Hlavní obsah

Velká zklamání, skandály a dílčí úspěchy, takový byl letos český fotbal

Pavel DosadilSport.cz

Poučit se a rychle zapomenout, tak by měl s pomalu končícím rokem 2009 naložit český fotbal. Sport.cz sestavil přehled dvaceti největších událostí - a jen čtvrtina z nich je pozitivní... Pár úspěchů jednoznačně překrývá krach reprezentace v kvalifikaci MS a další události s národním týmem související. Trenérská škatulata, hráčská čistka či arabská blamáž.

Článek
Dvacet událostí českého fotbalu v roce 2009

1. Afrika jen v televizi - Češi budou na světovém šampionátu 2010 v Jihoafrické republice chybět. To je nejpodstatnější výsledek letošního roku. Po třech postupech na velké turnaje v řadě již čtvrtou kvalifikaci nezvládli, přestože měli ideální skupinu.

2. Čtyři trenéři, smutný rekord - Bilance, která vydá za všechny komentáře. V roce 2009 se na lavičce národního týmu vystřídali čtyři trenéři - Rada, Straka, Hašek a Bílek.

3. Nestačíme ani na Ázerbájdžán - Bylo to sice hlavně testování nových tváří, ale ostuda převeliká. Češi skončili na listopadovém turnaji v Emirátech poslední, prohráli i se 125. týmem světa Ázerbájdžánem.

4. Zakletá Liga mistrů - Milionářská soutěž je pro české kluby zapovězena. Že Sparta „tradičně“ ztroskotala na Panathinaikosu, to je realita. Že však nasazená Slavia pohořela hned na slabém Tiraspolu, to byl obrovský šok. Taková šance se už dlouho opakovat nebude.

5. Vicemistři Evropy Nedvěd a Šmicer končí - Ještě stačil vyhrát český Zlatý míč, pak definitivně skončil. Pavel Nedvěd pověsil v létě kopačky na hřebík. V listopadu ho následoval další z legendárních „Angličanů“ Vladimír Šmicer, který se okamžitě stal manažerem reprezentace.

6. Hübschman vyhrál Pohár UEFA - Alespoň jeden velký triumf. Tomáš Hübschman vyhrál se Šachtarem Doněck Pohár UEFA, tuto trofej získal jako historicky šestý český hráč.

7. Hašek předsedou - Má být spasitelem, ale těžko říci, co všechno může zvládnout. Ivan Hašek se stal prvním mužem českého fotbalu a po krátké trenérské epizodě u nároďáku se bude plně věnovat funkci předsedy svazu.

8. Reprezentační čistka po česku - Spolu s odvoláním kouče Rady vyloučil výkonný výbor z reprezentace také šestici hráčů Ujfaluši, Baroš, Kováč, Fenin, Matějovský a Svěrkoš, kteří porážku se Slovenskem „dohráli“ na večírku. Již „letní král“ Straka však dal hříšníkům novou šanci.

9. V nároďáku končí i „Portugalci“ - Nejen „Angličané“, v reprezentaci skončili i přední protagonisté úspěšné „portugalské“ generace. Ujfaluši na jaře, Koller po remíze na Slovensku a Jankulovski po skončení kvalifikace.

10. Brückner do bačkor - Jako kouč Rakouska skončil a poté, co byl Haškovým poradcem, sedmdesátník Karel Brückner ujišťuje, že už trénovat nebude. Zahraničními emisary naopak zůstávají Milan Máčala v Bahrajnu či Vítězslav Lavička v Sydney.

11. Bída v pohárech - Rychlý ústup ze slávy. Sparta i Slavia skončily již ve skupině Evropské ligy. A takový Liberec se do ní ani nedostal, protože v domácí odvetě dokázal neuvěřitelně prošustrovat kontumační výhru 3:0 z Bukurešti...

12. Slováci kralují federaci - Souvisí s bodem 1. Dosud platilo, že Češi se v kvalifikaci pokaždé v derby bývalých zemí společné federace zvedli. Jenže Slováci letos komplex zlomili, Letnou dobyli a také proto poprvé v samostatné éře slavili postup.

13. Zájem o Čechy nekončí - Češi stále nacházejí uplatnění na dobrých evropských adresách. Kováč nově ve West Hamu, Plašil v Bordeaux, Kadlec v Leverkusenu, Necid v CSKA Moskva, Rozehnal v Hamburku, Morávek v Schalke...

14. Bednářův drogový skandál - Útočník Roman Bednář dostal v Anglii stop na tři měsíce za to, že byl přistižen při nákupu kokainu a marihuany.

15. Mistr klopýtá - Na jaře Slavia obhájila mistrovský titul, na podzim neprošla do Ligy mistrů a ztrácí také v domácí soutěži. I proto, že v derby se Spartou poprvé padl nedobytný nový Eden.

16. Dvacítka bez medaile - Spanilá jízda se neopakovala, tým do 20 let stříbro z Kanady neobhájil. Na MS v Egyptě skončil v osmifinále, kde vypadl na penalty s Maďarskem.

17. Alespoň jedenadvacítka šlape - Alespoň nějaké premianty český fotbal má... Jedenadvacítka skvostně rozehrála kvalifikaci ME, v níž vypráskala i německé úřadující šampióny na jejich půdě.

18. Baroš ostřeloval rekord - Milan Baroš se mohl stát prvním hráčem československé i české historie, který vstřelil v mezistátním duelu 5 gólů. To by mu však kolega Svěrkoš musel v utkání se San Marinem přenechat i druhou exekuci pokutového kopu, takhle zůstalo „jen“ u čtyř gólů a vyrovnání rekordu...

19. Veselý už skóruje v nebi - Slavia ztratila jeden ze svých symbolů, ve věku 65 let zemřel legendární útočník František Veselý. Při autonehodě pak zahynul exbrněnský hráč Petr Kocman.

20. Čáslav prodala ligu - naposledy... Čáslav si vybojovala postup do Gambrinus ligy, potom však prodala licenci Slovácku. Nová strahovská generalita již pro příště takové obchody zakázala.

Reklama