Hlavní obsah

Na Němce nevyzrála ani lvíčata

DÜSSELDORF

Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let v úterý prohráli v přípravném utkání v Německu 0:1. Jedinou branku zápasu v Düsseldorfu dal v 31. minutě domácí útočník Heller. Čeští mladíci, kteří se chystají na červnové mistrovství Evropy v Nizozemsku, na jeho trefu zareagovat nedokázali.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Kouč Ladislav Škorpil udělal oproti pátečnímu remízovému duelu s Nizozemskem v Mladé Boleslavi hned pět změn v základní sestavě. Vsadil na hru se dvěma útočníky, ale hosté, kteří absolvovali poslední duel před květnovou nominací na ME, se na začátku do ofenzivy příliš nehrnuli. Ani německá jednadvacítka, která před půldruhým rokem vyřadila "lvíčata" z baráže o postup na mistrovství Evropy, se do útočných manévrů nepouštěla, takže k vidění byla hlavně urputná hra ve středu pole.

Diváci, mezi kterými byl i kouč německé seniorské reprezentace Joachim Löw, viděli první šanci až po necelé půlhodině hry a do vedení mohli jít hosté. Papadopulos ale po Jirsákově centru hlavičkoval z malého vápna ze záklonu jen do brankáře a potvrdil, že mu vysedávání na lavičce v Leverkusenu na pohodě nepřidá. Po dalších třech minutách sklepl druhý útočník Holenda míč k Jirsákovi, jehož prudkou střelu bezpečně zkrotil brankář Neuer.

Když se zdálo, že čeští mladíci přebírají iniciativu, přišel rychlý německý kontr. Stoper Klein už nestihl odvrátit kolmici směřující za obranu a Heller v závěru svého trháku nasadil povedený blafák gólmanovi Kubáskovi a pohodlně skóroval do opuštěné branky. Útočník bundesligového Frankfurtu mohl ještě do poločasu přidat druhou branku, ale svoji ránu po zmatcích v českém pokutovém území namířil jen do břevna.

Papadopulos trefil jen břevno 

Po pauze už tak nepříliš atraktivní podívaná ještě víc ztratila náboj. Domácí se soustředili hlavně na udržení těsného náskoku, Češi se přes kompaktní obranu prosazovali do zakončení jen stěží. Naději vzbudila jen další z hlaviček Papadopulose, která se v 54. minutě otřela o břevno.

Další pokusy na vyrovnání si hosté schovali až do závěrečné desetiminutovky. Ostrou ránu střídajícího beka Kaufmana v 84. minutě jistý gólman Neuer znovu bezpečně ukryl v náruči, vzápětí se záložník Holek prokličkoval středem hřiště a pozorný brankář Schalke 04 pokus brněnského hráče znovu vytěsnil mimo tyče.

O tři minuty později na druhé straně mohli domácí svoji výhru pojistit, ale brankář Kubásek si nadvakrát poradil se střelou střídajícího Kucukovice. Němci, kterých se červnové mistrovství Evropy netýká a chystají se až na podzimní start nové kvalifikace, už těsnou výhru udrželi. Česko-německá fotbalová bitva tak měla tři dny po souboji reprezentačních A mužstev na pražské Letné opět stejného vítěze.

Německo "21" - Česká republika "21" 1:0 (1:0)
Branka: 31. Heller. Rozhodčí: Verbist - Gilon, Vandeweghe (všichni Bel.). ŽK: Kubásek, Holenda, Fillo, Klein (všichni ČR). Diváci: 2250.
Německo "21": Neuer - Boenisch, Flessers (46. Aogo), Hummels, Bieler (46. Beck) - Rosenthal, Khedira (73. Dum), Polanski, Özbek - Heller, Hennings (73. Kucukovic). Trenér: Eilts.
ČR "21": Kubásek - Kladrubský, Hubník, Klein, Kadlec (46. Kaufman) - Kysela (70. Rajtoral), Jirsák (76. Volešák), Holek, Fillo - Papadopulos, Holenda. Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: