, že zkušení hráči byli v noci na pokojích, mladí naopak vyrazili do města.

Před následujícím tréninkem se proto sešel s lídry týmu záložníkem Hamšíkem a obráncem Škrtelem. Ty situace pořádně zaskočila. Reakce sedmičky reprezentantů pak pro změnu šokovala kouče. Přiznal se prý jediný exsparťan Dúbravka. „Říkal, že má náročné období v Newcastlu," řekl Kozák.

Sedm slovenských hříšníků
Martin Dúbravka
Vladimír Weiss
Stanislav Lobotka
Milan Škriniar
Norbert Gyömbér
Ľubomír Šatka
Michal Šulla

Ale ostatní? Weiss prý řekl, že neví, proč šel do nočního klubu. Lobotka si pro změnu postěžoval, že měl nahuštěný program a neměl čas se odreagovat. „Takže v klubu si to nedovolíš a v reprezentaci ano?" divil se Kozák a rozhodl se ve funkci kouče národního týmu skončit. „Trenéři přicházejí a odcházejí," reagoval na rozhodnutí kouče další z hříšníků Lobotka.

Trenér Kozák na tiskové konferenci přiznal, že měl tři možnosti, jak situaci řešit. „Mohl jsem dělat, že jsem nic neviděl. A když to praskne, řekl bych, že jsem o ničem nevěděl, ale to není můj styl," svěřil se kouč.

„Druhá možnost byla, že je všechny vyhodím. Ale mohl jsem to udělat? Jsou tam čtyři hráči, které slovenský fotbal potřebuje. Neumím si představit budoucnost bez Dúbravky, Škriniara, Lobotky a Weisse," pokračoval nyní již bývalý trenér reprezentace. „A proto jsem se rozhodl, že ukončím své působení u národního týmu. Fotbal je pro mě všechno, ale musel jsem skončit."

Prožili jsme dobré i špatné období

Šéfovi slovenského fotbalu Jánu Kováčikovi prý neřekl, co se stalo, nechtěl ho ranit. Když všechno prasklo, Kováčik ocenil počínání trenéra. „Prožili jsme dobré i špatné období, ale vždy jsme z něj vyšli jako chlapi. Hodně jsem se od Jána Kozáka naučil, jako od člověka," řekl prezident Slovenského fotbalového svazu.

Ten poznamenal, že pokud bude zmíněná sedmička fotbalistů v budoucnu nominována do národního týmu Slovenska, nebudou jim vyplaceny prémie. Brankáře Šullu čeká trest na klubové úrovni. Podle jeho klubu ŠK Slovan Bratislava ho nemine finanční postih: „Takovéto chování hráče je neakceptovatelné, a to bez ohledu na to, zda se provinil v průběhu klubového nebo reprezentačního programu. Hráči si musí uvědomit, že i mimo fotbalového trávníku reprezentují značku ŠK Slovan."

Nový trenér slovenské reprezentace má být znám příští týden v pondělí. Odcházející trenér Kozák také připustil, že ze strany manažerů a hráčských agentů existují velké tlaky na vedení národního mužstva, aby hráli určití hráči, aby zvýšili svoji cenu a pak se lépe prodávali na trhu. Kozákovo tvrzení potvrdil pro server sme.sk i bývalý reprezentační trenér Dušan Galis.

Souhlasíte s rozhodnutím trenéra Jána Kozáka skončit ve funkci trenéra slovenské fotbalové reprezentace?
Ano. Zvolil jediné možné řešení.
20,2 %
Ne. Měl trvat na potrestání hráčů a sám zůstat ve funkci.
79,8 %
Celkem hlasovalo 13138 čtenářů.

Reklama

Související témata: