Hlavní obsah

Zápas české reprezentace v Chorvatsku ohrožuje mlha

Jan Krůta, PulaPrávo

Hustá mlha ohrožuje zítřejší přípravu českých fotbalistů v Chorvatsku v Pule (17.45 hod., ČT4). Pokud by v době utkání bylo stejné počasí, zápas by se zřejmě neuskutečnil. Jeho odložení třeba o den je však vyloučeno. „Nedá se to posunout. Existuje reglement FIFA o uvolňování hráči na přátelské zápasy, a pokud se hraje ve středu, musí se už druhý den hlásit ve svých klubech,“ řekl tiskový mluvčí Českomoravského fotbalového svazu a reprezentace Jaroslav Kolář.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Trénink české fotbalové reprezentace v Chorvatsku se odehrával v mlze.

Článek

„U přátelských utkání jsou ty předpisy měkčí. Doba výkopu není dogma, takže by se mohlo třeba dvě hodiny čekat, zda by se počasí nezlepšilo. Máme tady vlastní letadlo, může se odtud létat i v pozdních nočních hodinách, tak by v tom problém nebyl,“ uvedl technický vedoucí reprezentace Jaroslav Dudl.

Po poradě s místními funkcionáři je však optimistou. „Říkají, že se počasí zlepší. Dokonce chystají před výkopem seskok dvou parašutistů s vlajkami obou zemí do středu hřiště. Samozřejmě pouze za předpokladu, že bude lepší viditelnost,“ dodal s úsměvem.

I Rosický byl zaskočen

Kapitán Tomáš Rosický je z Londýna na mlhu zvyklý, přesto byl zaskočen. „Čekal jsem, že tady bude lepší počasí. Když jsme přistáli, svítilo sluníčko, teď to moc dobře nevypadá. Ale musíme se s tím vypořádat,“ uvedl na tiskové konferenci před tréninkem. Když hráči běhali po trávníku stadiónu Aldo Drosina, nebylo na šířku hřiště pořádně vidět na druhou stranu.

I Tomáš Rosický byl mlhou zaskočen.foto: Právo/Jan Handrejch

Pokud se počasí nakonec vybere a hrát se bude, trenér Michal Bílek chce nastoupit v rozestavení, které bude praktikovat i v březnové kvalifikaci ve Španělsku. „To znamená na jednoho útočníka,“ prozradil.

Reprezentanti přistáli v největším městě Istrijského poloostrova krátce po poledni a přivítalo je modré nebe, slunce a teplota dvanáct stupňů nad nulou. Na letišti došlo k drobnému zdržení autobusu s hráči, o dvacet minut se opozdil. Řidič ho totiž nemohl nastartovat. Musel dorazit speciální asistenční vůz, který dokáže nastartovat i letadlo a s pomocí startovacích kabelů motor naskočil.

U moře bylo chladněji

Když hráči po dalších dvaceti minutách dorazili do hotelu Histrija u moře, bylo tam daleko chladněji a mlha. Ta ostatně zahalila i nově zrekonstruovaný stadión pro 10 600 diváků, který je beznadějně vyprodán.

Chorvati na něm ani netrénovali, připravují se ve 35 kilometrů vzdáleném městečku Roviň. Družina charismatického kouče Slavena Biliče bude hrát v Pule potřetí v novodobé historii. Domácí mají pod Biličem spanilou bilanci: ze 48 zápasů prohráli pouze čtyři, 34krát vyhráli.

Bílek věří, že půjde o dobrý test na Španělsko. „Počítám, že Chorvati naší obranu hodně prověří, přesto musíme hrát proti takovému soupeři aktivně. Byl bych rád, kdybychom před kvalifikací vyhráli. Pro sebevědomí by to bylo dobré,“ řekl.

O sestavě má kouč definitivně jasno. Počítá se stoperskou dvojicí Sivok, R. Hubník, a očekává se, že jediným klasickým hrotem bude Necid, jehož by z druhé vlny měli podporovat Rosický, Plašil a Rezek.

Předpokládané sestavy
Chorvatsko: Runje - Čorluka, Lovren, Šimunič, Pranjič - Srna, Badelj, Kranjčar, Vukočevič - Rakitič - Eduardo.
Česko: Čech - Pospěch, Sivok, R. Hubník, Kadlec - Plašil, Polák, Hübschman, Rosický, Rezek (Pudil) - Necid.
Zápas řídí italský sudí Orsat.

Reklama

Související témata: