Hlavní obsah

Paradox: I proti Japonsku fotbalová bída, přesto se Bílkův výběr vrací z Kirin Cupu jako vítěz

JOKOHAMA/ PRAHA

I třetí duel Kirin Cupu skončil nakonec bezgólovou remízou, takže český fotbalový výběr se vlastně vrací z dalekého Japonska jako vítěz. V nerozhodných partiích s Peru i domácí reprezentací předváděl sice prachbídné výkony, nejenže nedal za 180 minut gól, ale ani na soupeřovy brány ve dvou duelech pořádně nevystřelil, ale protože zásluhou Petra Čecha neinkasoval, rozdělil se nakonec s protivníky o prvenství v turnaji a prémii sto šedesát tisíc dolarů.

Foto: Reuters

David Lafata v těsném souboji bojuje o míč s Japoncem Yasuhitou Endem v utkání Kirin Cupu.

Článek

Dva útočníky sice trenér Bílek postavil, k systému 4-4-2 se zase vrátil, do hry jeho výběru se však toto schéma nijak nepromítlo. V ofenzivě tedy určitě ne, protože Lafata s Feninem se za celou první půli neprosadili a ani do náznaku alespoň trochu nebezpečnější situace se nedostali. A to přesto, že domácí obrana přílišnou jistotou neoplývala a hlavně v úvodu zápasu hned několikrát trestuhodně zazmatkovala. Možná i proto, že nezvyklé rozestavení 4 – 3 – 3, jež míní trenér Zaccheroni preferovat, dělalo Japoncům potíže.

Milan Petržela (vlevo) a Yuto Nagatomo ve vzdušném souboji v utkání mezi Českou republikou a Japonskem.foto: Reuters

Japonci alespoň vystřelili

V obraně, v útoku ale rovněž, takže i oni byli pramálo nebezpeční, byť jejich kapitán Hasebe dvě jedovaté střely na Čechovu bránu vyslal a Endo si na konto také jeden pokus připsal. Pravdou ovšem je, že si domácí celek počínal přece jen lépe, nahrát si dokázal a přes český obranný val formující se hned za půlící čárou se pokoušel pronikat o poznání jednodušeji a přímočařeji.

Právě v tom projev obou celků kontrastoval, neboť Bílkův výběr se na víc než na bránění a odevzdání míčů soupeři nezmohl. Středová řada stejně jako v úvodním střetnutí proti Peru vynechávala, neboť nejenže nedokázala pořádně rozehrát, ale hlavně spoustu míčů lacino a zbytečně ztrácela, o podpoře Lafaty s Feninem se nedalo prakticky vůbec mluvit. Zůstalo tudíž jen u pokusů prosadit se ze standartních situací, při nichž mohli čeští hráči těžit ze své výšky a vůbec fyzické nadvlády.

Keisuke Honda se snaží prosadit přes trojici českých hráčů Tomáš Sivok (vlevo), Jan Rajnoch a Kamil Vacek v utkání Kirin Cupu.foto: Reuters

Čech znovu spasitelem

Ani po změně stran se na servírovaném fotbalu nic nezměnilo, i když po hodině hry předvedl střídající Gabre Selassie snad první podařenější akci českého celku během účinkování na Kirin Cupu. U Rezka však pochopení nenašel, takže Kawaguči jeho nepodařený pokus snadno zlikvidoval.

To ovšem byla jediná výjimka, protože jinak měli v opatrně vedené partii navrch Japonci. A i ke gólu měli blíže, i když v koncovce si počínali žalostně. Takový Lee by o tom mohl vyprávět, neboť v 52. min. ho Honda doslova vyzval ke skórování, ten však šancí pohrdl. Za pětadvacet minut tu vůbec největší zazdil znovu. Přičiněním Romana Hubníka a hlavně Petra Čech, jenž svůj tým opět spasil. Nejprve totiž zlikvidoval hlavičku Okazakiho, vzápětí proti němu neměl nárok ani Lee.

Po nudě se prémie dělila

Nudná partie tak dospěla k bezgólové remíze, na níž nic nezměnilo ani "vydařené" taktické střídání. Jen co Janda v nastaveném čase přišel na trávník, vykoledoval si po pár sekundách žlutou kartu a navíc Japoncům nabídl poslední možnost rozhodnout z trestného kopu zápas i celý turnaj. Ti sice měli závěr střetnutí jasně ve své režii, ale ani Jandův dar nezužitkovali.

Bílkův soubor se tak nakonec mohl cítit v Japonsku jako vítěz. Všechny tři zápasy Kirin Cupu totiž skončily 0:0, takže o turnajový primát a prémii 160 tisíc dolarů se nakonec podělily celky České republiky, Peru a domácího Japonska.

Čeští hráči měli dopředu slíbeno, že si vyhrané peníze rozdělí mezi sebe, takže každý z nich si dovezl z Jokohamy docela příjemné přilepšení na dovolenou - v přepočtu 53 tisíc korun.

Tabulka turnaje:
1. Japonsko     2   0 2 0   0:0    2
ČR                2   0 2 0   0:0    2
Peru             2   0 2 0   0:0    2

A navíc si ještě jedno pozitivum kouč české reprezentace Michal Bílek ze země vycházejícího slunce doveze - úspěšnou sérii, v níž jeho výběr na Kirin Cupu pokračoval. Ve třetím zápase po sobě totiž nenašel přemožitele. Pravdou ovšem je, že po jarních prohrách v Chorvatsku a Španělsku hrál s Lichtenštejnskem, Peru a Japonskem a že podával výkony pod veškerou kritiku.

Fotbalový Kirin Cup
Japonsko - ČR 0:0
Rozhodčí: Atkinson - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Kolář, Janda. Diváci: 65.856.
Japonsko: Kawaguči - Inoha (63. Makino), Konno, Jošida - Učida (90. Sekiguči), Endo (63. Ienaga), Hasebe, Nagatomo - Okazaki, Lee, Honda. Trenér: Zaccheroni.
ČR:Čech - R. Hubník, Sivok (46. Gebre Selassie), Rajnoch, Kadlec - Petržela (83. Pilař), Kolář, Vacek, Rezek (90.+2 Janda) - Lafata (66. M. Hubník), Fenin (80. Necid). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: