Hlavní obsah

Maroko se blíží, Baroš pálí dál a Rosický zase trénuje

Pavel DosadilSport.cz

Radovi vyvolení měli poslední víkend na to, aby trenéra fotbalové reprezentace přesvědčili, že ve výběru na první zápas roku by neměli chybět. Přátelský duel v Maroku sehraje národní tým ve středu 11. února a Petr Rada oznámí nominaci ve čtvrtek. Určitě v ní ještě nebude kapitán Tomáš Rosický, zprávy o jeho zdravotním stavu jsou však konečně pozitivní.

Článek

Rada už myslí na Maroko, nejdůležitější zpráva minulého týdne se ovšem prvního letošního utkání národního týmu netýká. Přišla z Anglie, kde roční absencí sužovaný Tomáš Rosický zase začal trénovat. „Když všechno půjde dobře, bude zpátky za osm týdnů,“ oznámil Arsene Wenger.

Kouč Arsenalu hned dodal, že se tak stane za předpokladu, že Rosický ustojí zvýšení intenzity v tréninku. „Čtvrteční kontrolní vyšetření vypadá dobře. Pokud nenastanou komplikace, Tomáš by během osmi týdnů opravdu mohl hrát. Obdivuji ho. Nehraje už rok, ale nikdy to nevzdal,“ dodal Wenger.

Ukázal se také stovkař Vlček

To Milan Baroš je čilý jako rybička. Potvrzuje, jak moc mu prospěl přestup do Turecka a za Galatasaray Istanbul už nasázel patnáct ligových gólů. Rada potřebuje, aby se turecký legionář rozstřílel také v reprezentaci. „Milan odvádí hodně práce pro mužstvo, ale mít střelce, který v kvalifikaci nastřílí pět, šest gólů, to je moc důležité,“ připomínal kouč po podzimním startu bitvy o postup na mistrovství světa.

O víkendu se Radovi připomněl také Stanislav Vlček, který si pod novým trenérem nároďáku zahrál pouze loni v srpnu ve Wembley. Poprvé od konce října se útočník Anderlechtu trefil v belgické lize a oslavil svůj 100. ligový gól v kariéře. Předběhl tak Pavla Nedvěda, který má zatím 96 branek, a vstoupil do Klubu kanonýrů, kde jsou spolu s ním aktivními hráči už jen Jan Koller s Vratislavem Lokvencem.

„Šancí jsem během kariéry spálil strašnou spoustu, takže do klubu jsem mohl vstoupit mnohem dřív. O to víc si vážím, že jsem stovku zdolal,“ oddechl si Vlček, který je pro Radu stále jednou z kádrových rezerv do útoku či na kraj zálohy.

Jarolím si vychutnal výhru nad Bayernem

Své ovečky má Rada i v německé Bundeslize, která odstartovala odvetnou část. Jednou z hvězd premiérového kola byl David Jarolím. Byl u jediného gólu šlágru kola a s kapitánskou páskou dovedl Hamburk k velkému vítězství nad Bayernem Mnichov.

„Na obhájce titulu jsme se velmi pečlivě připravili. Zatímco Stuttgart byl ve středu hrozně pasivní a Bayern mu v poháru nasázel pět branek, my jsme na něj vyrukovali s agresivním fotbalem a napadáním. Hráli jsme hodně disciplinovaně, což se vyplatilo,“ liboval si Jarolím.

Brankáři:
Petr Čech - Dlouho držel prapor oslabené Chelsea, v závěru však dvakrát inkasoval a Liverpool ve šlágru Premier League vyhrál 2:0.
Jaroslav Drobný - Chytal celý zápas a jeho Hertha otevřela jaro vítězstvím 2:1 nad Frankfurtem.
Obránci:
Zdeněk Grygera - Nastoupil až v 72. minutě za Chielliniho, Juventus ještě jednou inkasoval a prohrál doma s Cagliari 2:3.
Marek Jankulovski - I jemu spolupráce s Beckhamem svědčí. Odehrál celý zápas, AC Milán vyhrál na Laziu 3:0 a už je druhý.
Michal Kadlec - V Dortmundu odehrál za Leverkusen celý zápas, který skončil remízou 1:1.
David Rozehnal - Musel vytrpět celé utkání, v němž jeho Lazio absolutně nestačilo na AC Milán a nakonec bylo rádo jen za tři inkasované góly.
Tomáš Ujfaluši - Kvůli disciplinárnímu trestu nehrál a jen sledoval, jak krize jeho týmu trvá. Atlético prohrálo s Valladolidem 1:2.
Záložníci:
David Jarolím - Pořád zůstává ve hře o bundesligový titul. Jako správný kapitán dovedl Hamburk k cennému vítězství 1:0 nad Bayernem.
Radoslav Kováč - Stěhuje se z Moskvy, takže na premiéru za West Ham si ještě musí počkat.
Marek Matějovský - Při remíze 0:0 s QPR seděl jen na lavičce druholigového Readingu.
Jaroslav Plašil - Byl střídán ve druhém poločase duelu, v němž jeho Pamplona zdolala Mallorku 1:0.
Jan Polák - Připsal si celý zápas, v němž Anderlecht vyhrál na půdě Kortrijku 3:1.
Jan Rajnoch - Bundesligovou premiéru už má za sebou, lídr z Hoffenheimu ovšem jeho Chotěbuz porazil 2:0.
Útočníci:
Milan Baroš - Již v 9. minutě vstřelil svůj patnáctý ligový gól v sezóně a pomohl tak Galatasarayi Istanbul k vítězství 2:0 na hřišti Denizlisporu.
Roman Bednář - Nastoupil až v 75. minutě, jeho West Bromwich remizoval na hřišti Hullu 2:2.
Martin Fenin - Nahrál Köhlerovi na jediný gól Frankfurtu, Hertha se však o tři body připravit nenechala.
Václav Svěrkoš - Hrál celý zápas a pomohl Sochaux k důležitému vítězství 1:0 nad Marseille.

Reklama