Hlavní obsah

Český fotbal bude v úterý preferovat odložení evropského šampionátu na jiný termín

Aktualizováno

Jedno už je víceméně jasné - evropský fotbalový šampionát se letos v létě hrát nebude. Největší asociace na starém kontinentu jsou v době koronavirové pandemie proti, neboť jejich prioritou jsou pochopitelně domácí soutěže a jejich dohrání. Nemluvě o tom, že stále rozehraná a nedokončená je i Liga mistrů a Evropská liga, na jejichž dokončení má zájem samotná UEFA. Už vzhledem k obrovské sumě peněz, jež jsou ve hře. Proto se dá očekávat, že během úterní videokonference 55 členských asociací převáží názor, aby se šampionát konal v jiném termínu.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Fotblová aréna bez fanoušků.

Článek

„My v tuto chvíli samozřejmě čekáme, s jakými konkrétními návrhy na řešení celé situace přijde UEFA. Naše fotbalová asociace se v tuto chvíli spíše přiklání k přesunutí EURA na příští rok, případně do druhé poloviny roku letošního," tlumočil ředitel komunikace FAČR Michal Jurman stanovisko vedení českého fotbalu.

„Naše návrhy a názory se samozřejmě mohou během úterý vyvíjet."

Myšlenka na avizovanou videokonferenci, které se za český fotbal zúčastní předseda asociace Martin Malík a generální sekretář Jan Pauly, se zrodila z výměny názorů a postřehů mezi jednotlivými asociacemi a UEFA se chopila iniciativy.

V úterý po poledni by se jí měli zúčastnit zástupci 55 členských zemí, kteří přijdou s hlášením o situaci ve svých teritoriích a případnými návrhy, jak na situaci reagovat. I o osudu evropského šampionátu se bude pochopitelně jednat. Zvláště, když by se měl uskutečnit ve dvanácti zemích...

Na základě úterní videokonference pak generalita evropského fotbalu rozhodne nejen o osudu šampionátu, ale fotbalových soutěží na starém kontinentu vůbec.

Variant, kdy odehrát EURO plánované původně na dny mezi 12. červnem a 12. červencem, se nabízí několik. Jednou z nich je prosincový termín, k němuž se přiklání i český fotbal.

Vzhledem k tomu, že příští mistrovství světa se uskuteční v Kataru v listopadu 2022, by se mohl evropský fotbal na tuto variantu připravit. Třeba i tím, že by na dva roky přešly soutěže na cyklus jaro - podzim, jako je tomu v Rusku či skandinávských zemích.

Další možnosti pak samozřejmě je přeložit EURO na příští rok.

Reklama

Související témata: