Hlavní obsah

Dovalil po španělské lekci: Byl to z jejich strany ťukes

Nehledal výmluvy, nedělal si žádné alibi. Trenér české fotbalové reprezentace Jakub Dovalil po druhém zápase na mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let, v němž jeho výběr nestačil na Španělsko (0:2), uznale hovořil o výkonu protivníka a nelítostně pojmenoval chyby vlastního týmu. „Zápas jsme nezvládli. Čekal jsem, že podáme lepší výkon,“ hodnotil šéf české lavičky středeční nezdar, po němž musí český tým k naplnění semifinálové účasti porazit v neděli Anglii.

Foto: René Volfík, ČTK

Trenér fotbalistů do jednadvaceti let Jakub Dovalil

Článek

Do jaké míry se podařilo naplnit plány, s nimiž jste do zápasu se Španělskem vstupovaly?

Asi tak na dvacet procent... Měli jsme ve hře lepší pasáže, horší pasáže. Chtěli jsme se dostávat dopředu středem hřiště a dlouhými balóny, ale ničili nás lehké ztráty. Celkově jsme zápas nezvládli.

Co bylo pro vývoj utkání rozhodující?

Do kolen nás dostala první branka. Španělé rozehráli standardní situaci středem, což by se nám stávat nemělo. Nechali jsme je dát dvě kolmé přihrávky. Přitom jsme kluky upozorňovali, že přesně takový způsob volí. Kdyby nás nějakým způsobem přelstili kombinací. Ale věnovali jsme jim laciný gól.

Bylo v silách českého týmu zápas za stavu 0:1 zvrátit?

Druhou půli jsme se pokusili hru oživit. Na hřiště šli postupně tři ofenzivní hráči Kozák, Kadlec a Černý. Jenže jsme hned dostali gól. A smazat se Španěly dvoubrankové manko je složité.

Zaskočili vás Španělé perfektním výkonem?

Nepřekvapili nás. My jsme přesně věděli, jakým způsobem hrají. Jenže jsem čekal, že podáme lepší výkon. Myslel jsem, že budeme schopni lépe podržet míč vpředu. Ale přestože jsme hráli na dva útočníky, strašně rychle jsme balón ztráceli. A vůbec se nedostali k zakončení. Ani z druhé vlny. A vůbec se nám nedařilo narušovat jejich rozehrávku. Přestože jsme je napadali, měli míč neustále pod kontrolou. Byl to prostě ťukes.

Co pro vás z průběhu utkání a jeho výsledku vyplývá?

Jde o ponaučení do buducnosti, že podobným ofenzivním pojetím se proti Španělsku hrát nedá. Nezvolili jsme úplně defenzivní taktiku, ale stejně jsme neuspěli. Tudíž je lepší se přiklonit k defenzivnějšímu pojetí a od začátku se zavřít od obranného bloku se čtyřmi obránci, pěti záložníky a jen čekat na brejky i za cenu minimální snahy o kombinaci.

Může nezdar se Španělskem poznamenat české mužstvo pro rozhodující nedělní bitvu o postup s Anglií?

Vše máme stále ve své moci, což je velká výhoda. Budeme muset nahradit Váchu, který bude po dvou žlutých kartách chybět, což také nebude nic snadného.

Reklama