Hlavní obsah

Kapitán Rosický: Jedno, jestli mně fanoušci věří či nikoli. V sobotu ve tři obléknu dres a jdu se bít

Z osmigólového výprasku, který jeho Arsenal utrpěl v neděli na Old Trafford v ligovém duelu s Manchesterem United, už Tomáš Rosický hlavu bolavou nemá. „Říkal jsem si, že jsem ve fotbale zažil snad už úplně všechno, ale asi to pravda není. Takový nářez tedy rozhodně ne,“ přiznával kapitán české fotbalové reprezentace. „Lepší to vyhnat z hlavy a rychle zapomenout,“ dodával a raději myslel na sobotní kvalifikaci ve Skotsku, která začíná v 15 hodin tamějšího času, v 16 hodin času středoevropského.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický a trenér Michal Bílek (vpravo) na tréninku

Článek

V posledních dnech jste v Arsenalu zažíval divoké zvraty. V kvalifikaci o Ligu mistrů jste nastoupil na druhý poločas v Udine,  po příchodu na trávníku jste zápas otočil a pomohl mančaftu popatnácté po sobě postoupit do Champions League, v neděli jste hrál celých devadesát minut a zažil na Old Trafford neskutečný nářez...

V Udine to něco až tak výjimečného zase nebylo. Před zápasem mě zlobilo tříslo, a proto jsem nenastoupil v základní sestavě, po přestávce jsem přišel jako zkušenější hráč, jenž měl naši mladou zálohu uklidnit. Jsem rád, že jsem pomohl utkání otočit, protože na půdě čtvrtého celku italské ligy to rozhodně nebylo nic jednoduchého.

Čtyři dny na to jste na Manchesteru pro změnu úplně vyhořeli... Jak se to mohlo stát?

Také jsem si to říkal. Myslel jsem, že jsem ve fotbale zažil už úplně všechno, ale asi to není pravda. Byl to největší nářez mé kariéry.

V anglických médiích se okamžitě objevily názory, že Arsenal je ze hry a v letošní sezóně nebude ve velké čtyřce vůbec figurovat. Opravdu je to s vámi tak zlé? Skutečně jste na odpis?

Sezóna je na začátku, takže to něco znamenat může i nemusí. V minulosti jsme dobře začínali a špatně končili, letos to bude třeba naopak. Musíme se otřepat, v nejbližším domácím utkání vyhrát a načít novou sérii.

Fotbalisté Arsenalu Andrej Aršavin (vlevo) a Tomáš Rosický.foto: Reuters/Jose Manuel Ribeiro

S trenérem Wengerem, o jehož konci v Arsenalu se hodně spekulovalo. Jste rád, že zůstal?

Momentálně by nebylo určitě dobré, kdyby měl odejít.

Zvláště asi pro vás, neboť po odchodu Fábregase do Barcelony se vaše role v Arsenalu umocnila a zvýraznila.

Snažím se hrát co nejlépe, ale záleží na trenérovi, co vymyslí a jak zálohu a mužstvo sestaví či které hráče k sobě dá. Možností je spousta a uvidíme, co to s výkonností udělá.

Některé další posily už do Arsenalu míří.

Moc překvapivé to není, protože avizoval celou dobu, že se po nových hráčích rozhlíží, neboť posílit potřebujeme. Moc toho ale o našich posilách nevím, neboť teď jsem s českou reprezentací.

A před vámi je kvalifikace ve Skotsku. Pro osud bojů o EURO 2012 dost možná klíčová.

Dvakrát v posledních dvou letech jsme se Skoty hráli, a i když jsme třeba přípravu v Glasgowě prohráli, byli jsme v obou duelech jasně lepším mužstvem. Jestliže zahrajeme jako ve zmiňovaných střetnutích, věřím, že úspěšní budeme, protože fotbalovou kvalitu máme.

A to říkáte po blamáži, kterou jste s reprezentací zažil před třemi týdny v Norsku?

Dobře že přišla a že šlo o přátelský zápas. Podobně laxní přístup si nesmíme v Glasgowě dovolit, protože Skotové by nás za něj ztrestali. To je bez debat. A ještě by nás zmydlili!

Takže věříte jako kapitán, že norský úlet se nebude v Glasgowě opakovat? Mohou vám fanoušci věřit?

Ať věří nebo ne, já v sobotu ve tři obléknu v Glasgowě dres s lvíčkem a jdu se bít.

Fotbalista Tomáš Rosickýfoto: Právo/Milan Malíček

Nejde o vás, ale o celý mančaft!

Rozebrali jsme si střetnutí v Norsku, mluvili o chybách a jasně jsme si řekli, že podobně jako v Oslo hrát prostě nemůžeme. A poučili jsme. Nemá smysl se dál pitvat v tom, co se v Norsku stalo, je třeba se poučit. To je hlavní!

Trenér Bílek vám nachystal na sobotní zápas písemné notičky, v televizi vám na vnitřním hotelovém okruhu promítá sestřih přechozích zápasů se Skotskem. Co jste z něho vyčetl?

Mají hodně pozměněnou sestavu, ale co jsem slyšel a viděl, třeba v poslední přípravě s Dány styl hry nezměnili. Nechali soupeře hrát a čekali. Sám jsem proto zvědav, s čím vyrukují na nás, zda se budou své partitury držet nebo na nás vletí a budou nás honit po hřišti, neboť tři body potřebují víc než my.

Skotové si hodně slibují od návratu Fletchera, který se po dlouhé absenci do mužstva vrátil. Může pro ně skutečně představovat takovou spásu?

On pro ně znamenal vždycky hodně, protože je hodně nepříjemným fotbalistou svým napadáním a agresivitou. Jenže Skotové od něho zároveň čekali, že bude také tvořit hru, což není nic pro něho. Jenže teď mají v mančaftu i Adama z Liverpoolu, který naopak tvořivým hráčem s perfektním periferním viděním a přesnými pasy je. Budou se dobře doplňovat.

Tvořit budete muset i vy. A dost možná v přeskupené sestavě, jak trenér Bílek avizoval.

Mně to nedělá problém, mohu hrát kdekoli, kde trenér potřebuje. A je jedno, zda jde to Wénger, Brückner nebo Bílek. Samo sebou, že kdyby se mě zeptali, řeknu, že nejlépe se cítím a nejraději hraju uprostřed zálohy. Bude prostě záležet, co bude v Glasgowě požadovat trenér. Mně, ani třeba Plašilovi nečiní skutečně potíž nastoupit kdekoli.

V uplynulých dnech se dost mluvilo a psalo o tom, že laborujete se zhmožděným tříslem, před vzpomínaným zápasem v Udine vás dokonce museli dávat kluboví lékaři dlouho dohromady. Jak se cítíte před čtvrteční cestou do Skotska?

Problémy ještě úplně neodezněly, ale v Glasgowě určitě hrát budu.

A dokonce v Hampden Parku nastoupíte jako otec čekatel, protože mimino je údajně na cestě...

Plánovali jsme ho, jsem šťastný a těším se.

Reklama

Související témata: