Hlavní obsah

Morávek: Chtěl bych objet všechny grandslamy, jenže termíny jsou špatné

Radek Malina (Viborg)Sport.czPrávo

Očaroval Kaiserslautern, který mu ležel u nohou. Kvůli výjimečným schopnostem je záložník Jan Morávek nepostradatelný i pro českou jednadvacítku, s níž by z probíhajícího ME rád přivezl medaili. Přitom nechybělo mnoho a místo v hotelu Western Golf Viborg se mohl někde v Anglii chystat na Wimbledon.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Morávek

Článek

V mládí jste tenis hrál na hodně vysoké úrovni. Zůstal jste jeho fanouškem i nyní?

Tenis je moje druhá sportovní láska. Hrál jsem od šesti do patnácti let a dlouho se rozhodoval, jestli pokračovat na kurtech, nebo se vrhnout naplno do fotbalu. Stíhat obojí špičkově už nešlo.

Patříte k pasívním fanouškům u televizní obrazovky nebo aktivně objíždíte turnaje?

Před časem jsem byl v Praze na utkání Davis Cupu, v němž jsme porazili Švýcarsko. Na podzim jsem v rámci volna vyrazil na den do Basileje, kde se hrál turnaj ATP. Viděl jsem Djokoviče, Čiliče či Nalbandiana. Naposledy jsme s partnerkou letěli na dva dny před srazem jednadvacítky do Paříže na French Open, čímž jsem si splnil část velkého tenisového snu.

Prozradíte, v čem ten sen vlastně spočívá?

Chtěl bych objet všechny turnaje grandslamu. Jednu čtvrtinu mám splněnou. Pevně doufám, že do sbírky přidám i Australian Open, US Open a Wimbledon. Samozřejmě je trošičku problém s časem. Hrají ty turnaje ve špatných termínech (směje se). Zaoceánské kolidují s fotbalovými povinnostmi, takže budu muset asi počkat až po kariéře. Ale Wimbledon by se zvládnout dal. Nicméně letos máme evropský šampionát, tak snad za rok.

Co všechno jste v Paříži viděl?

Vybírali jsme zápasy obsazené českým či slovenským tenistou nebo jsme volili hráče, kteří nás zajímají. Viděli jsme Rosola při vítězství v prvním utkání, které bylo hodně napínavé a nadchlo nás. Pak Nadala, Djokoviče, Štěpánka i smutné vyřazení Berdycha. I když jeho zápas jsme vlastně opustili po dvou setech, které vyhrál. Říkali jsme si, že už naši podporu nepotřebuje a snadno vyhraje, ale nakonec vypadl v pěti setech.

Jste hodně horlivým příznivcem?

Při zápasech českých hráčů rozhodně ano. Fandili jsme poctivě. Jinak si hlavně užíváme atmosféru a průběh utkání.

Znáte se s některým z českých tenistů?

Ne. V domě mých rodičů ale bydlí Radek Štěpánek. Zrovna než jsem jel na sraz jednadvacítky, tak jsme se potkali a pozdravili. Takže od vidění se známe... Ale v kontaktu nejsme.

Chodíte ještě hrát, nebo raketu už do ruky neberete?

Na kurtech jsem hodně. Hlavně s Adamem Hlouškem, s nímž jsem prožil poslední sezónu v Kaiserslauternu. Jenže on je ještě o dvě třídy jinde než já. Jde o výborného tenistu. Na srazech reprezentace občas změřím síly s brankářem Štěchem. A samozřejmě hrát chodím i s přítelkyní.

Reklama

Související témata: