Hlavní obsah

Narychlo poskládaný tým? Kvalitních českých hráčů je spousta, favorité nejsme, tvrdí kouč Skotů

Olomouc

Komplikace kolem druhého vystoupení v Lize národů skotského kouče kupodivu příliš z míry nevyvedly. Narychlo poskládaný český tým, který se scházel v průběhů soboty, aby ke všemu ještě hledal kouče, jenž se mužstva ujme, mu rovněž bolavou hlavu nezpůsobil. „Na internetu je o fotbalistech spousta informací, takže jsme si průběžně o každém hráči něco zjišťovali,“ pravil při videokonferenci před pondělním zápasem v Olomouci trenér skotského národního týmu Steve Clarke.

Foto: Sport.cz

Trenér Skotska Steve Clarke (vlevo) a výkonný ředitel SFA Ian Maxwell.

Článek

Samozřejmě že informační šum kolem druhého dílu Ligy národů v Olomouci dolehl i na Ostrovy. Skotové pochopitelně registrovali protichůdné informace, které se postupně objevovaly.

Sraz české reprezentace rozpuštěn, se Skotskem se hrát nebude, zaznělo v Bratislavě po páteční výhře 3:1 nad Slovenskem, aby v průběhu noci a sobotního dopoledne bylo zase všechno jinak.

Hrát se bude, ale s úplně novým mužstvem, které vytvoříme, doneslo se z Čech i sedmapadesátiletému Clarkovi pár hodin poté, co v Hampden Parku v Glasgowě skončil remízou 1:1 zápas jeho týmu s Izraelem.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Skot Ryan Christie slaví gól proti Izraeli.

„Po utkání s Izraelem jsme tušili, že by mohl vzniknout problém. Spojili jsme se proto se skotskou asociací a také s UEFA, ale nakonec jsme šli spát, abychom byli na zápas s českou reprezentací připraveni. Nacházeli jsme se v nezvyklé situaci, ale naši přípravu rozhodně nenarušila. Od soboty jsme se chystali podle plánu," tvrdil Clarke, který se skotské reprezentace ujal loni v květnu.

Samozřejmě s úkolem kvalifikovat se s ní na EURO. Po čtyřech prohrách s Ruskem a Belgií vzaly naděje za své, takže Clarke a Skotsko s ním se upínají k baráži.

Pikantní je, že v ní bude prvním soupeřem Skotů znovu Izrael, protivník, na něhož narazili v pátek při vstupu do druhého ročníku Ligy národů a remizovali s ním 1:1.

„Šli jsme do utkání s tím, že chceme vyhrát, ale i remíza má jistá pozitiva, i když nás netěší. Teď se ale soustředíme na další zápasy," glosoval páteční partii v Hampden Parku Stuart Armstrong, který je i v nominaci na zápas s českým výběrem.

„Je to nečekaná situace, kterou nikdo z nás nezažil. Nacházíme se prostě v divné době, ale naše příprava probíhala normálně," odpovídal hráč Newcastlu na dotaz, jak vůbec vnímá nezvyklé střetnutí s nezvykle poskládaným českým týmem.

„Čeští hráči budou odpočatí a nastoupí určitě odhodlaní odehrát výborný zápas, my se ale soustředíme sami na sebe."

Favorité nejsme

Ve stejném duchu mluvil i trenér Clarke, který má k dispozici kompletní kádr, jenž pro úvodní dvě střetnutí druhé divize Ligy národů nominoval.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Vladimír Coufal (na zemi) oslavuje se spoluhráči gól proti Slovensku.

„Víme, že kvalitních českých fotbalistů je spousta, takže se jako favorité necítíme: Byl bych raději, kdybychom nastoupili proti původnímu českému týmu, ale musíme se přizpůsobit. Doba je prostě zvláštní," tvrdil kouč Skotů.

Soupeře nepodceňujme, čeká nás těžký zápas," přidával Clarke, který v minulosti vedl kupříkladu v Reading, West Bromwich či třeba Kilmarnock.

Na lavičce skotské reprezentace ho čeká v pondělí v Olomouci desátý zápas. Ve čtyřech se svým týmem vyhrál, jednou remizoval, čtyřikrát odešel poražen.

Reklama

Související témata: