Hlavní obsah

Kdo místo Rady - spasitel, buditel nebo budovatel?

PRAHA

Fotbalový národ svorně volá: Rada ven! Ale co bude dál, pokud výkonný výbor svazu trenéra národního týmu opravdu odvolá? V případě Radova nástupce jsou možná dvě řešení - krátkodobé a dlouhodobé. Vzhledem k tomu, že v červnu se koná valná hromada a fotbalová generalita se může výrazně změnit, variantu by měl vybrat až nově zvolený výkonný výbor. Jaké možnosti se mu nabízejí?

Článek

Spasitel - Karel Brückner

Nesmysl? Rozhodně ne. V poslední době sice má zdravotní problémy a po odvolání z místa kouče Rakouska se dušuje, že tím definitivně skončil a do první linie se už nikdy nevrátí. Na druhé straně Rakušany bral také proto, aby překryl šokující porážku s Tureckem na EURO 2008. A kdyby dovedl Čechy do Afriky, přece jen by odešel do důchodu jako král. K výpomoci na zbývající zápasy by se možná přemluvit nechal. Jeho bilance co kvalifikace, to postup je nepřekonatelná.

Podobný návrat už tu jednou byl. Když poslední společný česko-slovenský výběr remizoval v roce 1993 na Kypru, padl Milan Máčala a jako spasitel napochodoval Václav Ježek. Šance žila až do posledního zápasu, v Belgii chyběl k postupu na MS v USA jeden gól.

Buditel - František Straka, Vlastimil Petržela

Nažhavit mdlé hvězdy, které v reprezentaci nepodávají výkony, jimiž se prezentují ve svých klubech. Vybičovat motivaci hráčů až na maximum, aby šance na světový šampionát žila dál. To je první krok, který musí trenér nároďáku zvládnout.

„Franz“ Straka je motivátorem vyhlášeným. Jeho olejíčkům či biftekům ve tvaru slávistické hvězdy se sice mnozí smějí, ale kam přišel, tam mužstvo do pohybu dal. Je volný, což může ve složité situaci ve fotbalovém hnutí hrát roli.

Volný je také Vlastimil Petržela, který vyléčil své démony hazardu a hlásí se do práce. S velkými jmény si nikdy velkou hlavu nedělal, nároďák by do latě dal. Vzhledem k prodělanému léčení však bude těžko hledat někoho, kdo mu dá absolutní důvěru. V reprezentaci zvlášť.

Také v minulosti by se příklad trenéra-buditele našel. V roce 1970 po aféře na MS v Mexiku k mužstvu přišel Antonín Rýgr, psycholog vytlačilovského typu. Dokončil kalendářní rok, pak se reprezentace ujala dvojice Novák - Kačáni.

Budovatel - Ivan Hašek, Karel Jarolím, Miroslav Beránek, Jozef Chovanec, Jozef Jarabinský

Je třeba nejen zabojovat o světový šampionát, ale myslet také na kvalifikaci ME 2012. Pokud nezůstane v Dubaji, od léta by měl být volný Ivan Hašek. A parketa reprezentačního kouče by mu asi přece jen vyhovovala víc, než křeslo šéfa svazu, do něhož ho fotbalové hnutí úpěnlivě láká.

Ve Štrasburku Hašek spolupracoval s dalším velkým kandidátem Karlem Jarolímem. Ve Slavii svedl zázraky - a právě to je problém. Červenobílí ho ve chvíli, kdy se jim rýsuje další postup do Ligy mistrů, nepustí. Když ho loni na jaře oslovil tehdejší šéf reprezentace Košťál, byl Jarolím nucen vydat prohlášení, že svou smlouvu ve Slavii dodrží.

Korunním princem za Brücknerem býval jeho asistent Miroslav Beránek, který po Klekí Petrovi převzal jedenadvacítku a vyhrál s ní evropský titul. Zatímco Brückner neúspěch na MS 2006 přečkal, Beránek ne. Je otázkou, zda by našel podporu pro návrat zpět.

Radovým soupeřem byl v létě Jozef Chovanec, který šel do finální volby jako jasný favorit. Prohrál, a tak se teď snaží oživit svoji bídnou Spartu. Nároďák už jednou vedl, jednu kvalifikaci vyhrál, druhou prohrál.

Když se před lety hledal Chovancův nástupce, stejně jako Petržela ustoupil Brücknerovi také Jozef Jarabinský. Kouč s velkými zkušenostmi ze zahraničních angažmá je teď také volný.

Cizinec - Venables se nedočkal, tak někdo jiný?

Loni v létě zvažoval výkonný výbor dvě cesty. Buď k nároďáku dosadí kouče, který půjde v Brücknerových stopách a naváže na to dobré, co jeho předchůdce s týmem dokázal. Nebo vsadí na šokový efekt a pozve cizince, který vtrhne do českého prostředí jako velká voda. Jak loni v létě Sport.cz zjistil, třeba renomovaný Angličan Terry Venables byl opravdu připraven Čechy převzít.

Rada coby Brücknerův nástupce neuspěl, a tak se znovu nabízí zkusit pomoc ze zahraničí.

Reklama