Hlavní obsah

Kollerův gól stačil v Rakousku jen na remízu

VÍDEŇ

Generálka před podzimním pokračováním kvalifikace ME 2008 českým fotbalistům nevyšla. Ve Vídni byli sice ve středu svěřenci Karla Brücknera lepším týmem, zápas ale skončil remízou 1:1. Čechy poslal do vedení Jan Koller, při reprezentačním debutu vyrovnal mladíček Harnik. Nedohráli zranění Grygera a Piták. Kvalifikace ME pro Česko pokračuje 8. září v San Marinu.

Článek

Trenér Brückner poslal do hry Pitáka, ve středu zálohy podle očekávání tvořil hru David Jarolím. Poprvé přivedl na trávník spoluhráče s kapitánskou páskou brankář Petr Čech. Ofenzivní záměry českého výběru potvrdil hned v úvodu Baroš, který po uvolnění Jarolímem protáhl Manningera. Domácí gólman za okamžik jen sledoval, jak útočník Lyonu po centru Ujfalušiho hlavou trefil břevno rakouské branky.

Český tým dobře kombinoval, vyhrával osobní souboje a měl převahu. Pak ale přišlo nedorozumění stoperů Kováče a Rozehnala, na značce pokutového kopu se k míči dostal osamocený Mörz a měl na noze první gól utkání. Rakušan ovšem přehodil nejen vybíhajícího Čecha, ale i branku. Potvrdil tak, že domácí mají velké problémy se zakončením. Před středečním utkáním nevstřelili gól už 305 minut.

Po čtvrthodině skončil zápas pro Pitáka, který se zranil v souboji a musel být střídán. Nahradil jej Plašil, kterého po několika minutách kouč Brückner přesunul na levou stranu a na původní Pitákův post poslal Poláka.

Skóre zápasu otevřel ve 33. minutě Jan Koller. Chybu domácí obrany využil Jarolím, posunul míč na Kollera a nejlepší kanonýr reprezentační historie s přehledem propálil Manningera. Koller se trefil i v posledním vzájemném utkání, které Češi v roce 2003 vyhráli ve Vídni 3:2. Chvíli před úvodním gólem musel Čech efektní robinzonádou vyrazit hlavičku Kuljiče. Ještě do přestávky podruhé Češi střídali, zraněného Grygeru, hrajícího 50. reprezentační zápas, na levé straně obrany nahradil Zápotočný.

Po změně stran poslal Karel Brückner na pozici stopera Sivoka, na pravý kraj zálohy Kuliče a premiéry v seniorském áčku se dočkal Martin Fenin. Ten nahradil střelce Kollera.

Češi kontrolovali vývoj zápasu a nepouštěli soupeře před vlastní branku. V 78. minutě ale Zápotočný podskočil dlouhý centr, střídající mladíček Martin Harnik si zpracoval míč na prsa a bombou pod břevno propálil Čecha. Ukončil tak po 383 minutách rakouskou střeleckou impotenci.

Český tým přidal, ale rozhodnout zápas se mu nepodařilo. Proti spolupořadateli příštího evropského šampionátu uhráli svěřenci Karla Brücknera jen remízu 1:1 a v podzimní části kvalifikace se budou muset zlepšit. Kvalifikace ME pro české barvy pokračuje 8. září v San Marinu, o čtyři dny později hostí Češi v Praze na Letné Irsko.

Rakousko - Česká republika 1:1 (0:1)
Branky: 78. Harnik - 33. Koller. Rozhodčí: Itturalde Gonzalez - Guerrero Alonso, Aguilar Rodriguez (všichni Šp.). Bez ŽK. Diváci: 24 500.
Rakousko: Manninger - Ibertsberger (49. Linz), Prödl, Stranzl, Katzer - Standfest, Aufhauser, Prager, Leitgeb (72. Harnik) - Mörz (82. Salmutter), Kuljič. Trenér: Hickersberger.
ČR: Čech - Ujfaluši, Kováč (46. Sivok), Rozehnal, Grygera (41. Zápotočný) - Piták (17. Plašil), Galásek, Jarolím (46. Kulič), Polák (57. Matějovský) - Koller (46. Fenin), Baroš. Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články