Hlavní obsah

Těžká skupina pro Lvíčata. Na mistrovství Evropy vyzvou obhájce titulu!

V Celje a Mariboru je čeká šichta. Čeští fotbalisté do jedenadvaceti let se na mistrovství Evropy 2021 postaví v březnu obhájcům zlata ze Španělska, v základní skupině B narazí také na nebezpečnou Itálii a domácí Slovinsko. Rozhodl o tom čtvrteční los v Nyonu, jenž obstaral někdejší švýcarský reprezentant Philippe Senderos.

Co říká na los ME trenér české fotbalové jedenadvacítky Karel Krejčí? Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Španělé jsou favoritem skupiny. Kvalifikaci projeli suverénně bez porážky s jediným inkasovaným gólem na kontě! Body ztratili pouze v Izraeli, kde loni v listopadu remizovali 1:1. Tradičně disponují líhní talentů. V kádru mají borce, kteří se prohánějí v La Lize. Třeba obránce Cucurellu z Getafe, záložníka Celty Vigo Beltrana, útočníky Gómeze Alcóna z Levante nebo Lópeze z Realu Sociedad.

Italové nalosovaní z druhého koše budou pro partu trenéra Karla Krejčího rovněž nepříjemným sokem. V kvalifikaci zaváhali jen ve dvou z deseti zápasů, když v září prohráli ve Švédsku 0:3 a před rokem odvezli plichtu 0:0 z Irska. Právě se squadrou azzurou se Lvíčata střetla před čtyřmi lety při svém dosud posledním startu na EURO a v Polsku vyhrála 3:1.

„Já si především přeju, aby byli hráči zdraví a nestalo se nic mimořádného. Pokud budeme v optimálním složení, budeme konkurence schopní i proti těmto silným soupeřům," prohlásil trenér Karel Krejčí bezprostředně po losu na adresu Španělů a Italů, kteří jsou nejúspěšnějšími celky v historii Eura, vždyť šampionát vyhrály už pětkrát.

Los ME fotbalistů do 21 let v roce 2021 v Maďarsku a Slovinsku:
Skupina A: Maďarsko, Německo, Rumunsko, Nizozemsko
Skupina B: Slovinsko, Španělsko, ČR, Itálie
Skupina C: Rusko, Island, Francie, Dánsko
Skupina D: Portugalsko, Chorvatsko, Anglie, Švýcarsko

Společnost ve skupině vytvoří Krejčího partě i domácí výběr Slovinska, jenž coby hostitelská země neabsolvoval kvalifikační boje. Slovinci hráli pouze přátelská utkání a připsali si několik cenných výsledků. Remizovali na půdě Ruska, jenž opanovalo pátou kvalifikační skupinu. A remízu 1:1 vydolovali i na půdě obhájců evropského stříbra z Německa!

„Všechno super konfrontace. Pecka," těší se brankář Martin Jedlička. „Itálie bude asi hodně defenzivní. Od Španělů zase čekáme dominantní fotbal, Slovinci se určitě chtějí ukázat před fanoušky a budou dost vyhecovaní. Šance na postup jsou padesát na padesát. Bude to i o štěstí," tvrdí opora Dunajské Stredy v nahrávce FAČR pro média.

Všichni účastníci byli v Nyonu rozděleni do čtyř výkonnostních košů na základě dosažených výsledků v posledních třech kvalifikačních cyklech a šampionátech v letech 2017 a 2019. Češi byli zařazeni do třetího koše spolu s Rusy, Rumuny a Chorvaty, které tedy v základní skupině nemohli potkat.

Mistrovství Evropy hostí příští rok spolu se s Slovinskem také Maďarsko a původně se mělo hrát obvyklým systémem, kvůli pandemii koronaviru se ale formát změnil. Nově se šestnáct účastníků od 24. do 31. března střetne ve čtyřech základních skupinách, z nichž vždy dva nejlepší celky proklouznou do osmičlenného play off, které proběhne od 31. května do 6. června.

Češi vstoupí do turnaje 24. března soubojem proti Itálii, o tři později se utkají se Španěly a skupinu uzavřou 31. března bitvou proti domácímu výběru.

„Los mohl být ještě krutější, ale tady už není slabého týmu. Nejvíc se těším na Španěly. Je to hodně složitý soupeř, má hodně hráčů, kteří hrají evropské soutěže. Podobné platí i o Itálii, kde mám kamaráda z Eindhovenu Scamaccu, s nímž jsem hrál v dorostu. Jejich tým je hodně kvalitní a zkušený. Přáli jsme si některého z domácích mužstvev kvůli atmosféře. Se Slovinci máme pozitivní bilanci. Porazili jsme je na ME sedmnáctek 1:0 a v kvalifikaci ME devatenáctek 2:1. Vždycky byli ale nepříjemní, hráli hodně na výsledek, navíc jim pomůže domácí prostředí," řekl obránce Michal Sadílek.

Kmenový hráč PSV Eindhoven, jenž do konce sezony hostuje v Liberci, si před losem přál Nizozemce. Jenže zůstalo pouze u snu... „Co se dá dělat, třeba dojde na vzájemnou konfrontaci později. Budeme se rvát o postup," hlásí. „Kdybych tomu nevěřil, tak tam ani nemusíme jezdit. Šance jsou," přitakává obránce Libor Holík.

V případě, že by Češi pronikli do vyřazovací fáze, změří síly s prvním, nebo druhým mužstvem ze skupiny D. Tedy Portugalskem, Chorvatskem, Anglií a Švýcarskem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Na kterém místě skončí čeští fotbalisté do 21 let ve skupině B mistrovství Evropy?
Skupinu vyhrají
5,9 %
Obsadí druhé místo
28,3 %
Budou třetí
44,3 %
Skončí poslední
21,5 %
Celkem hlasovalo 2006 čtenářů.

Reklama