Hlavní obsah

Poselství smrti, nebo kus štěstí? Co přivezou čeští vyslanci z losování MS 2014?

Může se stát, že z Brazílie přivezou smrtelné poselství. Pro sebe nebo své následníky u české reprezentace. Ta totiž před sobotním losem kvalifikace o postup na MS 2014 spadla do třetího koše, takže se může přihodit, že vyfasuje na cestě za postupem krajně svízelné soupeře. Z prvního koše třeba zase Španěly, z druhého Francouze nebo Rusy, ze čtvrtého Bulhary či Rumuny. Může být samo sebou i lépe, i když v dnešní fotbalové Evropě už si trenér národního mužstva Michal Bílek, manažer Vladimír Šmicer a technický vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl nevyberou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a manažer Vladimír Šmicer.

Článek

Zmíněná tříčlenná ekipa se do brazilského Rio de Janeira vydala na losování kvalifikace mistrovství světa 2014 ve čtvrtek, neboť v kongresovém centru Marina da Gloria ji čeká bohatý program. Samozřejmě nejen společenský, i když i ten bude součástí losovacího aktu.

Dorazit by totiž měla více než stovka zástupců členských zemí, kterých FIFA momentálně sdružuje dvě stě šest. Pochopitelně že pro ně bude připravena instruktáž dotýkající se jak losování, tak i změn v pravidlech a reglementech, aby byli všichni v obraze.

Z Evropy třiapadesát uchazečů

Losování kvalifikace je na programu v sobotu v 15 hodin tamního, tedy 20 hodin středoevropského času. Pořadatelé počítají s tím, že dvě hodiny postačí, aby všichni uchazeči o postup na světový šampionát byli rozděleni do kvalifikačních skupin. Pochopitelně podle kontinentů.

Z Evropy se do kvalifikace hlásí všech 53 zemí, které byly předem rozděleny do šesti výkonnostních košů. Vzhledem k tomu, že se český fotbal propadl v žebříčku FIFA na 38. příčku, což je nejhorší umístění za posledních sedmnáct let, ocitl se v třetím koši ve společenství Švýcarska, Izraele, Irska, Belgie, Bosny a Hercegoviny, Běloruska, Ukrajiny a Maďarska. Znamená to, že s těmito soupeři se v kvalifikaci rozhodně nepotká.

Rozdělení do košů pro evropskou kvalifikaci MS 2014
Koš A: Španělsko, Nizozemsko, Německo, Anglie, Portugalsko, Itálie, Chorvatsko, Norsko, Řecko.
Koš B: Francie, Černá Hora, Rusko, Švédsko, Dánsko, Slovinsko, Turecko, Srbsko, Slovensko.
Koš C: Švýcarsko, Izrael, Irsko, Belgie, Česká republika, Bosna a Hercegovina, Bělorusko, Ukrajina, Maďarsko.
Koš D: Bulharsko, Rumunsko, Gruzie, Litva, Albánie, Skotsko, Severní Irsko, Rakousko, Polsko.
Koš E: Arménie, Finsko, Estonsko, Kypr, Lotyšsko, Moldávie, Makedonie, Ázerbájdžán, Faerské ostrovy.
Koš F: Wales, Lichtenštejnsko, Island, Kazachstán, Lucembursko, Malta, Andorra, San Marino

Může se tedy dost dobře stát, že česká reprezentace se ocitne ve skupině smrti se Španělskem, Francií či Ruskem, Bulharskem nebo Rumunskem, Arménií a třeba Walesem. Na Bílka se Šmicrem se však může v Riu usmát štěstí, takže by mohli jako kvalifikační protivníky přivézt třeba Řeky z prvního koše, Slovince či Slováky z druhého, Albánce ze čtvrtého, Ázerbajdžánce z pátého, případně některého z evropských trpaslíků kalibru Lichtenštejnska, Andorry či San Marina z šestého koše.

Ze skupin přímo jen vítězové

Celkem 53 účastníků evropské kvalifikace bude rozděleno do osmi skupin po šesti mužstvech a jedné, která bude mít jen pět týmů. Přímo na mistrovství světa postupuje jen vítěz skupiny. Z reprezentačních celků, které obsadí druhé místo, bude vytvořena tabulka, do níž se ovšem započítávají jen zápasy s prvním, třetím, čtvrtým a pátým celkem ve skupině. Z osmi nejlepších v této tabulce budou vytvořeny barážové dvojíce, přičemž vítěz si dodatečně zajistí letenky do Brazílie a místo mezi 13 evropskými účastníky.

Kvalifikace o postup na mistrovství světa 2014 začne na starém kontinentu na podzim příštího roku a skončí o rok později. Přesný hrací program jednotlivých skupin bude určen na schůzce účastníků skupiny, k níž dojde s největší pravděpodobností až po návratu z losování v Evropě.

Reklama

Související témata: