Hlavní obsah

Česká jednadvacítka v přípravě na ME zdolala Bělorusy

Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let v přípravném utkání porazili v přímém souboji účastníků červnového mistrovství Evropy Bělorusko 2:0. O výhru týmu kouče Jakuba Dovalila se postarali svými trefami útočník Tomáš Pekhart, který skóroval z penalty, a po poločase Zdeněk Šmejkal. Jednadvacítka natáhla svoji sérii neporazitelnosti už na 16 zápasů a další zkouškou projde v úterý, kdy v Olomouci bude hostit Francii.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil udílí pokyny Tomáši Pekhartovi v přípravném utkání proti Bělorusku.

Článek

Češi si dnes proti Bělorusku museli poradit bez svých pěti stabilních hráčů, kteří si plní povinnosti v reprezentačním A týmu, a možná i proto jim chvíli trvalo, než zkrotili zprvu odbojné Bělorusy. Ti na podzim šokovali senzačním obratem v barážovém duelu s Itálií a i dnes v Uherském Hradišti v prvních minutách ukazovali odvahu, ale víc než na úvodní pokus Hardzejčuka ze slušného nástupu nevytěžili.

Svěřenci kouče Dovalila se postupně začali prosazovat svými tradičními zbraněmi. Dobrou kombinací v pětičlenné záloze si připravovali pozice pro zakončení a na dostřel se dostávali i díky osvědčené spolupráci na pravé straně mezi Dočkalem a Čelůstkou. Úvodní střela Hořavy po drzém průniku a nebezpečná hlavička Pekharta ještě pro domácí úspěchem neskončily, nechtěně jim pomohl až ve 27. minutě faul Paljakova na Dočkala na hranici pokutového území.

Pekhart penaltu proměnil

Osvědčený kanonýr Pekhart penaltu jistě proměnil, radoval se už ze své šestnácté branky v jednadvacítce a dokázal, že si udržel střeleckou formu ze Sparty, kde minulou sobotu pomohl dvěma góly pokořit Brno.

Těsný náskok přinesl do českého tábora ještě víc sebevědomí a hlavně po poločase byl rozdíl mezi oběma týmy velmi zřetelný. Bělorusové pod tlakem rychle ztráceli míč a Češi nejkratší možnou cestou mířili do zakončení. Čelůstka v 51. minutě přetaženým centrem našel Šmejkala, který ve skluzu s pomocí tyče dostal míč do branky a radovat se mohl ze své první trefy ve výběru "lvíčat". Ostravský univerzál byl v ráži: sedm minut po svém gólovém zápisu běžel úplně sám na brankáře Hutara, ale ztroskotal na jeho reflexivním zákroku.

Českému týmu přinesla elán i střídání. Nový muž na hřišti Mareček se krátce po příchodu blýskl tvrdou střelou do brankáře, vzápětí těsně minul další hráč z lavičky Vošahlík. Ofenzivní manévry ale možná domácí připravily o koncentraci v defenzivě. Dvacet minut před koncem se středem české obrany probil Drahun, kličku udělal i gólmanovi Hanušovi, ale sám před opuštěnou brankou nepochopitelně minul. Hanuš vzápětí další pokus Bělorusů musel vyrazit na břevno.

Taková varování už domácím stačila a v závěru obranu zpevnili. A kdyby krátce před koncem své šance proměnili Ondrášek s Váchou, mohla být česká výhra vyšší než dvoubranková.

Česká republika - Bělorusko 2:0 (1:0)
Branky: 29. Pekhart z pen., 51. Šmejkal. Rozhodčí: Grobelnik - Trunner, Weinberger (všichni Rak.). ŽK: Pekhart - Politevič, Hardzejčuk. Diváci: 1874.
ČR: Hanuš - Čelůstka, Suchý, Hošek (86. Mazuch), Lecjaks - Gecov - Dočkal (62. Vošahlík), Hořava (46. Mareček), Valenta (62. Vácha), Šmejkal (69. Kovařík) - Pekhart (62. Ondrášek). Trenér: Dovalil.
Bělorusko: Hutar - Veretejlo, Filipenko, Politevič, Paljakov (69. Bukatkin) - Hardzejčuk (84. Kuncevyč), Drahun, Sivakov, Rekiš (69. Ruseckij) - Baha (58. Matvejčuk), Skavyš. Trenér: Kondratěv.

Reklama

Související témata: