Hlavní obsah

Mladík z Nizozemska jediným nováčkem v Šilhavého nominaci na Bulhary a Černohorce

Aktualizováno

Nic jiného než šest bodů z nastávající kvalifikační konfrontace o EURO 2020 proti Bulharsku a Černé Hoře nebere. Proto tentokrát povolal trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý do třiadvacetičlenné nominace tři útočníky. Proto si z jednadvacítky vytáhl Michala Sadílka, neboť při absenci zraněného Dočkala, Daridy, Baráka či Trávníka podobný typ hráče potřeboval.

Foto: Sport.cz

Michal Sadílek z Eindhovenu se dočkal nominace do reprezentačního áčka

Článek

Třiadvacetičlenný kádr, v němž ovšem figuruje jen pět fotbalistů pražské Slavie majících za sebou úspěšné tažení za titulem i vítězstvím v domácím poháru. Hráčů, kteří jsou v patřičném laufu, který by národní tým náramně potřeboval.

„Uvažoval jsem i o dalších slávistických hráčích. O Škodovi, nebo třeba Ševčíkovi. Právě mezi ním a Sadílkem jsem se rozhodoval," netají Šilhavý, že na hráče mistrovského týmu Slavie hodně spoléhá. Na jejich současnou euforii a drajv samozřejmě také.

„Věřím, že do národního mužstva přinesou pozitivní energii," slibuje si Šilhavý, že i pětice hráčů z Edenu reprezentačnímu týmu pomůže.

I Sadílek by měl představovat přínos. „Rozhodně ho nebereme proto, aby při tréninku sbíral míče. Při absenci Dočkala, Daridy, Baráka a spol. jsme potřebovali typologicky podobného hráče, proto jsme se po konzultaci s trenérem jednadvacítky Karlem Krejčím rozhodli pro Sadílka. Stabilní výkony a místo v základní sestavě Eindhovenu ho předurčuje k tomu, aby se nepodělal ani z velkého zápasu," je si trenér jistý, že mladík z nizozemské ligy, na kterého se byl podívat jeho asistent Galásek, i v reprezentačním áčku roli a úkoly zvládne

Jména s otazníky, ale trenér jim věří

V nominaci na dvě důležité kvalifikační partie se ale objevuje překvapivě ale i několik dalších hráčů, s nimiž se nepočítalo. Třeba Krejčí, Jankto nebo hlavně Vydra, legionáři z italské Boloně a janovské Sampdorie, resp. anglického Burnley, kteří toho během skončené sezony ve svých klubech příliš neodehráli.

„Samozřejmě to registrujeme, i když Krejčí v posledních dvou zápasech nastoupil a odehrál je celé. Do kvalifikačních utkání má velkou chuť a já věřím, že nasbírané zkušenosti přenese do národního mužstva," ujišťuje Šilhavý, že s Krejčího nominací se neplete.

Stejně tak věří Brabcovi, který si po návratu z tureckého angažmá řekl o místo v základní sestavě Plzně vlastně až v ligové nadstavbě.

„Ale vrátil se právě proto, že chce reprezentovat. Probíral jsem jeho povolání i s trenérem Viktorie Pavlem Vrbou a ten si Brabcovy výkony pochvaloval. Proto jsem se rozhodl i pro něho. Společně s Krejčím do předchozího reprezentačního kádru patřili a myslím, že by mohli vnést do mužstva pozitivní náboj," vysvětloval svůj tah s Brabcem kouč národního týmu.

Bulharská rošáda kouče zaskočila

Netajil přitom, že v uplynulých dnech a týdnech se mu hlavou honila nejen nominace, ale i nejbližší soupeř, který na jeho tým v kvalifikaci čeká. Bulhaři totiž po remízových partiích s Černou Horou a Kosovem vyměnili trenéra.

Petar Hubčev skončil, místo něho se mužstva ujal Kasimir Balakov. „A hned udělal v nominaci na zápas s námi řadu změn a povolal devět nových hráčů. Současně v ní ale ponechal hráče, na které sázel i jeho předchůdce. Zaskočil nás, připravovali jsme se na mužstvo, které vedl Hubčev," netajil Šilhavý, že nachystaný rozbor soupeřovy hry teď bude asi k ničemu.

„Balakov byl ofenzivní fotbalistou, takže předpokládám, že bude i u reprezentace preferovat ofenzivní fotbal. I třeba v rozestavení 4-3-3."

Nejdřív Praha, pak Olomouc

Reprezentace se sejde v pondělí v Praze, kde na ni čeká 7. června na stadionu Sparty kvalifikační duel s Bulharskem, hned druhý den se vlakem přesune do Olomouce. Tam se 10. června střetne s Černou Horou.

Někteří legionáři se však začnou připravovat v Praze už od zítřka.  "Nachystali jsme krátký kemp pro legionáře, jimž skončily ligové soutěže už před čtrnácti dny nebo dokonce před třemi týdny," vysvětloval reprezentační manažer Libor Sionko a dodával, že někteří hráči si sami chtějí ještě nějaký den přidat.

Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkFC Sevilla230
Tomáš KoubekRennes90
Jiří PavlenkaBrémy100
Obránci
Pavel KadeřábekHoffenheim373
Vladimír CoufalSlavia Praha40
Jan BořilSlavia Praha90
Jakub BrabecPlzeň140
Tomáš KalasBristol192
Marek SuchýBasilej401
Ondřej ČelůstkaAntalyaspor101
Filip NovákTrabzonspor211
Záložníci
Jakub JanktoSampdoria Janov192
Jan KopicPlzeň133
David PavelkaKasimpasa201
Lukáš MasopustSlavia Praha30
Michal SadílekPSV Eindhoven00
Alex KrálSlavia Praha10
Tomáš SoučekSlavia Praha182
Matěj VydraBurnley265
Ladislav KrejčíBoloňa385
Útočníci
Patrik SchickAS Řím165
Libor KozákLiberec82
Martin DoležalJablonec20

Reklama

Související témata: