Hlavní obsah

Vaclík rozdával s hvězdnými parťáky radost v Tanzánii. Teď už vyhlíží bitvu s Bulhary

Praha

Bohatší o neobvyklý fotbalový zážitek dorazil na sraz českého národního mužstva brankář Tomáš Vaclík. Se Sevillou absolvoval cestu do Tanzánie, kde španělský klub nastoupil k utkání proti SC Simba, místnímu šampionovi a absolvoval několik propagačních akcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Vaclík pózuje s vítěznou trofejí v anketě Zlatý míč České republiky.

Článek

„Jeli jsme prakticky v plné sestavě. Šlo o akci v rámci projektu LaLiga World Challenge, což je program vytvořený před pěti lety nejvyšší španělskou soutěží a tamní vládou. Cílem je šířit povědomí o LaLize ve všech koutech planety," vysvětluje Vaclík.

Jeho spoluhráč Gabriel Mercado se i přes nominaci odmítl akce zúčastnit, protože jej následně čekaly povinnosti u národního týmu Argentiny a Sevilla následně se zkušeným obráncem zahájila disciplinární řízení. „Hodně se na to dbá. My jsme byli prvním španělským klubem v Tanzanii, naše přítomnost vzbudila docela velký poprask," vypravuje Vaclík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík s cenou pro nejlepšího Fotbalistu roku

Nechyběly největší hvězdy

Význam akce dokumentuje skutečnost, že v zápase s dvacetinásobným šampionem Tanzánie nechyběly ani největší hvězdy jako Navas, Banega, Nolito, Ben Yeder či Munir.

„V programu byla návštěva muzea. Absolvovali jsme trénink s dětmi v místní akademii. Bylo to ale hodně komplikované kvůli dopravě. Provoz byl naprosto neuvěřitelný," popisuje s úsměvem Vaclík přepravu po přístavním městě Dar es Salaam, které má dva miliony sedm set tisíc obyvatel.

Přátelský duel na Národním stadionu Tanzánie sledovalo pětatřicet tisíc diváků, přestože se z nebes snášel liják. „Počasí nevyšlo, ale lidé si to myslím užili," říká Vaclík.

Vítěz ankety Zlatý míč Tomáš Vaclík. Jaké změny ho čekají v Seville a co říká rozlučce Petra Čecha?Video: Sport.cz

Simba vedla v zápase třikrát o dvě branky (2:0, 3:1, 4:2), ale vítězství nakonec slavila Sevilla, která od pětaosmdesáté minuty vstřelila tři branky.

„Hlasatel už oznamoval, že v případě nerozhodného stavu určí vítěze pokutové kopy. Fanoušci na ně byli natěšení," popisuje Vaclík, který duel prožil jen na lavičce náhradníků.

Rozhodla pátá minuta nastavení

„Jenže v páté minutě nastavení nám vítězství zařídil Nolito, což bylo pro domácí trošku mrzuté. Ale měl jsem pocit, že i tak byli spokojení. Fanoušci určitě. Atmosféra byla parádní," říká třicetiletý český gólman, který až při plnění reprezentačních povinností dostal informaci, že jeho novým trenérem v Seville bude Julen Lopetegui, jenž naposledy vedl Real Madrid.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík diriguje obranu Sevilly

„Se španělskou reprezentací i Realem hrál skvělý fotbal. Jen v Realu neměl potřebné výsledky. Paradoxně krize Realu vrcholící odvoláním Lopeteguiho začala u nás, když jsme vyhráli 3:0," vzpomíná Vaclík na třetí čisté konto ve španělské lize po letním přestupu do Sevilly.

„Chce, aby jeho tým hodně držel balon. A přesně takového trenéra preferuje náš sportovní ředitel Monchi," vysvětluje Vaclík chystající se na dvojzápas s Bulharskem a Černou Horou v kvalifikaci o ME 2020. „Jasným cílem je zisk šesti bodů."

Reklama

Související témata: