Hlavní obsah

Proč neřeknete sestavu, jako náš trenér? divili se Skotové. U nás to není zvykem, zarputile mlčel Bílek

GLASGOW

Sestavu na sobotní kvalifikační duel z něho páčili marně. A nic nepomohly argumenty, že jeho skotský kolega Craig Levein s ní žádné tajnosti nedělal, jména jedenácti hráči vyřkl a tím vlastně Bílkovi roli usnadnil. „U nás je zvykem oznamovat sestavu až v den zápasů. Nejprve hráčům, teprve potom novinářům,“ držel kouč české reprezentace bobříka mlčení a tvářil se přitom nadmíru tajemně.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický a trenér Michal Bílek (vpravo) na tréninku.

Článek

Otázky, které na něho v podzemních útrobách glasgowského Hampden Parku pršely česky i anglicky, ho nerozhodily. Opakované dotazy na některá jména jeho svěřenců tuplem ne.

Jiráček? Drobný, nebo snad Laštůvka v bráně? Jedenáct jmen, pro něž se rozhodl?

„Sestavu řeknu až zítra. Hráči ji sice tuší, ale i jim ji oficiálně oznámím až v dnes zápasu,“ opakoval trenér Bílek jako kolovrátek.

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek.foto: Právo/Jan Handrejch

„Proč ji neřekne?“ nechápali skotští a angličtí žurnalisté, ale ani jejich údiv s českým koučem nepohnul. Možná věří, že i tento psychologický boj může jeho mančaftu v sobotní kvalifikační partii přinést jistou výhodu. Když Skotové nebudou znát sestavu, nenachystají se na zápas tak důkladně.

Skotové musí, my chceme, reagoval kouč

„A v tom zápase budou hrát oba celky o hrozně moc. Skotsko musí, my chceme vyhrát. Anebo získat minimálně bod, který by nás dál držel ve hře o baráž, zatímco pro domácí celek by remíza představovala značnou komplikaci. Proto Skotové vyvinou maximální úsilí, aby nás porazili,“ rozpovídal se přece jen trenér Bílek, když se téma změnilo a od sestav se přešlo k utkání.

Předpokládaná sestava českého týmu: Laštůvka - Hubník, Sivok, Rajnoch, Kadlec - Hübschman, Jiráček - Petržela, Rosický, Plašil - Baroš.

K anabázi, kterou si od pražského kvalifikačního duelu v loňském roce prodělala skotská reprezentace, samozřejmě také.

„Jasně, Skotové měli rok na to, aby se dali víc do kupy, ale i tak jsem přesvědčen, že jsme na ně dobře připraveni a zápas zvládneme. Řeči ho ale nerozhodnou, směrodatné budou výkony na hřišti,“ prohlásil Bílek rázně.

Podobný tlak už zažil. Ba dokonce i větší

Na podobné téma mluvil s hráči i při dopolední přípravě u videa, stejné myšlenky se jim snažil infikovat i při krátké procházce kolem jezera Loch Lomond, na jehož břehu je v hotelu Cameron House česká výprava ubytována. A při odpoledním tréninku na trávníku Hampden Parku, který byl na prvních dvacet minut dokonce otevřený, rovněž. Žádný div, když v sobotu půjde o nejdůležitější zápas za dobu, co Bílek sedí na lavičce fotbalové reprezentace.

„To bych neřekl. Když jsme na úvod kvalifikace prohráli doma s Litvou, ocitli jsme se s mužstvem pod enormním tlakem, protože jsme věděli, že další neúspěch nás může odepsat. A my pražský zápas se Skoty zvládli a k ničemu je nepustili. Teď v Glasgowě také moc dobře víme, jak důležité utkání nás čeká, ale doba je přece jen trochu odlišná. Jsme tady, abychom se přiblížili baráži a proto věřím, že minimálně bod uhrajeme,“ nezastíral Bílek, jak moc svému mužstvu věří.

Skotskou atmosféru zažili už na Slavii

A že by snad mohlo podlehnout bouřlivému prostředí? Atmosféře vyprodaného Hampden Parku, v jehož ochozech bude přes padesát tisíc diváků?

Trenér  Michal Bílek (vlevo) a kapitán týmu Tomáš Rosickýfoto: Reuters/Marcelo del Pozo

„Bez obav, s tím se vyrovnáme. Zažili jsme to ostatně už v prvním zápase v Praze na Slavii, kde byli také jen skotští fanoušci,“ pravil s ironií v hlase kapitán mužstva Tomáš Rosický.

„V Hampden Parku navíc odděluje hřiště od hlediště atletická dráha, takže lidé budou dál. Proto žádný problém. Podstatnější než vypořádat se s domácím publikem bude vyrovnat se Skotům důrazem a agresivitou. Kdybychom to nezvládli, nastal by nám obrovský problém,“ doznával  Rosický.

Reklama

Související témata: