Hlavní obsah

VIDEO: Zatrnulo mně. A hned dvakrát, přiznal po debutu se Skoty brankář Laštůvka

Léta jezdil na reprezentační srazy, ale do brány se nedostal. „Nemám spočítáno, kolikrát jsem za národním mužstvem přijel, abych Čechovi kryl záda a staral se o dobrou atmosféru. Však už si mě dobírali, že mám sice na kontě osmašedesát nominací, ale ani jeden odchytaný zápas," přiznával brankář Dněpropetrovsku Jan Laštůvka po debutu, který si odbýval v důležité kvalifikační bitvě v sobotu ve Skotsku.

Foto: www.banicek.cz

Brankář Jan Laštůvka si odbyl ve Skotsku reprezentační premiéru.

Článek

Muselo vám být všelijak, když hned první přímá střela na bránu skončila v sobotu v Hampden Parku ve vaší síti. Debut, jaký jste si zřejmě nepředstavoval...

Vyrobili jsme dvě chyby po sobě – nejdříve Rajnoch a hned po něm já. Měl jsem se asi složit a jít po míči rukama, jenže jsem se ocitl v přílišném záklonu. Situace se dala každopádně řešit lépe a já beru inkasovaný gól na sebe.

Zatímco při Millerově gólu chybu přiznáváte, při trefě Fletchera jste byl bez šance...

To se opravdu nedalo nic dělat. Čekal jsem, že Miller udělá kličku a vystřelí, jenže on naservíroval balón Fletcherovi přímo pod nos a ten zakončoval do mého protipohybu.

Muselo vám pořádně zamrazit. První zápas v reprezentaci, do konce pár minut a schylovalo se k porážce. A navíc v důležitém kvalifikačním duelu.

Jasně že mně dobře nebylo. První gól do šatny, druhý v samém závěru zápasu. Přesto jsme se zvedli, dvakrát vyrovnali a důležitý bod získali. A rozhodně nikoli proti soupeři, který by byl tak slabý, jak se mluví a píše. S tím rozhodně nesouhlasím.

Ale Skotové nepředvedli přece nic z toho, co je v minulosti zdobilo a ctilo. Žádný tlak, žádné centry do šestnáctky, hlavičkové souboje, snaha procpat balón do brány za každou cenu.

I já čekal, že budu muset chodit daleko víc do soubojů s jejich hráči, i s centrovanými balóny jsem počítal. Zvláště, když oni dobře věděli, že stojím v bráně poprvé a chtěli toho využít. Pravdou ale je, že za první půli letěly do našeho vápna snad dva centry a ve druhém poločase jeden, rohy kopali Skotové také jen dva nebo tři. Jenže to všechno pramenilo i z toho, že my odehráli utkání dobře, a i když jsme udělali dvě individuální chyby, za které jsme zaplatili inkasovanými góly, dokázali jsme se zvednout. Hlavně proto, že jsme hráli jako tým.

Po Kadlecově penaltě znamenající vyrovnání jste ovšem bod mít nemuseli, kdyby sudí odpískal za Hubníkův zákrok ve vaší šestnáctce také penaltu. Však se na něho Skotové moc a moc rozčilovali.

I mně zase zatrnulo a okamžitě jsem se díval na sudího, jak bude reagovat. Nepískal, což bylo podstatné. Penalta je jen tehdy, když ji rozhodčí nařídí, což se bohudík pro nás a bohužel pro Skoty nestalo.

Bod jste v Glasgowě získali a při panující konstelace ve skupině a hlavně hře soupeřů se zdá téměř nemožné, abyste ještě o účast v baráži přišli.

Přemýšlet už teď o baráži by se nám mohlo vymstít. Zbývají ještě dva zápasy, na které se musíme soustředit a pokusit se v nich vyhrát. Ve střetnutí se Španělskem sice nikdo nepočítá s tím, že bychom mohli body získat, ale hrát se dá každým. Taktickým výkonem i se Španělskem.

Ještě před kvalifikační konfrontací proti Španělsku vás ovšem čeká úterní střetnutí s Ukrajinou, jejíž fotbalisty díky působení v Dněpropetrovsku dobře znáte. Jaký soupeř vás v přípravě čeká?

Ukrajinci jsou pod tlakem, neboť za trenérské éry Blochina nevyhráli ještě ani jeden zápas. Technicky jsou sice výborní, ale doplácí na to, že hrají a předvádí se jako jednotlivci, zatímco týmové pojetí jim nic neříká. Pravdou je, hráli dosud přípravná utkání se samými těžkými soupeři, Blochin však už bude chtít konečně slavit také úspěch, takže to bude hodně těžký zápas.

Reklama

Související témata: