Hlavní obsah

Miliardová síla se valí na českou zálohu, v níž ční Hübschman

GRANADA

Opěvovaná esa ceněná na částku v miliardách korun versus záloha borců, z nichž mnozí čelí kritice a na klubové scéně s výjimkou jediného na velký triumf čekají. Nerovný souboj na klíčových postech přinese páteční kvalifikační duel českého týmu ve Španělsku v boji o postup ME 2012. Je nadmíru jasné, že v honbě za cennými třemi body přibližujícími účast na finálovém turnaji v Polsku a na Ukrajině rozhodne záložní řada. A v případě Španělů je její síla bez špetky nadsázky drtivá!

Foto: David Gray, Reuters

Španělští fotbalisté sbírají i na klubové úrovni jeden titul za druhým.

Článek

Netřeba zdůrazňovat, že Španělé se pyšní titulem úřadujících mistrů světa i Evropy. Drastický rozdíl je však i na klubové scéně při porovnání klíčového kvarteta pro středovou řadu obou týmů!

Andrés Iniesta je dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, čtyřnásobný vítěz španělské ligy, vítěz Superpoháru i mistrovství světa klubů! Xavi Hernandez je pětinásobný španělský šampión, dvojnásobný šampión Ligy mistrů, vítěz Superpoháru i mistrovství světa klubů! Sergio Busquets, teprve dvaadvacetiletý zelenáč, je vítězem Ligy mistrů, dvojnásobným španělským mistrem, králem Superpoháru i mistrovství světa klubů! A konečně Xabi Alonso se pyšní vítězstvím v Lize mistrů, triumfoval ve velmi prestižním FA Cupu, slavil výhru v Superpoháru.

Záloha za 4,5 miliardy?

Nikdo přesně nedokáže vyčíslit, jaká je cena trojice hráčů Barcelony doplněných Alonsem z Realu Madrid. Podle kvalifikovaných odhadů zahraničních expertů je částka za kvartet řádící v záložní řadě Španělska v přepočtu na koruny přibližně čtyři a půl miliardy! Jenže zkuste se v katalánském velkoklubu zeptat, zda by „srdce“ svého týmu prodali...

Španělský fotbalista Fernando Torres (vlevo) oslavuje s Andresem Iniestou jednu z branek vstřelených v kvalifikačním duelu s Lichtenštejnskem.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Naproti tomu stojí česká záloha opírající se pravděpodobně o tradiční kvarteto Rosický, Plašil, Hübschman a Polák, které doplní někdo z trojice Rezek, Pudil či Hloušek.

Tomáš Rosický byl před devíti lety německým šampiónem s Dortmundem, v jehož dresu zažil finálový nezdar v Poháru UEFA. V Arsenalu na velké vítězství čeká. I Jaroslav Plašil se chlubí účastí ve velkém finále: na jaře 2004 však do prohraného finále Ligy mistrů v dresu Monaka nenastoupil. Jediným velkým triumfem se tak ze současného kádru může pyšnit jen Tomáš Hübschman, který se Šachtarem Doněck vyhrál Pohár UEFA a má doma medaile za tři triumfy v ukrajinské lize. Jan Polák výčet úspěchů českých záložníků na evropské scéně nijak nevylepšuje, pokud pomineme titul v belgické lize. Podle odborného serveru transfermarkt.de je v přepočtu na koruny cena české zálohy přibližně šest set milionů. Rozdíl ve srovnání se Španěly tedy naprosto diametrální i z hlediska finančního.

Bílek: O nominovaných nepochybuji

Je tedy vůbec v silách české reprezentační zálohy eliminovat soky ze středové řady soupeře? „O nominovaných hráčích nepochybuji. Vzali jsme nejlepší borce, jimiž momentálně náš fotbal disponuje,“ zdůrazňuje Michal Bílek, trenér české reprezentace.

Hráče svolal do hotelu Praha v českém hlavním městě už v pondělí a před středečním odletem do Granady naordinoval kromě regeneračního tréninku v první den srazu tři přípravné jednotky za zavřenými dveřmi. „V úterý dopoledne jsme trénovali standardní situace, odpoledne a ve středu před odletem jsme se zaměřili na způsob bránění záložní řady Španělska,“ netají Bílek, že se na Xaviho a spol. chystal pečlivě.

Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech potřásá rukou jednomu z fanoušků, kteří přivítali národní tým u hotelu v Granadě.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Musíme eliminovat sílu záložní řady Španělů, protože jakmile se Xavi s Iniestou dostanou za naši zálohu, bude zle. Finální část mají výbornou. Dokáží přihrát Villovi i přesto, že jsou obránci u sebe a není mnoho prostoru,“ varuje hráče opakovaně Bílek.

I proto při rozboru důrazně káral české reprezentanty za chyby z posledního přípravného utkání v Chorvatsku. „Při únorovém testu kluci zklamali v přistupování k protihráčům. Nemůžeme si dovolit mít vytaženou obranu, protože Španělé jsou schopní se uvolnit ve středu pole a už je nikdo nezastaví,“ vysvětluje přepečlivou přípravu Bílek.

Jaký naordinuje svým svěřencům recept. Není těžké uhodnout, že nepůjde o žádnou šokovou terapii v podobě ofenzivy. „Švýcaři hráli při vítězství na loňském mistrovství světa hodně zezadu,“ naznačuje Bílek, kde čerpá inspiraci. „Pořád bránili. Snažili se nepustit Španělsko na dostřel vlastní branky,“ připomíná české reprezentační trenér úspěšnou taktiku týmu ze země helvétského kříže, kterou by rád implantoval do jedenáctky českých borců.

Čtvrteční program českých fotbalistů
8-11 hodin: snídaně
13 hodin: rozbor soupeře, následně procházka
14 hodin: oběd
14.30 hodin: tisková konference trenéra Michala Bílka
17.00 hodin: svačina
19.15 hodin: odjezd na trénink
20-21 hodin: trénink
21.45 hodin: večeře
23.00 hodin: večerka

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články