Hlavní obsah

Tři body jsou nutnost! Lídr číhá na šanci, vrátí se proti Litevcům na hřiště?

Marijampole/Praha

Patřil k lídrům české defenzívy. Celý loňský podzim vedl Lvíčata do kvalifikačních bitev s kapitánskou páskou, jenže po příjemném období nastaly útrapy. Na jaře musel Matěj Chaluš na operaci s třísly. Vytáhlý stoper přišel místo v základu Liberce i fotbalové jedenadvacítky. Zářijové duely v San Marinu i proti Chorvatsku sledoval jen v roli diváka, při pátečním klání ve Skotsku seděl mezi náhradníky. Dnes by se ale mohl dočkat reprezentačního comebacku.

Foto: FAČR

Stoper české fotbalové jedenadvacítky Matěj Chaluš během pondělního tréninku před kvalifikačním zápasem ME v Litvě.

Článek

Trenér Karel Krejčí pro odpolední souboj v Litvě plánuje korekce v sestavě. „Nějaké přijdou, něco nového jsme zkoušeli, ale nechci to konkretizovat," řekl během videokonference Chaluš. Jeho nasazení kouč zvažuje. „Nechci zase ale vyndat kluky, kteří patřili ve Skotsku k nejlepším. Plechatý i Zima si přivezli z klubu velmi dobrou formu. Možností je přejít třeba na tříčlennou obranu a mít víc hráčů v ofenzívě," připustil Krejčí změnu v rozestavení. „Ať bude na hřišti kdokoliv, musí ze sebe dát všechno," burcuje Chaluš před předposlední bitvě v kvalifikaci ME, jež nese punc veliké důležitosti.

Lvíčata si po nezdaru ve Skotsku zkomplikovala cestu na závěrečný turnaj. Stále sice vévodí čtvrté skupině, druzí Skotové však zaostávají pouze o bod, třetí Chorvaté i čtvrtí Řekové ztrácejí body dva. Všichni tři pronásledovatelé navíc mají utkání k dobru. Češi tedy nemají kam uhnout. V Litvě potřebují zvítězit, aby si před závěrečnou listopadovou partií v Řecku uchovali reálnou naději na postup.

Foto: FAČR

Čeští fotbalisté do 21 let se chystají na kvalifikační zápas ME proti domácí Litvě.

„Jsme spolu už dlouho a vždycky se na sebe strašně těšíme. I realizační tým skvěle funguje. Kdybychom to nezvládli, tak se v tomhle složení sejdeme naposledy v Řecku, což si nikdo nepřeje. Je to pro mě největší motivace. Víme, o co všechno se hraje, mistrovství Evropy je strašně moc lákavé," ujišťuje Chaluš.

Foto: FAČR

Trenér české fotbalové jedenadvacítky Karel Krejčí během pondělního tréninku před kvalifikačním duelem ME v Litvě.

V Marijampole ale tuší šichtu. Čeští mladíci, kteří budou kvůli karetnímu trestu postrádat v sestavě s pěti zásahy nejlepšího střelce mužstva Ladislava Krejčího, porazili Litevce před rokem v Českých Budějovicích 2:0. Do propracované defenzívy však pronikali obtížně. Soupeř ukázal houževnatost. Ostatně v kvalifikaci remizoval ve Skotsku a v odvetě mu podlehl až gólem z 81. minuty. Doma trápil i Chorvaty a ve čtvrtek skolil 2:0 právě Řeky.

„Litevci nejsou vůbec špatní. Mají individuality, hodně rychlé hráče vepředu, jsou silní při standardkách a mají výborného brankáře," varuje Chaluš, jehož mužstvo vyšlo v předchozích dvou utkáních gólově naprázdno. V Edinburghu vázla finální fáze, byť v kombinaci i držení míče domácí výběr předčilo.

„V šestnáctkách se rozhoduje a tam jsme byli horší. Dostali jsme lekci z produktivity. Musíme být dravější. Víme, že potřebujeme z posledních dvou zápasů v Litvě a Řecku udělat šest bodů. Uděláme pro ně všechno," dodal.

Zápas mezi Litvou a Českem se hraje v úterý od 17:30 hodin a řídí ho dánský rozhodčí Krogh. Živě ho vysílá ČT sport, podrobnou online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne zápas české fotbalové jedenadvacítky v kvalifikaci ME proti domácí Litvě?
Vyhrají Češi
79,9 %
Utkání skončí remízou
11,4 %
Zvítězí Litevci
8,7 %
Celkem hlasovalo 730 čtenářů.

Reklama