Hlavní obsah

Slovince Handanoviče nahradí proti Česku v brance jeho bratranec

PRAHA

Horší zprávu se před nadcházejícím kvalifikačním dvojzápasem na MS 2010 proti Česku a v Severním Irsku fotbalový kouč Slovinců Matjaž Kek dozvědět asi nemohl. Hvězda v bráně italského Udine a slovinské reprezentace Samir Handanovič je totiž ze hry vinou zranění a mezi tři tyče by se tak proti Barošovi a spol. měl v sobotu postavit jeho starší bratranec Jasmin.

Článek

Gólman Handanovič přitom patří k velkým oporám slovinské reprezentace. Odchytal zatím všechny čtyři kvalifikační duely, v nichž inkasoval jen tři branky, a svému Udine pomohl naposledy v Poháru UEFA k postupu do čtvrtfinále přes obhájce titulu Zenit Petrohrad. V sobotním utkání italské Serie A proti Janovu Handanovič ale nešikovně dopadl a poranil si levé koleno.

Nyní čeká Samira Handanoviče operace a na zelený pažit se vrátí zhruba za měsíc. Podle slovinského serveru sport-tv.si jeho místo v brance proti Radově výběru zaujme jeho bratranec Jasmin Handanovič, gólman italské druholigové Mantovy.

„Fotbal je kolektivní hra. Každý hráč přijde jednou na řadu a musí se pokusit pro reprezentaci odvést maximum. Vinou Samirova zranění to budu patrně tentokrát já, kdo dostane v bráně příležitost,“ myslí si jednatřicetiletý Jasmin Handanovič. Právě mezi ním a bývalým brankářem Slavie Aleksanderem Šeligou se v týdnu trenér Kek bude rozhodovat.

Čecha absence Handanoviče nerozhodila

Trochu to připomíná podzimní kvalifikační duel v Teplicích, kde právě proti Slovincům musel českou brankářskou jedničku Petra Čecha zastoupit Daniel Zítka, jenž gólmana Chelsea nahradil více než dokonale a podal excelentní výkon.

„Vůbec nepovažuji za handicap Slovinců, že Samir Handanovič chytat nebude. Náhradní gólman soupeře může stejně jako Zítka podat životní výkon a své mužstvo podržet,“ řekl v reakci na otázku Sport.cz Petr Čech. „Ztráta jejich brankářské jedničky výsledek utkání neovlivní,“ dodal.

Vedle otazníku na postu gólmana musí hlavní muž na lavičce slovinského národního týmu Kek navíc řešit velké problémy v obraně. Vykartováni jsou pro nejbližší kvalifikační duel hned tři zadáci Marko Šuler, Branko Ilić s Mišo Brečko.

Reklama

Související témata: