Hlavní obsah

Čech: Hlavně chci opět získat titul, po osobních rekordech nepošilhávám

Dobrou výchozí pozici při cestě za titulem v anglické Premier League si nedělní výhrou 3:0 na půdě Arsenalu vybojovala londýnská Chelsea. Myslí si to její brankář Petr Čech, jenž však v telefonickém rozhovoru s českými novináři v pondělí přiznal, že mluvit o titulu je ještě předčasné. „Ukázali jsme, že můžeme porazit každého a kdekoliv. Máme na to, abychom byli mistry,“ řekl Čech.

Článek

Chelsea jste v nedělním 14. kole anglické Premier League pomohl již svou osmou nulou v devátém soutěžním zápase k výhře 3:0 na horké půdě Arsenalu. Co skalp takového protivníka pro Blues v této fázi ligy znamená?

Toto vítězství nám určitě dalo dobrou výchozí pozici do dalších zápasů. Mluvit o titulu je však v tuto chvíli ještě předčasné. Nejsme ani v polovině sezóny. To nic nemění na tom, že jsme ve velmi dobré pozici. Na prvním místě tabulky máme pět bodů náskok na Manchester, na Arsenal máme dokonce bodů jedenáct. Oni však mají ještě utkání k dobru.

Čím si tak dobrou aktuální pozici v anglické nejvyšší soutěži vysvětlujete?

Zápasy, které jsme doposud odehráli, se nám povedly. I když jsme už dvakrát prohráli, je pro nás důležité, že se nám vyhýbají remízy. To je velice dobře. Navíc jsme již porazili Manchester United, Tottenham i Liverpool.

Zatím to tedy vypadá, že se hra o titul změní v souboj dvou týmu, Chelsea a Rudých ďáblů...Nebo si myslíte, že do boje o anglického šampióna promluví ještě některý jiný celek?

Určitě bude hodně záležet na tom, jestli se Arsenalu podaří vyhrát odložené utkání proti Boltonu. Pokud ano, pak na nás budou ztrácet osm bodů a na United jenom tři.

Podepsal byste se pod slova Johna Terryho, jenž váš výkon proti Kanonýrům ohodnotil jako představení hodné mistra anglické ligy?

Je samozřejmé, že když se vyhraje s přímým konkurentem o titul, navíc na jeho hřišti 3:0, tak to o něčem svědčí. Ukázali jsme, že můžeme porazit každého a kdekoliv. Máme na to, abychom byli mistry. Hrajeme dobře, dáváme hodně gólů a navíc dobře bráníme. V poslední době se nám daří v každém zápase skončit s nulou. To nás také trochu odlišuje od ostatních týmů z velké čtyřky.

Zmínil jste svá čistá konta. Váš rekord v anglické lize bez inkasování, který jste stanovil na 1025 minut letos s 1311 minutami překonal brankář Manchesteru United Van der Sar. Teď jste za svá záda nepustil gól v Premier League již 488 minut. Jdete na rekord?

Abych se přiznal, po žádném rekordu nepošilhávám. Chci hlavně získat zpět titul. A jestli ty nuly k tomu pomůžou, tak to bude jenom dobře.

Když trochu odbočíme. Co říkáte na poslední vystoupení české reprezentace ve Spojených arabských emirátech, kde jste chyběl a kde národní tým vedený koučem Michalem Bílkem totálně propadl?

Vystoupení reprezentace mě opravdu nepotěšilo. Věřil jsem, že kluci z ligy prokážou klid a kvalitu. Určitě jim nechybělo nasazení, všichni odevzdali maximum, herně se jim to však nepovedlo. Je to škoda hlavně pro ně, budou se muset přes ten neúspěch přenést.

Možná byste jim v tom mohl pomoct vy jako kapitán. O tom ale s největší pravděpodobností rozhodne na dalším srazu až trenér Bílek. Budete to nějak prožívat?

Nijak to prožívat nebudu. Hlavně by měla být kapitánem vůdčí osoba. Tým však musí fungovat jako celek, dohromady. Je na zkušenějších hráčích, aby národní mužstvo potáhli. Pro mě to byla samozřejmě vždycky čest. Jestliže kapitánem zůstanu, budu rád. A pokud trenér zvolí někoho jiného, nic si z toho dělat nebudu...

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Branku zkrátka zavřel na závoru... Ani nejlepší útok v Premier League proti němu neuspěl, lídr vyhrál derby na Arsenalu 3:0 a český gólman neinkasoval v lize již 488 minut.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Hodně toho pochytal, jenže poslední tým tabulky prohloubil svoji krizi domácí porážkou 1:3 s Frankfurtem.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Znovu nehrál a Stará dáma prohrála 0:2 v Cagliari.
Roman Hubník (Sparta) - Ve vítězném derby s Bohemians 1905 (2:0) se zranil a po prvním poločase odstoupil.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Kvůli zranění kotníku nehrál téměř tři měsíce a při výhře 4:0 nad Stuttgartem si konečně sedl aspoň na lavičku.
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Opět aktivně podporoval útok a dostal se do jedné šance. Druhý tým dánské ligy doma porazil Midtjylland 2:0.
David Rozehnal (Hamburk) - HSV vedl v Mohuči, po hrubce českého stopera však zápas skončil nerozhodně 1:1...
Tomáš Sivok (Besiktas) - Při výhře 1:0 na půdě Sivassporu si odehrál svoje a obhájce titulu už ztrácí na vedoucí Fenerbahce jediný bod.
Záložníci:
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Do vítězného duelu se Simferopolem (3:0) nezasáhl.
David Jarolím (Hamburk) - Měl šanci, ale nevyužil ji. HSV tak nakonec v Mohuči jen remizoval a v lize nevyhrál již pošesté v řadě.
Marek Matějovský (Reading) - V duelu záchranářů si připsal jen žlutou kartu. Derby doma vyhrálo 2:1, takže Reading znovu klesl ve druhé lize na sestupovou příčku.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Obhájce titulu už znovu vede. V Nancy vyhrál 3:0 a český středopolař přihrál na třetí gól.
Daniel Pudil (Genk) - Prohraný zápas v Mouscronu (0:2) se mu moc nepovedl, takže byl po hodině střídán.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Do derby s Chelsea (0:3) měl asi zasáhnout dříve než v 65. minutě, protože hru Kanonýrů hned oživil myšlenkou a kvalitními přihrávkami.
Libor Sionko (FC Kodaň) - Proti Midtjylland si znovu nepřipsal ani minutu.
Radek Šírl (Petrohrad) - Ruskou ligu končil jako levý obránce. Zenit doma zdolal vicemistrovský Spartak 2:1 a tím si zajistil start v předkole Ligy mistrů.
Útočníci:
Adam Hloušek (Slavia) - Zůstal sice ve stínu Skácelova hattricku, proti Brnu (3:1) však podal svůj tradičně dobrý výkon.
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Zůstalo mu na kontě devět ligových tref, v posledním kole se proti Saturnu (3:0) netrefil.
Michal Papadopulos (Heerenveen) - K vítězství 3:1 nad Waalwijkem gólově nepřispěl, hrál do 81. minuty a dostal žlutou kartu.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Svoji největší šanci nevyužil, jeho tým i tak doma porazil Nice 1:0.
Jiří Štajner (Hannover) - Postaral se o slušný závar, jeho tým však doma na Bayern neměl a prohrál hladce 0:3.

Reklama

Související témata: