Hlavní obsah

V Litvě bez nejlepšího střelce. Zápas jako play off, burcuje trenér Lvíčat

Marijampole/Praha

Není kam uhnout. Fotbalová jedenadvacítka v pátek na skotské půdě klopýtla a vůbec první porážkou pod velením Karla Krejčího si zkomplikovala cestu na závěrečný turnaj. Úkol pro předposlední bitvu kvalifikace ME v Litvě tedy zní jasně: urvat tři body, které by Lvíčatům uchovaly reálnou naději na postup.

Foto: FAČR

Trenér české fotbalové jedenadvacítky Karel Krejčí (vpravo) během tréninku před kvalifikačním duelem ME v Litvě.

Článek

Čeští mladíci sice stále vévodí čtvrté skupině, druzí Skotové však zaostávají pouze o bod, třetí Chorvaté i čtvrtí Řekové ztrácejí body dva. Všichni tři pronásledovatelé navíc mají utkání k dobru. „Zápas v Litvě beru jako play off. Potřebujeme vyhrát, abychom měli v listopadu o co hrát," připomíná trenér národního týmu závěrečný duel na hřišti Řecka.

Po facce v Edinburghu dychtí po hřejivé náplasti, byť v Marijampole tuší šichtu. Jeho svěřenci zdolali před rokem Litevce doma 2:0, do propracované defenzivy ale pronikali obtížně. Soupeř ukázal houževnatost. Ostatně v kvalifikaci remizoval ve Skotsku a v odvetě mu podlehl až gólem z 81. minuty. Doma trápil i Chorvaty a ve čtvrtek skolil 2:0 právě Řeky.

„Mají výraznou osobnost v bráně a hrají jednoduše. Při ztrátách v rozehrávce se snaží o brejky, mají dva až tři rychlostní hráče. Radují se z každého dobrého obranného zákroku. Zkrátka mančaft, který hraje srdcem," prohlásil při videokonferenci 51letý kouč. Zároveň upozorňuje na vysoké typy hráčů, jimiž Litevci disponují. „Nevím, čím je tady krmí, ale přijdou mi někteří takoví „baskeťáci". V osobních soubojích jsou nepříjemní."

Foto: FAČR

Brankáři české fotbalové jedenadvacítky Matouš Trmal (vlevo) a Martin Jedlička během tréninku před kvalifikačním zápasem ME v Litvě.

Moc si přitom přeje, aby Češi zlepšili finální fázi. V pátek předčili Skoty v kombinaci i držení míče, jenže podobně jako v září s Chorvatskem vyšli gólově naprázdno. Krejčí plánuje korekce v sestavě a zvažuje i změnu v rozestavení. Na trávník by mohl vyběhnout třeba stoper Matěj Chaluš, jenž před zraněním patřil na podzim s kapitánskou páskou k velkým oporám.

Foto: FAČR

Čeští fotbalisté do 21 let se chystají na kvalifikační zápas ME proti domácí Litvě.

„Nechci ale zase vyndat kluky, kteří patřili ve Skotsku k nejlepším. Plechatý i Zima si přivezli z klubu velmi dobrou formu. Možností je přejít třeba na tříčlennou obranu a mít víc hráčů v ofenzivě," dumá Krejčí.

Na každý pád nenasadí s pěti zásahy nejlepšího střelce mužstva Ladislava Krejčího, jenž stojí kvůli třem žlutým kartám. Naopak se po karetním trestu vrací útočník Ondřej Šašinka.

Jak dopadne zápas české fotbalové jedenadvacítky v kvalifikaci ME proti domácí Litvě?
Vyhrají Češi
79,9 %
Utkání skončí remízou
11,4 %
Zvítězí Litevci
8,7 %
Celkem hlasovalo 730 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články