Hlavní obsah

Svaz může čerpat desítky miliónů z grantů UEFA a FIFA

TEPLICE

Fotbalový svaz se může těšit na to, že do jeho pokladny brzy přibudou desítky miliónů korun z grantových programů mezinárodních federací UEFA a FIFA. Rozhodlo o tom, že ČMFS úspěšně vyšel ze zářijového auditu, který UEFA v Praze provedla. Generální sekretář svazu Rudolf Řepka po dnešním jednání výkonného výboru v Teplicích řekl novinářům, že peníze mohou být využity na výstavbu národního tréninkového centra nebo nové administrativní budovy svazu. Svaz by mohl dostat částku kolem 64 miliónů korun.

Foto: Sport.cz

Místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Vlastimil Košťál

Článek

"Na základě zprávy UEFA po auditu, jehož výsledek pro nás byl velmi pozitivní, se nám dveře k těm penězům otevřely. Čtyřiašedesát miliónů je reálných, na ně bychom si mohli sáhnout," uvedl Řepka.

Svaz může o částku požádat ihned poté, jakmile bude mít zkompletovaný projekt, na který žádá peníze. Z 64 miliónů by dvě třetiny pokryl příspěvek od UEFA, zbytek peněz by zajistila FIFA.

Česká strana nyní bude zvažovat, na co peníze použije. "Stěžejní pro nás jsou vybudování tréninkového centra nebo právě nové administrativní budovy," poznamenal Řepka. Pokud by obnos z grantů celý projekt nepokryl, svaz by mohl použít i částku získanou z prodeje své budovy v Kozí ulici v Praze.

Výkonný výbor poskytne podklady pro Odvolací komici

Výkonný výbor svazu se také zabýval námitkou odvolací a revizní komise, jejíž předseda Ondřej Lněnička uvedl, že jí exekutivní orgán nedodal přesné podklady a výsledky hospodaření svazu z roku 2006. Místopředseda svazu Vlastimil Košťál řekl, že výkonný výbor Odvolací komisi některé podklady poskytne.

"Ale nebude to na úrovni forenzního auditu, jak si Odvolací komise představovala. Je možné zkontrolovat jakékoliv číslo, ale nemohou si odvézt celé účetnictví. Musíme najít kompromis, co a jakou formou bude kontrolováno," uvedl Košťál.

Výkonný výbor svazu už pověřil Františka Hrdličku a Jaromíra Gajdu z dozorčí rady STES, marketingové společnosti svazu, aby s odvolací komisí vedli jednání o tom, které údaje a podklady svaz uvolní.

Výkonný výbor zároveň dnes rozhodl o tom, že na jeho jednání už nebude moci docházet předseda odvolací komise Lněnička, jak tomu bylo v minulosti. "Nejde o osobu pana Lněničky, platí to obecně a pro kohokoliv. Ale možnost účastnit se jednání výkonného výboru byla nad rámec toho, co předsedovi Odvolací komise umožňují stanovy," uvedl Košťál.

Reklama

Související témata: