Hlavní obsah

Českým futsalistům stojí v cestě na Euro Chorvatsko a Bosna

NYON

Čeští futsalisté narazí v kvalifikaci pro mistrovství Evropy na Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu a na jednoho postupujícího z předkola, pravděpodobně Lotyšsko. Rozhodlo o tom středeční losování v sídle UEFA v Nyonu. Celá skupina se odehraje 19. až 22. března příštího roku a jejím hostitelem bude Česká republika. Závěrečný turnaj se bude hrát od 18. do 30. ledna roku 2010 v Budapešti a Debrecínu poprvé za účasti dvanácti týmů.

Článek

Do Maďarska se kvalifikují vítězové všech sedmi skupin a čtyři týmy z druhých míst s nejlepší bilancí. Hostitelé mají účast zajištěnou.

Češi mají dva stejné soupeře jako v minulé kvalifikaci. Loni v únoru ve Splitu porazili Bosnu a Hercegovinu 4:2 a Chorvatsko 5:1. "Ale nebylo to tak snadné, jak by napovídaly výsledky. Chorvati mají velmi silný tým a také v bosenském mužstvu jsou dvě, tři výrazné osobnosti," řekl ČTK trenér Tomáš Neumann.

Čtvrtým členem skupiny bude vítěz z předkola, tedy jeden ze čtveřice Lotyšsko, Bulharsko, Arménie a Estonsko. "Papírově jsou asi nejsilnější Lotyši, s nimi žádné zkušenosti nemáme, ale není problém si o nich obstarat všechny informace," řekl Neumann.

O pořadateli kvalifikačního turnaje rozhodne výběrové řízení. V úvahu připadají nejspíš Chrudim a Ostrava. "Ať už to bude kdekoli, věřím, že přijde hodně diváků, a domácí prostředí pro nás bude velkou výhodou," dodal Neumann.

Česká republika patří k evropské futsalové špičce a reprezentační tým bude hrát i na říjnovém mistrovství světa v Brazílii. Na minulém evropském šampionátu loni v Portugalsku však skončili Češi ve skupině bez bodu poslední.

Rozdělení do skupin (první hostitel)
Skupina 1: Rumunsko, Ukrajina, Nizozemsko, Andorra
Skupina 2: Španělsko, Slovensko, Moldavsko, postupující z předkola
Skupina 3: Česko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, postupující z předkola
Skupina 4: Litva, Itálie, Bělorusko, postupující z předkola
Skupina 5: Belgie, Srbsko, Makedonie, postupující z předkola
Skupina 6: Portugalsko, Polsko, Ázerbájdžán, postupující z předkola
Skupina 7: Francie, Rusko, Slovinsko, postupující z předkola

Reklama