Hlavní obsah

Útočník Fenin prožívá půlrok fotbalových snů

NIKÓSIE

Na jaře o Martinu Feninovi věděli jen fotbaloví fajnšmekři. V Teplicích většinou střídal. Říkalo se o něm, že má talent, ale neměl prostor ho naplno ukázat. Až přišlo červencové mistrovství světa dvacetiletých v Kanadě, kde na stříbrném úspěchu měl velký podíl i šikovný útočník, jenž svým parádním finálovým gólem do sítě Argentinců na sebe strhl pozornost fotbalových skautů z největších evropských klubů.

Článek

Začal kolem něho velký kolotoč. „Hodně mi pomohli můj manažer Pavel Zíka a ředitel teplického klubu František Hrdlička. Drželi mě od toho humbuku dál, abych se soustředil na fotbal. V přípravě mi dával nový trenér Petr Rada šanci a já jsem vycítil, že bych mohl hrát pravidelně. Hlavu jsem neměl v oblacích, věděl jsem, že nemá smysl se tím trápit, a podstatné je, abych dobře hrál, vše ostatní přijde,“ ohlédl se zpátky mladík s instinktem dravce.

V lize začal na podzim střílet góly, zatím jich má na kontě sedm. Dostal i pozvánku od trenéra Brücknera a do Kypru stihl v reprezentačním áčku tři zápasy. „I kdybych ve středu nehrál, jsem tady rád. Pro mne je příjemné být v tomhle mužstvu, trénovat s nejlepšími českými fotbalisty. Budu vděčný i za pár minut. Zápasové zatížení mi nechybí, v Teplicích nastupuji pravidelně. Neberte to tak, že by mi to bylo úplně jedno, každý fotbalista chce hrát. Když půjdu na hřiště, tak s tím, že udělám maximum pro co nejlepší výkon a výsledek. Gól? Jednou se ho určitě dočkám, ale bylo by fajn ho dát ještě v téhle kvalifikaci,“ říkal spokojeně.

S lukrativní nabídkou pro kanonýra se přidal Juventus Turín, nabízející v přepočtu dvě stě miliónů korun. „Teď je mi to svým způsobem jedno, ale tím nechci říct, že by zájem takového klubu nebyl příjemný. Zdeněk Grygera mi sám řekl, že se na to zeptá. Ale bude to asi podobné jako v létě. Povedou se jednání, která jdou mimo mne,“ povídal nevzrušeně Fenin.

Fenin chce jít podobnou cestou jako Čech

„Raději bych v případě odchodu volil menší klub, kde bych měl šanci pravidelně hrát. Šel bych podobnou cestou jako Petr Čech, zvolna nahoru. V mém věku mi nic neuteče. Tohle všechno ale musíme teprve pořádně promyslet především s manažerem Zíkou a lidmi z vedení teplického klubu,“ dodal.

Prožívá fotbalový půlrok snů, ale z náhlé slávy se mu hlava nezatočila… „Ještě je brzy, abych něco hodnotil nebo se chválil. Zatím to je dobré, chybějí však tři ligové zápasy, které se dají zkazit. Chtěli bychom s Teplicemi ještě vylepšit postavení v tabulce. S klukama jsme si řekli, že uděláme všechno pro to, abychom po skončení podzimu mohli konstatovat, že se to povedlo.“

Když ale přijde řeč na EURO 2008, jen mu zasvítí oči. „Samozřejmě bych jel rád, ale je to daleko. Před námi je dlouhá zimní příprava a celé jaro. Stát se může cokoliv. Jak je to zatím krásné, může se vše pokazit. Chci jít výkonnostně výš a vím, jak tomu jít naproti. Konkurence je velká, bude záležet na tom, kde budu hrát, jestli mi vydrží zdraví a samozřejmě na formě. Věřím, že to, co se dařilo zatím na podzim, bude pokračovat na jaře,“ rozloučil se Fenin.

Reklama

Související témata: