Hlavní obsah

Pozor na Slováky, upozorňuje Radův asistent Hapal

PRAHA

Řadě krajánků se zase rozjely ligové soutěže, hráči z domácí ligy úpí v posilovně a na horách. Za této konstelace se pomalu připravuje nominace fotbalové reprezentace na první akci v roce 2009, kterou bude únorový přátelský zápas v Maroku. Na jaře pak národní tým čekají dva klíčové kvalifikační duely ve Slovinsku a se Slovenskem.

Článek

Na oslavu zimování fotbalové reprezentace není, ve hře o postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice však národní tým zůstává. „Šli jsme do kvalifikace s tím, že určitá obměna kádru musí přijít. Někteří hráči v reprezentaci skončili, další v ní momentálně nejsou. Sami moc dobře víme, že nám chybělo něco navíc, abychom získali víc bodů,“ hodnotí podzim první kouč Petr Rada.

Remíza v Severním Irsku byla solidním vstupem, pak však přišla porážka v Polsku. Až vítězství nad Slovinskem a v San Marinu obnovila kontakt s čelem tabulky. „Podstatné je, že stále máme postup ve svých rukou. A já věřím, že na šampionátu chybět nebudeme,“ říká Radův asistent Pavel Hapal pro Sport.cz.

Co letos čeká reprezentaci
11. únoraMaroko–ČRpřátelský zápas
28. březnaSlovinsko–ČRkvalifikace MS 2010
1. dubnaČR–Slovenskokvalifikace MS 2010
5. červnaČR–Maltapřátelský zápas
12. srpnaČR–Belgiepřátelský zápas
5. záříSlovensko–ČRkvalifikace MS 2010
9. záříČR–San Marinokvalifikace MS 2010
10. říjnaČR–Polskokvalifikace MS 2010
14. říjnaČR–Severní Irskokvalifikace MS 2010
14. a 18. listopadupřípadná baráž

Češi mají stejně jako Poláci a Slovinci sedm bodů, o dva méně než Slováci. A právě s lídrem skupiny a se Slovinci sehraje nároďák jediné dva jarní kvalifikační zápasy. „Postavení Slovenska mě vůbec nepřekvapuje. Už před začátkem kvalifikace jsem tvrdil, že bude velice silné. Vlado Weiss je kvalitní a respektovaný trenér. Mám zprávy, že s jeho příchodem se zlepšila hra i klima v mužstvu. To bude těžký soupeř,“ čerpá Hapal poznatky ze svých kontaktů, které v minulé sezóně získal jako trenér Nitry.

Během zimy kosí zranění gólmany. Zatímco Drobný by měl přijít jen o tři týdny přípravy, podzimní hrdina reprezentace Zítka musel zbytek sezóny odepsat. „Je to velice nepříjemné, měli jsme silnou trojici. Alespoň že Petr Čech je zdravý. Česká brankářská škola je ovšem kvalitní, takže náhradu najdeme,“ věří Hapal.

Bude mít kdo nahrát Barošovi?

Povzbuzením je naopak turecké vzkříšení kanonýra Baroše. Teď jde jen o to, aby začal sázet góly také v kvalifikaci. „Milan si prošel těžkým obdobím, některé těžkosti si způsobil sám. Jsme rádi, že v novém angažmá střelecky exceluje. Snad se trefí i v reprezentaci,“ doufá Hapal.

V národním tým ovšem Baroše sráží nedostatek kreativních hráčů, kteří by ho zásobovali přihrávkami jako Lincoln a spol. v Galatasarayi. „Tomáš Rosický je absolutní špička a při jeho zranění, které se stále vyvíjí všelijak, je to těžké. Po mistrovství Evropy skončili Koller a Galásek, když jdu ještě dál, tak odešli Nedvěd, Poborský i Šmicer. Mám pocit, že začínáme novou éru. Rosu dokáže v určitých momentech zastoupit Polák, snad už se po zranění do zálohy vrátí Matějovský,“ rekapituluje Hapal.

Byť jde o Anglii, národní tým tak vzývá návrat druholigového hráče... „Matějovský už v reprezentaci něco odkopal, třeba v Německu výrazně přispěl k vítězství,“ poukazuje asistent.

Snad i proto zkusil Rada oťuknout případný Galáskův návrat. „Uvidíme, záleží jen na Tomášovi,“ krčí Hapal rameny.

Prioritou je uzdravení kapitána Rosického, jehož návrat je nekonečný. „S Tomášem komunikuje Petr Rada. Chápu Arsenal, že informace o zdravotním stavu hráče nepodává. Hráč jako Rosa se narodí jednou za pár let. I pro trenéry je zážitek vidět ho na hřišti,“ básní Hapal.

I jeho nadřízený se modlí v Rosického návrat. Kapitán nekope už téměř rok. „Pořád bojujeme o postup a já věřím, že až se někteří hráči uzdraví, nachystáme se a těžké zápasy zvládneme. Tak, jak jsme je v předešlých kvalifikacích zvládali,“ zvedá prapor Rada.

Reklama