Hlavní obsah

Čtvrt miliardy korun pro Strahov je tutových! Další desítky milionů jsou ve hře

Obrovská euforie zaplavila fanoušky i hráče české fotbalové reprezentace po čtvrtečním triumfu v kvalifikaci o ME 2020 nad Kosovem. Těsná výhra zajistila národnímu výběru posedmé v řadě postup na šampionát. Radost má nepochybně i generalita Fotbalové asociace České republiky. Je jisté, že pokladník v sídle asociace na Strahově se může těšit téměř na čtvrt miliardy korun!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české fotbalové reprezentace před utkáním s Kosovem.

Článek

Postupem na šampionát, který se v roce 2020 bude konat ve dvanácti různých městech ve dvanácti zemích, reprezentace vydělala částku 9 250 000 eur, tedy v přepočtu při aktuálním kurzu 236 430 000 korun!

„Finanční bonus za postup na mistrovství Evropy je něco, s čím málokterá asociace v Evropě může kalkulovat ve svém rozpočtu jako se samozřejmostí. V kontextu České republiky jde o zajímavou částku, nicméně je třeba chápat, že slouží v první řadě k pokrytí nákladů spojených s účastí na samotném šampionátu, což je například přeprava týmu, ubytování, zajištění tréninkových prostor a podobně. Doporučené ubytovací kapacity a jejich ceny přitom vybírá a nasmlouvá sama UEFA,“ vysvětluje Martin Malík, předseda Fotbalové asociace České republiky.

Zmíněná částka, kterou asociaci vyplatí UEFA, není definitivní. Reprezentanti mohou k jejímu navýšení přispět výsledky na šampionátu. Za výhru ve skupině je připraveno 1 500 000 eur, tedy 38 340 000 korun. Za remízu je připravena poloviční částka. Další miliony pak čekají na postupující ze skupiny, přičemž částka se úměrně navyšuje s rostoucí úspěšností. Vítěz šampionátu má jistých 34 milionů eur, což je o sedm milionů více než při minulém mistrovství Evropy ve Francii 2016.

„Z části finančního bonusu určeného na zajištění účasti na turnaji jsou kryté rovněž odměny hráčům a realizačnímu týmu, ale významná část této odměny bude také směřovat na zajištění rozvoje celého českého fotbalu,“ říká Malík.

Triumfem nad Kosovem si čeští reprezentanti udělali nejen sportovní radost. Podle úmluvy s fotbalovou asociací totiž za každý bod ve skupině byla vypsaná určitá částka i s ohledem na kvalitu soupeře. Ovšem hráči inkasovali jen padesát procent z prémií, protože vyplacení druhé poloviny bylo podmíněno postupem na mistrovství.

V neposlední řadě se na Strahově mohou těšit i na bonusy ze strany sponzorů. „Sponzorské smlouvy jsou interní věc, kterou nebudeme komentovat,“ konstatuje Petr Šedivý, mluvčí české fotbalové reprezentace.

Partneři vyplácejí určité fixní částky v řádech milionů korun, v případě těch generálních jde o částky mnohonásobně vyšší. Kontrakty však pochopitelně zohledňují úspěchy týmu, jímž postup na šampionát nepochybně je. A tak kromě čtvrt miliardy od UEFA konto FAČR nabobtná i díky partnerům.

Reklama