Hlavní obsah

Na mé první schůzce s hráči Chelsea chyběl jeden jediný. Petr Čech, vzpomínal kouč Hiddink

NEW JERSEY

Provinile se usmál a sám sebe pokáral. „Měl bych si na místě udělit pokutu,“ pravil omluvně charismatický kouč ve službách turecké reprezentace Guus Hiddink, když mu během první tiskové konference na americkém kontinentě zazvonil v kapse telefon. „Kázeň vyžaduji od hráčů, proto bych měl jít příkladem.“

Foto: Jan Tauber

Turecký trenér Guus Hiddink

Článek

Mohl si vybírat. Jeho někdejší svěřenec z Chelsea Didier Drogba ho vehementně lákal na lavičku Pobřeží slonoviny, italské kluby s turínským Juventusem v čele se předháněly, kdo z nich třiašedesátiletého nizozemského trenérského světoběžníka po skončení angažmá u ruské reprezentace zlanaří.

Obrovský potenciál rozhodl

Neuspěl nikdo, protože Hiddinka nezlomily ani milióny nabízené kluby z Apeninského poloostrova, ani vidina, že by se s hvězdným týmem kolem Drogby mohl zúčastnit už čtvrtého světového šampionátu po sobě.

„Turci obrovsky milují fotbal, který je pro ně vším. Skoro náboženstvím! A protože v jejich zemi vidím i obrovský potenciál, rozhodl jsem se přijmout angažmá právě v tureckém fotbale,“ vysvětloval Hiddink, proč se nakonec upsal reprezentaci půlměsíce. Zatím „jen“ s úkolem postoupit na příští mistrovství Evropy na Ukrajině a v Polsku a na světový šampionát 2014 do Brazílie.

Trenér turecké reprezentace Guus Hiddinkfoto: Jan Tauber

Hiddink: Turci se budou dívat, já také

„Nebudu analyzovat, proč se Turecko neprobojovalo na mistrovství světa do Jižní Afriky, protože to už je minulost. Ostatně, i já budu po dlouhé době sledovat šampionát jen jako divák. Proto teď musíme udělat společně všechno proto, abychom na příštích velkých turnajích nechyběli,“ nemínil pitvat práci svých předchůdců u turecké reprezentace, ani rozebírat své působení u ruské sborné, s níž v kvalifikaci o Afriku a poté i následné baráži se Slovinskem pohořel.

„Příčin bylo víc,“ odmítl se vracet k ruskému angažmá, které pro něho skončilo po dlouhé době nezdarem. Zatímco s Nizozemskem, Koreou a Austrálii se na mistrovství světa podíval a úspěchy tam slavil, v Rusku neuspěl.

Jsme na tom stejně, upozornil nizozemský mág

„Teď jsem se vlastně ocitl ve stejné situaci, v jaké jsem opustil Rusko. Ani Turecko nepostoupilo na šampionát, takže obě reprezentace jsou na začátku nové cesty. Češi, s nimiž se teď můj nový tým v Americe utká, jsou na tom podobně. Do Afriky se rovněž nedostali, i oni začínají s novým mužstvem a trenérem nanovo,“ pravil Hiddink, přičemž netajil, že jeho prvním úkolem bude nastolit v řadách turecké reprezentace pevnou organizaci hry a k ní přidat zodpověděné bránění.

„To je začátek. Disciplína ovšem také,“ s úsměvem narážel na epizodu se svým zvonícím mobilním telefonem.

Vzpomínka na Čecha a Chelsea

V české reprezentaci je Guus Hiddink obzvláště zvědav na jednoho hráče, kterého během loňského jarního angažmá v Chelsea vedl a na něhož má zajímavou vzpomínku.

„Když jsem se ,Blues´ujímal, dal jsem si na Stamford Bridge schůzku se všemi hráči. Všichni dorazili včas až na jednoho. Když jsem se ptal, proč schází, řekli mi, že už tři čtvrtě hodiny trénuje. Podíval jsem se z okna a viděl tam Petra Čecha,“ usmál se nizozemský trenérský mág vzpomínce na své první setkání s českým gólmanem ve službách Chelsea Petrem Čechem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články