Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace se utká s Kyprem

PRAHA/NIKÓSIE

Ve středu čeká svěřence trenéra Karla Brücknera poslední dvanáctý zápas v kvalifikační skupině D o evropský šampionát v příštím roce. V Nikósii se od 17:30 hod. střetnou s Kyprem, na jehož půdě dokázalo v bojích o EURO 2008 zvítězit pouze Slovensko. Češi mají sice postup jistý, na dálku ale budou s Německem bojovat o první místo v tabulce. Utkání sledujte v on-line reportáži Sport.cz.

Článek

Vítězství ve skupině by jim zajistilo lepší výchozí pozici pro losování základních skupin kontinentálního mistrovství, které se uskuteční v Rakousku a Švýcarsku. Češi potřebují na Kypru získat minimálně stejný počet bodů, který urvou naši západní sousedé v domácím souboji s Walesem.

Právě na německé půdě si Brücknerovy ovečky 17. října tohoto roku zajistily postup. Tým bez stabilních opor Rosického, Baroše, či Jankulovského senzačně zvítězil 3:0 a uštědřil jednomu z nejlepších evropských týmu dokonalou lekci. Se stejným soupeřem přitom čeští fotbalisté v březnu na Letné prohráli 1:2 a výsledek to pro ně byl tehdy po předvedeném výkonu ještě milosrdný.

Večer po utkání navíc došlo na neblaze proslulou "oslavu narozenin“ Tomáše Ujfalušiho, za kterou tým zaplatil miliónovou pokutu a musel změnit své útočiště v době reprezentačních srazů. O čtyři dny později se pak aférou zmítaný celek protrápil k hubené liberecké výhře 1:0 právě nad středečním soupeřem Kyprem.

V Nikósii se na trávníku určitě neobjeví několik tradičních opor Brücknerovy sestavy. Petr Čech se neobjeví na svém tradičním místě mezi tyčemi pro zranění, jeho místo nezaujme ani obvyklý náhradník Jaromír Blažek, který nastoupil na Letné v derby se Slovenskem. Český lodivod dá v brance zřejmě z dvojice nováčků přednost Danielu Zítkovi z belgického Anderlechtu před Michalem Daňkem z Plzně.

Na sraz nepřicestovala ani „italská“ polovina tradiční obrany - Tomáš Ujfaluši s Markem Jankulovskim. Otazník visí i nad startem dalšího beka Zdeňka Grygera, který sice v sobotu otevřel skóre proti Slovensku, ale poté si poranil sval a musel střídat.

Brückner bude muset před středečním zápasem také zvolit provizorního kapitána, obvyklý šéf kabiny Tomáš Rosický totiž na žádost mateřského klubu Arsenalu odletěl zpět do Anglie, aby si odpočinul po náročném programu. Kapitánskou pásku zřejmě navlékne s padesáti brankami nejlepší kanonýr reprezentační historie Jan Koller, nebo bývalý kapitán Tomáš Galásek.

Absence ale kouče českého týmu příliš nemrzí, už před zápasem proti Kypru totiž slíbil, že dá šanci všem povolaným hráčům. Zahrát by si tak měli ti, kteří nebyli na trávníku při sobotní výhře nad Slovenskem 3:1, nebo do utkání naskočili až ze střídačky. Brückner tak využije poslední zápas kvalifikačního cyklu k otestování hráčů, kteří připadají v úvahu pro širší nominaci na samotné Euro 2008.

Reklama

Související témata: