Hlavní obsah

Odhodlaní a připravení. Mladí Češi jdou hned v premiéře proti Francii

Ostrý start se vším všudy. Fotbalová reprezentace do 19 let v pondělí večer vstupuje do mistrovství Evropy v Arménii. Hned první bitva s favorizovanou Francií dokonale prověří odolnost týmu kouče Jana Suchopárka. Mužstvo se netají velkým odhodláním. V konkurenci úvodního soka, Norska a Irska myslí na postup ze základní skupiny. Úvodní duel se hraje od 19:00, přímý přenos vysílá ČT sport a online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek na stadionu v Jerevanu.

Článek

První dva týmy ze skupiny postoupí do semifinále. Češi začínají proti velkému favoritovi. Každý bod z úvodního duelu by byla zlatý.

"Naše skupina na první pohled vypadá o něco schůdněji než áčko s Arménií, Portugalskem, Itálií a Španělskem, ale až samotné mistrovství ukáže opravdovou realitu. Francie je bez debat jednoznačným favoritem skupiny," avizuje trenér Jan Suchopárek pro web FAČR.

„Jsme odhodlaní a připravení. Vše je tak, jak má být. Klimatické podmínky jsou tady samozřejmě o něco složitější, ale stejné pro všechny. Tréninkové plochy, zázemí hotelu i stravování jsou zde výborné. Věřím, že se adaptujeme a navážeme na výkony, které nás přivedly až na mistrovství," přeje si kouč.

Koller jako patron

Suchopárek s asistentem Michalem Horňákem jsou oba vicemistři Evropy z roku 1996. Na pomoc mají i patrona týmu Jana Kollera, nejlepšího střelce reprezentační historie.

„Jsme spolu i s tréninkovým kempem už přes týden, čekání je strašně dlouhé. Trochu jsem vypadl ze zápasového rytmu a doufám, že do něj rychle naskočím zpátky. První zápas bude velmi důležitý, ale zase ne klíčový. Ze skupiny jdou dva týmy, což je jednodušší klíč než ve druhé fázi kvalifikace, kdy jsme museli uhrát první místo. Na semifinále tady máme určitě," ujišťuje klíčový obránce David Zima.

Suchopárek před dvěma lety dovedl výběr U19 do semifinále ME v Gruzii, teď s dalším výběrem stojí před stejnou výzvou. Zápas proti Francii pro něj má zvláštní příchuť. V zemi prvního soupeře úspěšně působil jako opora Štrasburku, v němž se potkal také s Lionelem Rouxelem - současným koučem francouzské devatenáctky.

„Francie má velké ambice uspět na celém turnaji. Mají ve svém středu výborně technicky vybavené hráče z nejlepších tamních klubů, jsou skvělí po pohybové stránce. Musíme hrát tak, abychom jim nedali prostor. Být aktivní i po zisku míče, nezalézat. To je alfa a omega všeho. Ale musíme zahrát na hranici možností," zdůrazňuje Suchopárek.

Reklama

Související témata: