Hlavní obsah

Bílek doufá, že pod mrakodrapy začne v duelu s Turky lepší éra

NEW JERSEY

Blamáží a nezdarů už zažila nově se tvořící česká fotbalová reprezentace dost a dost. Nejprve loni v Emirátech, poté na jaře ve Skotsku. Během amerického turné doufá trenér Michal Bílek konečně v příchod lepších časů a výsledků. Už třeba v sobotním zápase proti Turecku, jenž se hraje v Red Bull aréně v New Jersey v 18.30 středoevropského času.

Foto: Jan Tauber

Trenér Michal Bílek (vlevo) na posledním tréninku české reprezentace před zápasem s Turky.

Článek

Zatím kráčela pod Bílkovým vedením česká reprezentace od nezdaru k nezdaru. „V březnu ve Skotsku už ke zlepšení došlo, jen šance jsme neproměňovali a proto jsme prohráli,“ hájí trenér sebe i hráče.

V Americe zkoušení končí

Teď věří, že ve stínu newyorských mrakodrapů jeho výběr na výkon v Cardiffu naváže a zlepšení prokáže jak v sobotním střetnutí proti Turecku, tak i ve středečním zápase proti reprezentaci USA. A to přesto, že za mořem má zase hodně zdecimovaný a zraněními poznamenaný tým.

„Příležitost dostanou další hráči a bude na nich, aby nás přesvědčili. Americkým turné čas totiž zkoušení končí, protože v posledním přípravném zápase v srpnu proti Maroku chceme nastoupit v plné síle,“ slibuje Michal Bílek.

Turci budou potit krev

V utkání na úvod amerického turné však čeká na jeho tým nadmíru těžký soupeř. „V tureckém kádru nechybí jediný nominovaný hráč, neboť pro ně je reprezentace otázkou národní hrdosti. A teď budou chtít novému trenérovi Hiddinkovi ukázat, že všichni do mužstva patří. Na trávníku budou proto potit krev,“ varoval spoluhráče legionář ve službách tureckého Besiktase Istanbul Tomáš Sivok.

Nad startem Tomáše Sivoka se vznáší otazník.foto: Právo/Michaela Říhová

„Jsou technicky výborně vybavení, umí to s míčem, takže jim musíme čelit dobře organizovaným obranným blokem a čekáním na rychlé protiútoky. Nechat je hrát, to by byla cesta do záhuby,“ přidával se Tomáš Hübschman a upozorňoval, že Turci jsou v obraně zranitelní. „A také se nechají pobláznit, když nemají míč pod kontrolou oni,“ připojoval Sivok.

Černý v roli Rosického

„Půjdeme na ně se stejným herním stylem a v podobném rozestavení, jako proti Skotům. Samozřejmě bez Rosického, jehož roli by měl převzít Jarda Černý, který se typologicky hodí na stanovené úkoly nejvíce,“ prozrazoval kouč Michal Bílek, který ani sestavu netajil.

Pochopitelně s tím, že bude záležet na zdravotním stavu Sivoka laborujícího s pohmožděným kotníkem a i před zápasem trénujícího individuálně. „Nutit ho nebudu, experimentovat se sestavou také. Když nebude moci Sivok nastoupit, objeví se místo něho v obraně Mazuch,“ tvrdil trenér.

Trenér národního týmu Michal Bílek (vlevo) se svými svěřencifoto: Právo/Jan Handrejch

„Výsledek je samozřejmě důležitý, ale nebrání nám v tom, abychom dál zkoušeli a příležitost dostali všichni hráči,“ připomínal trenér a odmítal návrhy, že by měl vypsat speciální prémii pro hráče, který vstřelí první gól české reprezentace za jeho vedení. „Nic takového neudělám. Nastoupí další dva noví útočníci, takže nechť se ukážou,“ pravil.

Konfrontace ve vyprodané aréně

Zápas české reprezentace s Tureckem se hraje od 18.30 středoevropského času v Red Bull aréně v New Jersey pro 25 tisíc diváků, která je beznadějně vyprodaná. Drtivou většinu fanoušků budou ovšem tvořit Turci. Střetnutí rozhoduje domácí sudí Mark Geiger s asistenty Chrisem Stricklandem a Anthony Vasolim.

Přímý televizní přednos vysílá Prima cool, premiérový video přenos pak internetový portál www.sport.cz.

Pravděpodobné sestavy
ČR: Čech - Kušnír, Rajnoch, Sivok, Pudil - Plašil, Holek, Hübschman, Černý - Necid, Fenin.
Turecko: D. Volkan - Sabri, A. Emre, Servet, Caner - Mehmet, B. Emre, Arda, Tuncay - Halil Altintop, Nihat.

Reklama

Související témata: