Hlavní obsah

Patří vám kompliment, jak jste bezprecedentní situaci zvládli, vysekl skotský kouč poklonu Čechům

Olomouc

Nebyl to pro Skoty ani trochu jednoduchý zápas, to po olomoucké konfrontaci s českým výběrem poskládaným během pár hodin z hráčů schopných na Hanou přijet a ochotných nechat na trávníku všechno, přiznávali do jednoho. Hráči, trenér rovněž. Však se nakonec k výhře doslova protrápili a úlevně si vydechli, když závěrečný hvizd stvrdil jejich hubenou výhru 2:1. „Šlo o bezprecedentní situaci, a právě proto byl pro nás zápas tak těžký,“ netajil sedmapadesátiletý kouč Ostrovanů Steve Clarke.

Foto: Sport.cz

Trenér Steve Clarke (vlevo) a výkonný ředitel SFA Ian Maxwell.

Článek

Situace po bratislavském střetnutí Čechů se Slováky zaskočila i jeho. Aby ne, když se měnila každou hodinou.

Hrát se nebude.

Hrát se bude.

Nastoupí osmnáctka.

Zkusíme dát dohromady výběr z mladých hráčů. Vytvoříme nové mužstvo, když byla celá první reprezentační garnitura uvržena do karantény.

Takové a podobné informace registroval v Glasgow i Steve Clarke. A musel se v nich vyznat a alespoň něco o soupeři své reprezentace zjistit.

Moc toho nebylo.

„Informací o soupeři jsme měli skutečně málo. Ale žádný div, když šlo o mimořádnou situaci, kterou nikdo z nás nezažil. Věděli jsme proto, že nás nečeká nic jednoduchého. Museli jsme se s tím ale poprat a vyhrát," přiznával brankář Skotů David Marshall.

Netajil, že on i jeho spoluhráči byli zaskočeni výkonem, jaký narychlo poskládaná česká reprezentace podala.

„Neměli jsme tušení, co od ní čekat. Předpokládali jsme, že půjde do utkání s veškerým zápalem. Čeští útočníci nás ale překvapili přímočarostí a častou střelbou, takže nám hodně zatápěli. Hlavně poté, co skórovali jako první," přiznával pětatřicetiletý veterán v bráně Skotů.

„Těžké hrát proti fotbalistům, které vůbec neznáte a na které nejste připraveni. Nepopírám proto, že konec první půle a přestávka nám přišly vhod. Probrali jsme změny v taktice, které nám nakonec prospěly, řekli jsme si, jak musíme po změně hrát, abychom zvítězili," netajil Marshall, že jeho tým musel na průběh střetnutí reagovat a mnohé měnit.

„Vedli jsme jen o jeden gól a za takového stavu se mohlo stát cokoli. Zvlášť, když jsme nedokázali přidat třetí branku a v posledních patnácti minutách byl český celek ve velkém tlaku a my se museli bránit. A naštěstí jsme výhru ubránili," přidával trenér Steve Clarke, že mu bylo v závěrečné čtvrthodině několikrát horko.

„Češi nás zaskočili už vedoucí brankou. Přitom respektuji kvality českých fotbalistů, protože vím, že česká liga je dobrou ligou se spoustou dobrých hráčů. Přesto jsem nečekal, že bychom mohli prohrávat. Domácí však nastoupili s velkou silou a spoustou energie a my se museli vzmužit, abychom byli schopni odpovědět," glosoval partii, kterou jeho svěřenci zvládli a zvedli si sebevědomí.

Před baráží o postup na evropský šampionát, která na jeho tým čeká 8. října paradoxně zase proti soupeři ve skupině Ligy národů Izraeli, to byl pro Skoty důležitý impuls.

„Pochopitelně, vždyť český celek bojoval v této naprosto bezprecedentní situaci, v níž musel zápas odehrát, jako skutečný národní tým. Mám k němu obrovskou dávku empatie, protože něco podobného se mohlo a může stát v této prazvláštní a výjimečné době komukoli. A stejně tak k němu velkou dávku obdivu, protože bylo skutečně obdivuhodné, jaké mužstvo dokázali Češi v tak krátké době sestavit," vysekl Clarke Čechům poklonu.

Reklama

Související témata: