Hlavní obsah

Chybí mi hrát před diváky, přiznal manažer reprezentace Šmicer

První rok se aktivně nezúčastňoval velkého fotbalu. Současný manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer má za sebou neobyčejný rok a hodně přání do toho příštího. "Českému fotbalu v první řadě postup na EURO a jednadvacítce na olympiádu. Slavii, aby prožila lepší rok," vypočítával Šmicer, jenž se v neděli představil na vánočním turnaji veteránů v Edenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Šmicer v souboji s Janem Suchopárkem

Článek

Na palubovce slávistické haly z vás přímo sálala pohoda. Hned v prvním utkání jste dal Prešovu dva góly. To vám přes Vánoce fotbal tak chyběl?

Pobolívalo mě koleno, takže jsem fotbal nějaký čas nehrál. O to víc jsem se do Edenu těšil.

Přejídal jste se cukrovím?

Ani ne. Náramně jsem si Vánoce užíval s rodinou. Prošli jsme se po staré Praze. Děti byly nadšené. Večer jsme seděli celá rodina u stromečku. Špičkovali jsme se s tchánem Láďou Vízkem. Říkal, že mi v Edenu nakope, až se potkáme. Nenakopal. S Duklou jsme ve skupině prohráli, ale ve finále jí to Slavia vrátila.

Co byste popřál českému fotbalu a Slavii, s níž jste oslavil tři tituly, do roku 2011 ?

Českému fotbalu v první řadě postup na EURO a jednadvacítce na olympiádu. Slavii, aby prožila lepší rok, než byl ten končící a začala klub budovat od zdravých základů.

Situace ve Slavii vás evidentně trápí. Co myslíte že bylo příčinou problémů?

Špatně se to všechno nastavilo a vznikly velké dluhy. Největším problémem je těch víc než sto miliónů korun společnosti ENIC. Je to složitá situace. Hráči dávají výpovědi nebo klub k arbitráži. Manažeři si pro ně chodí skoro za poloviční cenu. Ale věřím, že Slavia se z toho dostane.

Jaký byl váš končící rok?

Vlastně první bez velkého fotbalu, v němž jsem skončil loni v listopadu. Byl jsem zvyklý léta hrát před diváky, to mi chybí.

Překvapilo vás něco jako manažera reprezentace?

Ani ne, protože prostředí kolem reprezentace znám dobře. Jen jsem ho poznal z druhé strany. A vlastně něco přeci! Mám mnohem méně volného času, než jsem měl jako hráč.

Už se ví, kde se bude hrát březnový kvalifikační zápas ve Španělsku?

Bohužel neví, nechtěl nám to říct ani šéf Španělského fotbalového svazu, když byl v Praze na jednání UEFA. Litvě to řekli až čtyřicet dní předem, i když podle reglementu to má být nejméně šedesát dní. V kuloárech se mluví o Madridu, což bych si přál.

Reklama