Hlavní obsah

Češi velebí gólmana. Hrdina se dostal do brankářského transu

Praha

Český fotbal má jednu jistotu. Na gólmany je vždycky spolehnutí. Dlouholeté tradice se drží také Martin Jedlička, hrdina pondělní výhry 2:1 týmu do 21 let v Chorvatsku. Brankář sklidil hodně chvály, trenér Karel Krejčí ho dokonce přirovnal k Dominátorovi (bývalý hokejový brankář Dominik Hašek). „Poslouchá se to dobře. Ale k takové legendě bych se určitě nepřirovnával. Maximálně třeba k Lukáši Mensatorovi,“ směje se Jedlička s poukazem na jiného hokejového brankáře.

Foto: FAČR

Lvíčata slaví velké vítězství v Chorvatsku. Martin Jedlička ve žlutém brankářském dresu.

Článek

Češi v evropské kvalifikaci domácí favority zaskočili. A gólman měl na překvapivé výhře zásadní podíl.

„Dá se říci, že jsem se dostal do brankářského transu. Pomohlo mi, že jsem hned ve druhé minutě chytil gólovku, kdy mě Musa trefil. Tam jsem měl štěstí a pak už to jelo. Já se soustředil minutu po minutě, abych byl v zápase a klukům jsem maximálně pomohl," pochvaluje si Martin Jedlička v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Hrdina trochu nečekaně tvrdí, že největší euforie v národním týmu to pro něj nebyla. „Zažil jsem už větší euforii a větší zápasy, ale je pravda, že výhra v Chorvatsku se tomu přibližovala. Ukázalo se, jaký máme mančaft a jakou máme skvělou partu. K největším zápasům kariéry bych ale utkání nepřiřadil," říká s klidem.

Dostavila se chvilková euforie

Přitom se nestává často, aby za brankářem po závěrečném hvizdu běžel celý tým. Taková scéna nastává většinou jen po úspěšném penaltovém rozstřelu...

„Krásné. Měl jsem trochu na krajíčku. Na konci to tam na mě létalo ze všech stran a už jsem moc chtěl, aby zápas skončil. Když pak rozhodčí odpískal, dostavila se chvilková euforie. Ukázalo se, že mě kluci berou a že jsem si vybudoval nějakou pozici. Taky mám k týmu blízko a mám radost, že jsme výhru mohli oslavit takhle společně. Ani nevím, co křičeli. Byl jsem zavřený sám v sobě a jen jsem se radoval, že je konec," líčí Jedlička silné okamžiky.

Foto: Jan Tauber

Brankář Martin Jedlička během tréninku.

Výhrou nad favorizovanými Chorvaty není až tak překvapen.

„Věřili jsme si, protože náš ročník dokázal porazit i silnější týmy. Dokázali jsme vyhrát v Holandsku, v Německu, v Portugalsku. My šli do zápasu s tím, že si chceme odvézt alespoň bod, protože po prohře by naše situace byla hodně špatná. Vítězstvím jsme naopak udělali velký krok, abychom se na EURO dostali," zdůrazňuje brankář.

Vyplácí se mu, jak na sobě makal

Další zápas Lvíčata sehrají v březnu v Řecku. Může být v boji o vítězství ve skupině klíčový.

„Zápas v Řecku hodně napoví. Když tam vyhrajeme, budeme blízko našemu snu. A máme na to. Strašně se těším už dnes a chci tam vyhrát," ujišťuje Jedlička.

Foto: Jan Tauber

Brankář Dunajské Stredy Martin Jedlička v utkání reprezentanční dvacítky.

Po návratu sedl na vlak a nabral směr Slovensko. Chytá za Dunajskou Stredu, s níž je na druhém místě tabulky.

„Fotbal si aktuálně užívám zcela naplno. Nějak mi asi fotbalový bůh vrací, jak jsem na sobě makal. Daří se jak týmu, tak i mně. V nároďáku i v klubu, takže jsem opravdu šťastný," libuje si Jedlička.

Reklama

Související témata: