Hlavní obsah

Fotbalisté si z Mnichova chtějí odvézt postup

Tomáš Fliegl (Mnichov)Sport.cz

Zajistit si postup na mistrovství Evropy chtějí čeští fotbalisté ve středu v Mnichově. V metropoli Bavorska je čeká utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2008 a pokud zvítězí, mohou se radovat. Němci ale v sobotu získali postupový bod v Irsku a ve středu hodlají s fanoušky oslavit postup. „Chceme bodovat, abychom se nemuseli spoléhat na pozitivní spekulace,“ odmítl čekání na zaváhání soupeřů trenér Karel Brückner.

Článek

Čeští fotbalisté se v úterý před polednem autobusem přesunuli z rakouského Seefeldu a po přibližně hodinové cestě dorazili do Mnichova. Oba týmy mají potíže se sestavou. Kouč Brückner nemůže počítat s vykartovanými Jankulovskim, Polákem a Barošem, Němcům bude ze stejného důvodu chybět brankářská jednička Lehmann. Trenéři také musejí improvizovat pro zranění, která jejich výběry limitují.

Češi budou nejspíše postrádat kapitána Rosického, naopak k dispozici by měli být Jarolím a Sionko. „Oba trénovali, měli by být k zápasu připraveni,“ řekl na předzápasové tiskové konferenci trenér Karel Brückner. „Když to půjde, nastoupím,“ dodal kapitán Rosický.

Ostrý debut si pravděpodobně odbude jednadvacetiletý sparťanský obránce Jiří Kladrubský, místo Baroše v útoku vedle Kollera asi zaujme Kulič. Brückner ale zvažuje i pětičlennou zálohu, v tom případě by na hrotu operoval osamocený Koller. „Variant je spousta,“ odvětil jen lakonicky na otázku o sestavě Brückner, který hodlá místo vykartovaného Jankulovského postavit na levý kraj obrany Ujfalušiho. V moderní Allianz Areně si český národní tým odpoledne zatrénoval a před duelem s lídrem kvalifikační skupiny je nálada v týmu optimistická.

Vzájemné zápasy (od roku 1994):
1996 (Manchester):Německo - ČR 2:0 (zákl. skupina ME)
1996 (Londýn):Německo - ČR 2:1 v prodl. (finále ME)
2000 (Norimberk):Německo - ČR 3:2 (přátelsky)
2004 (Lisabon):ČR - Německo 2:1 (zákl. skupina ME)
2007 (Praha):ČR - Německo 1:2 (kvalifikace ME)

Německý celek nemůže nasadit zraněného kanonýra Kloseho, kapitána Ballacka, Schneidera nebo Lahma. Přes velký počet absencí oba tábory odmítají tvrzení, že se potkají B-týmy. Němci po remíze v Irsku jen decentně jednou skleničkou vína oslavili postup na šampionát, velkou oslavu plánují až s 60 000 fanoušky ve vyprodané Allianz Areně v Mnichově. „Bude to vyvrcholení kvalifikace, které chceme vyhrát,“ uvedl trenér Joachim Löw.

Čechům se proti Němcům nedaří, v pěti vzájemných utkáních od roku 1994 čtyřikrát prohráli. Jediné vítězství přišlo na mistrovství Evropy 2004. Tehdy už měli svěřenci Karla Brücknera jistý postup ze základní skupiny a po výhře 2:1 ukončili působení jednoho z favoritů šampionátu. Nyní jsou ale Němci vyspělým týmem a už loni dokázali, že mladíci dozráli pro klíčové okamžiky. „Jsme nejlepší a nejspolehlivější tým v Evropě,“ říká německá legenda Franz Beckenbauer. I březnové kvalifikační utkání v Praze Němci vyhráli po dvou gólech Kurányiho 2:1.

Ve středu ale mohou Češi udělat poslední krok a postoupit na mistrovství Evropy. Zároveň by svazové pokladně zajistili nejméně 200 miliónů korun a psychice by pomohla výhra po delší době nad špičkovým soupeřem. Zápas v Mnichově začne ve středu ve 20:45, živě jej vysílá Česká televize a jako hlavní rozhodčí jej bude řídit Angličan Howard Webb.

Reklama

Související témata: