Hlavní obsah

Stříbro je hlavně Hřebíkova zásluha, má jasno stoper Kalas

Nebýt trenéra Jaroslava Hřebíka, na stříbrné medaile by čeští fotbalisté do devatenácti let na ME v Rumunsku dosáhli prý jen stěží. Alespoň to si myslí Tomáš Kalas, obránce Chelsea a jedna z výrazných opor devatenáctky na právě skončeném evropském šampionátu. Hřebíkovy metody pomohly hráčům předvádět výkony, které vyvolaly obdivné reakce mnoha odborníků. Nyní Kalas věří, že zkušenosti ze šampionátu pomohou hráčům v jejich kariérách.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Tomáš Kalas (vpravo) v souboji se Španělem Moratou ve finále ME fotbalistů do 19 let.

Článek

"Trenér Hřebík na tom má strašně velký podíl, protože z nás dokázal vydolovat maximum. Stanovil taktiku, s níž jsme přehráli každého. Až na Španěly, kteří se přehrát nedají. A je to jeho zásluha, protože všechna ta taktika a všechno, co má nasledované, to jen tak nějaký trenér nemá," řekl Kalas v rozhovoru s novináři po příletu z Rumunska.

Trenér českých fotbalistů do 19 let Jaroslav Hřebík na letišti v pražské Ruzyni po příletu z mistrovství Evropy v Rumunsku.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Prý mu ani nevadí Hřebíkova výbušnost a tvrdost vůči hráčům. "Mně to nevadí, protože i v žácích jsem měl trenéra Pavla Tökölyho, který také uměl zvýšit hlas. Podle mě je to lepší, než když je trenér kamarád," mínil Kalas, který si umí představit, že by podobným stylem jako devatenáctka hrály i ostatní reprezentační výběry včetně áčka. "Tam je to sice o něčem jiném, ale pokud by hráči chtěli a byl tam trenér, který by je k tomu vedl, tak proč ne," dodal odchovanec Sigmy Olomouc.

Být ve finále mistrovství Evropy označil za úspěch. "Je to úspěch. Slovo obrovský bych ale nepoužil," bránil se velkým slovům. "Hlavně je to ale pro každého dobrá zkušenost. V zápase se Španělskem každý viděl, na čem je třeba zapracovat. Je to pro nás impulz do další práce," dodal.

Čeští fotbalisté do 19 let s trenérem Jaroslavem Hřebíkem (uprostřed) po příletu z Rumunska do Prahy.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Během noci a cesty domů prý z hráčů opadl smutek ze smolně prohraného finále a již převládaly spíše dobrá nálada a pocit z dobře odvedené práce. "Zklamání přebolelo. V letadle panovala dobrá nálada. Byly tam srandičky, narážky, které jsou nepublikovatelné. Občas to bylo až neúnosné, ale všechno v přátelském duchu," prozradil Kalas. "Někteří kluci oslavovali už v noci, ale já spal. Přeci jen na této profesionální úrovni potřebujeme spánek," dodal osmnáctiletý stoper.

Potřeboval se vyspat už proto, že nebude mít čas na odpočinek. Už ve čtvrtek ráno se totiž musí hlásit v Chelsea na tréninku. "Teď jsem přiletěl do Prahy, ale už za dvě hodiny zase letím do Londýna. Ráno v půl deváté se mám hlásit na tréninku áčka Chelsea," uvedl Kalas s tím, že je sám zvědavý na to, jak moc pozorně v Chelsea sledovali jeho výkony na turnaji. "Vím, že o mě psali na stránkách klubu, ale jak moc to sledovali, to nevím. Až zítra na tréninku uvidím," dodal.

Reklama

Související témata: