Hlavní obsah

VIDEO: Nasadit ve Skotsku Plzeňáky? Komplikace, neboť Bílek by musel měnit rozestavení

PRAHA

Samozřejmě že sestavu neprozradí. A o tom, kolik plzeňských fotbalistů nesoucích se na vlnách neskutečné pohárové euforie a hrajících v ohromném laufu postaví v sobotu v kvalifikačním duelu ve Skotsku, už reprezentační kouč Michal Bílek tuplem mluvit nechce. Jedno však při srazu národního týmu přiznal: „Pokud by nastoupili třeba Petržela s Jiráčkem, upustili bychom samo sebou od rezestavení, které jsme praktikovali v přípravě v Norsku. Čímž neříkám, že se to stane,“ pravil tajemně trenér.

Foto: Nikola Solič, Reuters

Milan Petržela (vpravo v šanci před chorvatským gólmanem Vedranem Runjem) by v kombinaci s plzeňskými spoluhráči donutil trenéra Bílka měnit rozestavení reprezentační jedenáctky.

Článek

Dva roky budoval mužstvo, vyzkoušel v něm přes padesát hráčů, vymyslel si dvě varianty rozestavení, jichž se ortodoxně držel, teď ovšem přichází klíčové utkání celé kvalifikace o fotbalové EURO 2012 a všechno by mělo být jinak? Proto, že do mužstva přichází čtyři plzeňští hráči, kteří vítězně táhnou pohárovou Evropou a z jejichž fotbalu se duše fanouška blahem tetelí?

Čtyři Plzeňáci trenérovi stačí

„Ale jinak to nebude, jen se vrátíme k rozestavení, jež jsme praktikovali na jaře ve Španělsku a zkusili si ho zčásti i v Chorvatsku,“ oponuje reprezentační kouč Michal Bílek, který do Skotska bere čtyři hráče mistrovského celku – Jiráčka, Koláře, Petrželu a Pilaře. Víc jich do mančaftu nechce, protože podle svého nejhlubšího přesvědčení má na další místa v sestavě lepší fotbalisty.

O takovém Horváthovi nemůže být řeč vůbec, o Limberském či Rajtoralovi také ne. „Limberský byl s námi v Americe a na pravý kraj obrany mám k dispozici Pospěcha a Selassieho, přičemž jako jedna z variant přichází v úvahu i Hubník, vlevo kopou Kadlec s alternujícím Pudilem,“ má Bílek pohotově po ruce své argumenty.

Michal Bílek na tiskové konferenci po zápase s Norskemfoto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Čtyři Plzeňáci mu stačí. Už jejich přítomnost mu způsobuje komplikace, neboť musí přemýšlet, jak je implantovat do sestavy. Znamená to opustit rozestavení, jehož se jeho tým držel v srpnové blamáži v Norsku, aby takový Jiráček, anebo třeba Petržela, dostal prostor. „Pochopitelně že bychom od našeho systému upustili a šli do zápasu v rozestavení, v němž jsme hráli ve Španělsku či zčásti i v jarní přípravě v Chorvatsku. Tedy, pokud by Petržela s Jiráčkem v základní sestavě hráli, což netvrdím,“ pravil na pondělním srazu reprezentace trenér Bílek.

Suverén Jiráček sestavu jistou nemá

Přitom pro Jiráčka, jenž se společně se svými třemi plzeňskými spoluhráči připojí k národnímu mužstvu až po pondělním šlágru se Spartou, měl jen slova chvály. „Proti Kodani byl nejlepším hráčem na place. Suverénní, platný v ofenzivě i defenzivě, vhodný do kombinace, nekazící míče, platný v zakončení, psychicky silný. Vážně o něm uvažuji,“ připustil.

„Má velmi dobrou formu, ale tím neříkám, že v Glasgowě hrát bude,“ hned krotil a mírnil předchozí věty plné nadšení.

Čtyřka gólmany nepoznamený, věří Bílek

Nejen o plzeňských fotbalistech, ale ani o brankářích toho v první den srazu Bílek moc neřekl. Natož aby určil, kdo z nich bude při absenci zraněného Petra Čecha jedničkou. Jak by také mohl, když Drobný dostal v posledním duelu bundesligy čtyřgólový příděl a Laštůvka na Ukrajině rovněž.

„Někomu se prostě daří víc, jinému méně. Drobný doplácí na to, že Hamburk nehraje dobře, Laštůvka sice dostal tři góly od Fulhamu a teď čtyři v domácím zápase, oba jsou ale natolik zkušenými brankáři, že podají kvalitní výkony, ať postavím do brány kteréhokoli z nich,“ tváří se Bílek, jako by z gólmanů hlavu bolavou neměl. „S trenérem brankářů Stejskalem se ale každopádně poradíme,“ připustil.

Takže jediné Bílkovo pozitivum z reprezentačního srazu? Sedmnáct z dvaadvaceti nominovaných hráčů dorazilo a všichni jsou v pořádku, čtyři Plzeňáci za mužstvem dorazí po ligovém utkání se Spartou, Rosický se má k reprezentaci připojit v průběhu odpoledne.

Bez toho, aby na něho měl nedělní osmigólový výprask od Manchesteru United sebemenší vliv. „Zápas se Arsenalu nepovedl, ale na Tomáše to vliv mít nebude. Důležité je, že je v pořádku,“ těšilo alespoň něco reprezentačního trenéra.

Reklama

Související témata: