Hlavní obsah

Není to tak dávno, co Nedvěd a spol. bavili fotbalovou Evropu

Pavel Dosadil, Zdeněk PavlisSport.cz

Až z toho mrazí, jak ještě nedávno dokázali čeští fotbalisté prohánět a zdolávat renomované soupeře. Čech v brance, Jankulovski s Ujfalušim před ním, Nedvěd, Rosický, Poborský, Šmicer v záloze, kanonýři Koller a Baroš v útoku... Tyto hvězdy patřily k ústředním postavám nejzdařilejších bitev české reprezentace v novém století, jejichž žebříček Sport.cz sestavil.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd jako kapitán reprezentace, kterou dovedl na MS 2006.

Článek

Češi budou na letošním mistrovství světa v Jihoafrické republice chybět, a tak se fotbalový rok 2010 rozhodně neponese ve znamení jejich národního týmu. Zbývá se tedy jen dívat na televizi a vzpomínat, jak na začátku 21. století naháněli Nedvěd a spol. hrůzu všem soupeřům na starém kontinentu.

"Do historie evropského fotbalu jsme se určitě zapsali dvěma zápasy. Nejpovedenějším a také tím nejzpackanějším," ohlížel se za uplynulými deseti lety legionář z AC Milán Marek Jankulovski, když uzavíral svou reprezentační kapitolu. "Jasně že úplně nejlepší byl s Holanďany. Podobně výjimečná konstelace, jako tehdy v Aveiru, těžko někdy zase nastane a tak báječný fotbal, jaký jsme pod Karlem Brücknerem hráli, asi nároďák dlouho nezopakuje. Mančaft senzačně poskládaný, forma přesně vyladěná, pohoda náramná, fazóna Nedvěda, Poborského, Šmicra, Baroše a vůbec nás všech ohromomná. Proto jsme také mohli otočit zápas s Holandskem, i když jsme po devatenácti minutách už o dva góly prohrávali, abychom pak ofenzivní smrští soupeře doslova smetli," figuruje i pro Marka Jankulovského, jenž během deseti let odehrál za národní tým 78 zápasů, v čele hitparády duel s oranjes.

A ten nejzpackanější? "Tak jako jsme se do historie zapsali zápasem s Nizozemci na EURO 2004, obohatili jsme ji i totálním kolapsem v utkání s Turky na šampionátu 2008. Nikdy jsem během kariéry nic podobného nezažil, na posledních šestnáct minut, kdy jsme si nechali dát tři hloupé, nesmyslné a asi napořád těžko pochopitelné góly, se nedá zapomenout. Ten zápas považuji za svou největší životní prohru," přiznal Marek Jankulovski, který má spolu s Pavlem Nedvědem a Karlem Poborským na kontě starty na čtyřech vrcholných turnajích.

Top 11 reprezentačních zápasů století podle Sport.cz

1. ČR - Nizozemsko 3:2 (19. června 2004, ME, Aveiro)

Tohle drama strhlo i nezaujatého diváka. Češi brzy prohrávali 0:2 a museli hrát vabank. Koller snížil, Baroš vyrovnal a Šmicer v závěru vstřelil vítězný gól, který již po dvou zápasech ve skupině posunul Brücknerův tým do čtvrtfinále šampionátu.

2. ČR - Dánsko 3:0 (27. června 2004, ME, Porto)

Prostě paráda, nahrávači Poborský a Nedvěd připravili jeden gól Kollerovi a dva Barošovi. Čtvrtfinále na stadionu Dragao bylo největším rozkvětem nároďáku, který až v semifinále ztroskotal na řeckém antifotbalu.

3. ČR - Nizozemsko 3:1 (10. září 2003, kval. ME, Praha)

Silný soupeř hrál od 14. minuty bez vyloučeného Davidse, přesto to byla bitva. Na Kollerovu penaltu a geniální Poborského lob zareagoval Van der Vaart, takže rozhodlo až dlouhé Barošovo sólo v samém závěru.

4. Německo - ČR 0:3 (17. října 2007, kval. ME, Mnichov)

Němci už měli postup jistý a v moderní Allianz Areně chtěli slavit. Češi je však po soustředění v Seefeldu dokonale zaskočili a slavili také. Góly dali Sionko, Matějovský a Plašil.

5. ČR - Německo 2:1 (23. června 2004, ME, Lisabon)

Zatímco Češi nasadili rezervní tým, Němcům šlo o všechno. A zle pohořeli. Ballack sice otevřel skóre, pak ovšem Heinz z přímého kopu vyrovnal a střídající Baroš potupu soupeře dokonal.

6. Francie - ČR 0:2 (12. února 2003, přátelsky, Paříž)

Exmistři světa a úřadující mistři Evropy se na Saint-Denis nestačili divit. Grygera obral o míč hvězdného Zidaneho a zdálky zavěsil, Baroš pak po české uličce Dostálka senzaci dovršil.

7. ČR - USA 3:0 (12. června 2006, MS, Gelsenkirchen)

Báječný začátek smolného šampionátu... Koller stačil ještě do svého zranění otevřít skóre, další dvě trefy přidal Rosický, mistr světa v kopu šajtlí.

8. Norsko - ČR 0:1 (12. listopadu 2005, baráž MS, Oslo)

Třem veteránům vůbec nevadilo, že trávník na Ullevaalu připomínal spíš pískoviště. Šmicer hlavou po akci Nedvěda a centru Poborského rozhodl, Češi pak zvládli i odvetu a postoupili na MS. Poprvé od rozpadu federace - a zatím naposledy...

9. Anglie - ČR 2:2 (20. srpna 2008, přátelsky, Londýn)

To nejlepší z Petra Rady... Premiéru nového kouče ve Wembley ozdobili Baroš a z přímého kopu Jankulovski, Brown a Cole stihli vyrovnat vždy až v závěru obou poločasů.

10. Slovensko - ČR 0:3 (6. září 2006, kval. ME, Bratislava)

Slováci měli před derby ohromné sebevědomí, ale jejich čas přišel až v další kvalifikaci. Na Tehelném poli totiž v životním duelu řádil Sionko, který dva góly dal a třetí připravil Kollerovi.

11. ČR - Bulharsko 6:0 (6. října 2001, kval. MS, Praha)

Dvakrát se trefili Rosický a Nedvěd, jednou Baroš a Lokvenc. Když Chovancův tým na Letné takto rozprášil Bulhary, nikdo netušil, že ztroskotá v následné baráži na Belgii...

Reklama