Hlavní obsah

Šilhavý měl raději mlčet. Promluvil o Selkem a jeho zájmu o českou reprezentaci, Löw ho ale nejspíš předběhne

Kouč české reprezentace měl nejspíš mlčet, natož aby jméno útočníka bundesligové Herthy Berlín Selkeho vůbec vyslovoval. Jenže Jaroslav Šihavý to ve studiu Televize Seznam při sledování sobotního utkání bundesligy mezi Herthou a Brémami udělal, a dokonce do světa vypustil, že by se čtyřiadvacetiletý Davie Selke mohl docela klidně objevit v jeho výběru a reprezentovat Českou republiku. To proto, že jeho maminka pochází z Lanškrouna, takže by nic nebránilo, aby z Berlína jezdili na srazy národního týmu dva hráči. Vladimír Darida a německý fotbalista s českými a etiopskými kořeny Davie Selke.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Davie Selke v dresu Herthy Berlín.

Článek

"Mluvili jsme o tom s Vláďou Daridou, protože oni se o tom bavili se Selkem v klubu a ten říkal, že asi do áčka německého nároďáku nemá takovou šanci. Že by klidně i díky tomu, že má maminku Češku, mohl reprezentovat i nás," prozradil Šilhavý, že by vůbec nemuselo jít o utopii.

Přitom Selke je talentem jako hrom. A střelcem také. Prošel německými mládežnickými reprezentacemi, s devatenáctkou i jednadvacítkou se stal mistrem Evropy, z olympijského turnaje v roce 2016 v Riu přivezl se spoluhráči stříbro.

Sestřih utkání 22. kola Bundesligy Hertha Berlín - BrémyVideo: DIGI Sport

Nebude Löw rychlejší?

A zkušeností v bundeslize nasbíral také spoustu, neboť dva roky hrál nejvyšší německou soutěž v Brémách, rok v Lipsku, s nímž do bundesligy postoupil, a teď už druhou sezónu střílí góly v Berlíně v barvách Herthy. Minulý týden si připsal na konto už stý bundesligový start...

„Už zase prokazuje svou sílu. Přibrzdily ho opakované bolesti zad a v létě pak zdravotní problémy, takže potřeboval několik týdnů, aby se dostal zase do stoprocentní formy," netají trenér Herthy Pal Dardai, že na čtyřiadvacetiletého útočníka hodně spoléhá.

V sobotním zápase s Brémami dal třetí gól v letošní sezoně a šestadvacátý ligový v kariéře, takže v Německu se v tu ránu vynořila spousta otázek, proč si ho dosud nepovšiml reprezentační kouč Joachim Löw. Po blamáži na světovém šampionátu v Rusku i nezdaru v Lize národů dává dohromady nové mužstvo a hledá útočníka.

V zorném poli má Vollanda z Leverkusenu, Waldschmidta z Freiburgu, Eggesteina z Brém či Serra z Kielu, ale Selkeho ignoruje, diví se němečtí fotbaloví experti, že na Selkeho zatím Löw neukázal.

„Přitom je vysoký, dobrý ve hře hlavou, s potřebným důrazem před soupeřovou bránou," citují kouče Herthy Dardaie.

Kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý si je těchto Selkeho předností dobře vědom, a i proto o něm v televizním studiu promluvil.

„Jen se obávám, aby Joachim Löw nebyl rychlejší, protože pak bychom neměli šanci," vtipkoval trenér českého národního týmu.

Chtěli byste, aby německý fotbalista Davie Selke hrál za český národní tým?
Ano
89,2 %
Ne
10,8 %
Celkem hlasovalo 6300 čtenářů.

Reklama

Související témata: